Dostupni linkovi

Raspisana potjernica za Abu Hamzom


Abu Hamza
Interpol BiH raspisao je međunarodnu crvenu potjernicu za Karaj Kamelom bin Alijem, poznatijim kao Abu Hamza Tunižanin, od čijeg je bjekstva iz zatvora prošlo devet dana

Potjernica je sinoć stigla u međunarodnu centralu Interpola mu Lionu, izjavio je za Dnevni Avaz šef kabineta dirketora Federalne uprave policije Ćamil Kreso.

Bin Ali je u zatvoru izdržavao trogodišnju kaznu zbog razbojništva, prijetnji tužiocu i nasilja u porodici.

Radi se o osobi koja je proglašena prijetnjom po sigurnost BiH od strane policijskih i obavještajnih agencija u BiH. Abu Hamza, kako se vjeruje, ima veze sa terorističkim organizacijama, a tokom rata bio je pripadnik jedinice El Mudžahedin.

Prije ove izdržao je sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva još uvijek nepoznate osobe afroazijskog porijekla.

Karaj Kamel bin Ali dovodio se u vezu s eksplozijom auto bombe u Mostaru i ubistvom bivšeg zamjenika federalnog ministra unutrašnjih poslova Joze Leutara, te pripreme terorističkih aktivnosti u drugim zemljama. Također, Italija je tražila njegovo izručenje zbog pripreme atenteta na papu Ivana Pavla Drugog, što je BiH odbila učiniti.

Nakon izdržavanja kazne u zatvoru u Zenici, Abu Hamzi je slijedila deportacija za Tunis, gdje ga je čekala zatvorska kazna od 12 godina.

* * * * *
Više o ovom događaju možete čuti u toku dana u redovnim programima Radija Slobodna Evropa, a zatim i pročitati na ovoj stranici.
XS
SM
MD
LG