Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potočari: Dopremljeni tabuti sa posmrtnim ostacima srebreničkih Bošnjaka


U krug Memorijalnog centra Potočari u subotu uveče je iz Komemorativnog centra Visoko pristigao konvoj sa posmrtnim ostacima 127 identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice. Tihi jecaj majki, rodbine i prijatelja ubijenih, narušio je i ovog 9. jula tišinu u Memorijalnom centru Potočari. Među žrtvama genocida koje će se kopati 11. jula, najmlađa je 14.godišnji dječak, a najstarija žrtva imala je 96 godina.

"Nakon 21 godine iščekivanja, dočekala sam da pronađem sina Faruka. Teški su ovo trenuci, ali, ima majki koje su umrle, koje nisu dočekale da saznaju istinu o svojim najmilijim, koje nisu uspjele da dostojno sahrane sina. Imala sam samo dvije želje – da nađem posmrtne ostatke svoga sina i da odem na hadž. To mi se ispunilo u 15 dana. Uplatila sam nedavno odlazak na hadž i nakon nekoliko dana saznala sam da je moj sin pronađen i identifikovan. Prije toga kopala sam četiri sina ode zaove. Ona je umrla i nije dočekala da ih ukopa", kaže Bida Osmanović.

Teško je opisati ovaj dan.

"Vidimo kako majke sa suzama i nestrpljenjem očekuju da se "susretnu" sa svojim sinovima. Svaki nam je dan u Srebrenici ovakav. Svaki dan iščekujemo, tražimo, a kad dođe 11. juli i kad majke ukopaju sinove, osjećamo se rahatnijim jer majke znaju gdje su im sinovi i gdje mogu doći da im prouče fatihu", rekao je Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam.

Tabuti sa posmrtnim ostacima ostaće u hali bivše Fabrike akumulatora, a u nedjelju naveče, prenijeće se u krug Memorijalnog centra, gdje će ostati do klanjanja kolektivne dženaze, 11. jula.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG