Dostupni linkovi

Potcjenjuje li Britanija posljedice pandemije


London, 14.aprila 2020.

Broj umrlih od virusa u Velikoj Britaniji mogao bi biti barem 10 odsto veći nego što je službeno prijavljeno zbog smrti u staračkim i privatnim domovima, što baca dodatnu sjenu na odgovor vlade na krizu, pišu svjetski mediji.

Prema računici referentnog Univerziteta Džons Hopkins, koji se oslanja na podatke iz zvaničnih izvještaja, u Velikoj Britaniji je do srijede, 15.aprila, zabilježeno 94.847 zaraženih, dok je od posljedica Covid-19 umrlo 12.107 ljudi.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Brojke koje upozoravaju

Budući da se Velika Britanija približava broju od 100.000 potvrđenih slučajeva Covid-19 - značajna prekretnica zaraze koja je opustošila njeno političko vodstvo - niz novih statističkih podataka sugeriše da vlada potcjenjuje ljudske i ekonomske gubitke nastale zbog pandemije, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Vladin Državni ured za statistiku objavio je u utorak, 14. aprila, podatke koji otkrivaju da je smrtnost od virusa barem 10 odsto veća od službenih brojeva koji ne računaju one koji umiru u staračkim domovima ili u vlastitim kućama. Glavni britanski doktor Kris Viti (Chris Whitty) procijenio je ove sedmice da je 13 odsto ili više od 2.000 staračkih domova virusno žarište.

Dnevni broj smrtnih slučajeva, koji objavljuje Javno zdravstvo Engleske (Public Health England), postao je glavni barometar za mjerenje kako Britanija postupa u krizi. Ali kako obuhvata samo bolesnike koji su umrli u bolnicama, to je izazvalo sumnje da vlada pokušava poboljšati svoje rezultate u odnosu na susjede poput Francuske, koja u svoje statistike uključuje smrt u staračkim domovima. Britanski zvaničnici izjavili su u utorak da će u zvanične podatke uključiti statistike iz staračkih domova iako još uvijek ne postoji centralizovani sistem izvještavanja za staračke domove.

Istovremeno, britanski Ured za odgovornost budžeta, nezavisna organizaciju za fiskalnu kontrolu, saopštio je da bi zatvaranje moglo smanjiti britansku privredu za 35 odsto u drugom tromjesečju i ostaviti dva miliona ljudi bez posla – što je gore od najmračnijih vladinih predviđanja, ukazuje njujorški list.

Ne osporavajući navedene brojke, Državna blagajna tvrdi da je to samo jedan od scenarija i da se privreda može brzo oporaviti nakon ukidanja mjera ograničenja – koja ostaju na snazi vjerovatno i sljedećeg mjeseca. No, ističe Njujork tajms, mnogi ekonomisti su skeptični u brzi oporavak privrede.

Sveukupno, novi statistički podaci bacaju mračnu sjenu na reakciju Britanije na epidemiju, koju su već uzdrmali nedostaci u testiranju, medicinske zaštitne opreme i nabavci ventilatora. A vlada, zaokupljena puštanjem premijera Borisa Džonsona (Johnson) iz bolnice nakon što se izborio s korona virusom, zauzela je defanzivni stav oko toga kako postupa s porastom slučajeva i ekonomskim padom, zaključuje Njujork tajms.

Rizik nepouzdanih statistika

Nepouzdane ili neutvrđene statistike o broju zaraženih ili umrlih od Covid-19, bolesti uzrokovane korona virusom, ne otkrivaju istinsko stanje epidemije i mogu otežati postupke procjene o vrhuncu epidemije i ublažavanju mjera ograničenja ali i potiču sumnju da vlade smanjuju broj slučajeva, ukazuje Volstrit žurnal (The Wall Street Journal) ističući kako su nepodudarnosti preliminarnih procjena i naknadno utvrđenih statistika primjećene ne samo u Velikoj Britaniji već i u drugim evropskim zemljama.

Iza nepodudarnosti stoje zaostaci u evidentiranju nekih smrtnih slučajeva koji mogu trajati do sedam ili više dana, kao i smrti u staračkim domovima i drugim ne bolničkim ustanovama koje obično nisu zabilježene procjenama koje se koriste za praćenje pandemije. Slične komplikacije u nastojanju praćenja epidemije zabilježene su i u Francuskoj, Španiji i Italiji.

Britanski Ured za nacionalnu statistiku saopštio je u utorak da najnoviji podaci pokazuju da je od početka godine do 3. aprila u Engleskoj i Velsu bilo 6.235 smrtnih slučajeva povezanih s novim korona virusom. To je za 2.142 više smrtnih slučajeva nego što je vlada prvi put prijavila procjenu da je do 4. aprila broj umrlih iznosio 4.093. Nepodudarnost u britanskim podacima koji sugerišu da je smrtnost bila veća za 50 odsto u odnosu na prve procjene odražava uglavnom zaostajanja u registraciji smrtnih slučajeva, što je formalni postupak koji može trajati danima, kažu statističari.

Britanske revizije potvrđuju dokaze iz drugih zemalja da je teret Covid-19 veći nego što se prikazuje. U Francuskoj, Španiji i Italiji zabrinutost zbog neutvrđenog broja smrtnih slučajeva Covid-19 usmjerena je na smrt izvan bolnica. U Španiji su službeni brojevi za period od 17. marta do 11. aprila pokazale da je ukupan broj smrtnih slučajeva bio 62 posto veći od uobičajenog prosjeka i gotovo tri puta više od ranije procijenjenog broja smrti od Covid-19 za isti period. Opozicija u Španiji je pozvala na reviziju službenog broja smrtnih slučajeva optuživši vladu da skriva stvarno stanje uzrokovano pandemijom.

Vladina obećanja

Prema obećanju britanske vlade, svi korisnici i osoblje staračkih domova i domova za pružanje skrbi sa simptomima Covid-19 testirat će se na korona virus s povećanjem laboratorijskih kapaciteta, javio je u srijedu BBC.

Osoblje u staračkim domovima i ustanovama za pružanje skrbi već sedmicama pozivaju na dodatna testiranja, a dobrotvorne organizacije poručuju da virus "divlja" usred epidemije u više od 2.000 domova. Trenutno se testira samo prvih pet korisnika koji pokažu simptome u domu za skrb kako bi se utvrdilo postoji li epidemija virusa. Osoblje se također žalilo da su smrtni slučajevi među korisnicima "izbačeni" iz službenih podataka i zahtijevali su veću podršku svom sektoru.

Podaci objavljeni u utorak, 14. aprila otkrili su da je u bolnici od virusa umrlo 12.107 ljudi, što je porast od 778 u odnosu na prethodni dan. A podaci Ureda za nacionalnu statistiku, koji uključuju svaku smrtnu zajednicu povezanu s Covid-19 u Engleskoj i Velsu, pokazali su da je 406 takvih smrtnih slučajeva registrovanih do 3. aprila došlo izvan bolnica - od kojih 217 u domovima skrbi.

Najveći britanski operater kućne njege HC-One rekao je da virus predstavlja otprilike jednu trećinu svih slučajeva smrti u njihovim domovima za pružanje njege u posljednje tri sedmice. A MHA, dobrotvorna organizacija koja upravlja 131 domom, rekla je da je do sada zabilježila 210 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom.

Britanska vlada je pod snažnim pritiskom da pojača testiranje osoblja Nacionalne zdravstvene službe (NHS) i ključnih zdravstvenih radnika te da poboljša njihov pristup odgovarajućoj zaštitnoj opremi, naglašava CNN dodajući da nivo testiranja u Velikoj Britaniji ipak ostaje drastično niži nego u nekim drugim evropskim zemaljama.

Ministar zdravlja Met Henkok (Matt Hancock) ranije je rekao da je krajnji cilj pružiti testiranje svim NHS radnicima bez obzira na simptome. Odgovarajući na kritike, Henkok je 2. aprila rekao da će povećati broj dnevnih testiranja s 10.000 na 100.000 do kraja mjeseca. Međutim, 12. aprila, prema njegovom odjelu za zdravstvo, provedeno je samo 14.506 testova, što sugeriše da vlada znatno zaostaje za tim ciljem.

Što se tiče opreme, Henkok je u nedjelju rekao da vlada "radi noć i dan” kako bi osigurala odgovarajuću opremu. Brojna udruženja koja predstavljaju medicinske radnike žalila su se da nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu za sigurno liječenje Covid-19 pacijenata, napominje CNN.

Razdvajanja koja bolest ne priznaje

Dok vlada očajnički pokušava osigurati zaštitnu opremu zdravstvenim radnicima NHS-a, ona ne smije zaboraviti skrbnike koji rade u domovima za brigu o starijim i nemoćnim i gdje visoka stopa smrtnosti sramoti naciju, ističe u svom komentaru londonski Tajms (The Times).

List ukazuje kako vlada mora učinkovitije djelovati u zaštiti korisnika i osoblja domova koja postaju virusna žarišta i koja do sada nisu ulazila u dnevnu statistiku o broju smrtnih slučajeva od Covid-19.

Nedostatak zaštitne opreme aktivan je u domovima za brigu starijih i nemoćnih i ne čudi što postoje izvještaji da se osoblje - koje nema status kakav imaju radnici NHS - previše plaši da ide na posao. Ako se kriza domova ne riješi brzo, posljedice će se preliti natrag u NHS, što će biti još jedna ilustracija da je razdvajanje između zdravstvene i socijalne skrbi umjetno, a bolest, zaključuje Tajms, ne poštuje takve podjele.

XS
SM
MD
LG