Dostupni linkovi

Srebrenica: Obilježena godišnjica Memorijalnog centra Potočari


Polaganjem vijenaca na spomen obilježje i odavanjem pošte žrtvama genocida, obilježena je 11 godina otvaranja Memorijalnog centra Potočari. U krugu centra otvoren je Multimedijalna čitaonica - Dokumentacioni centar sa dokaznima materijalom iz Haškog tribunala

Memorijalni centar Potočari otvorio je prije 11 godina Bill Clinton, bivši američki predsjednik. Nakon toga, svakog 11. Jula obavljane su kolektivne dženaze.

„Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.241 žrtava genocida. Za sve žrtve nisu urađeni odgovarajući nišani, ostalo je 60-70, ali do naredne dženaze za sve žrtve biće urađena obilježja", rekao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.

Agencija Sense otvorila je u nedelju u Memorijalnom centru Dokumentacioni centar gdje je prikazan materijal sa dosadašnjih devet suđemja u Haškom tribunalu.

„Kroz ovaj Dokumentacioni centar pokazaćemo ljudima na koji način su događaji iz jula 1995. godine na ovom prostoru istraženi, rekonstruisani i procesuirani u Haškom tribunalu", izjavio je Mirko Klarin iz agencije Sense.

Prilikom otvaranja Multimedijalne čitaonice, Bakir Izetbegović, predsjedavajući predsjedništva BiH je naglasio da odgovorni za genocid u Srebrenici treba biti osuđeni i kažnjeni, a treba nastojati i da se sve žrtve pronađu, kako bi bile dostojanstveno sahranjene i našle konačan smiraj u Memorijalnom centru Potočari.

XS
SM
MD
LG