Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Funkcioneri na pošumljavanju: Imamo kopačkog iskustva


Milo Đukanović na pošumljavanju, Foto: Savo Prelević

Predsjednici parlamenta i Vlade danas su u Tološkoj šumi zasadili prve od 650.000 sadnica koliko je planirano akcijom "Ova zemlja nam je dom". Ovom hepeningu su, osim školaraca i opštinskih funkcionera prisustovali i gotovo svi članovi Vlade u odijelima i sa kravatama.

Po lijepom sunčanom, proljećnom danu u Tološkoj šumi nadomak Bloka V aktivisti Gorana, te djeca iz obližnjih škola i vrtića pripremili su sadnice koje su u prisustvu gotovo svih članova Vlade u odijelima i kravatama, obučenih prije za svečani prijem nego za akciju pošumljavanja, posadili premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić u ležernom izdanju. Motive kampanje "Ova zemlja nam je dom" "Crna Gora - moj dio planete" potom je prisutnima obrazložio ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić koji je u međuvremenu odijelo i kravatu, valjda slijedeći primjer pročasnih gostiju, zamijenio majicom sa reklamom akcije:

"Mislimo da na ovaj način, kreiranjem ovakvih akcija planiramo da podignemo svijest svih nas, svakog građanina Crne Gore pojedinačno i svih dobronamjernih gostiju koji dolazi u Crnu Goru o značaju životne sredine, očuvanju životne sredine, za nas i generacije koje dolaze."


Ranko Krivokapić
Za danas je predviđena sadnja oko pedest hiljada mladih stabala u osam crnogorskih opština a do 24. aprila u dvije akcije biće zasađeno, kako je predviđeno, 650.000 sadnica čime bi simbolično svaki građanin Crne Gore zasadio po jednu. Današnji čin ovako je doživio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić:

"Mislim da se pomalo vraćamo na ono što su naši preci radili prije više od jednog vijeka. Tada je bila obaveza kada se vjenčate da posadite jedno stablo kao i kada se rodi dijete. Trebalo je da prođe više od vijeka da bi se oplemenilo i ponovo vratilo ono što jeste Crna Gora, naša zemlja, naš dom, naša zelena Crna Gora."


Novinar: Predstavncima vlasti dosta dobro stoji ovo rukovanje sa lopatom?

Krivokapić: Neki od nas imaju iskustva sa radnih akcija, uključujući i one poslije zemljotresa '79., tako da ovo nije prvi put da uzimamo lopatu u ruke. Imamo dosta kopačkog iskustva.

Akcija pošumljavanja, Foto: Savo Prelević
Osim državnih zvaničnika i djece akciju u Tološkoj šumi podržali su i svojim prisustvom i pojedini crnogorski umjetnici kao i uređivački tim Javnog servisa Televizije Crne Gore. Sudeći po tome kakav odnos imaju najmlađi učesnici današnje akcije Crna Gora ne treba da brine za svoju ekološku budućnost. Djeca:

"Ovo je organizovala škola, mi smo sadili i prvo smo bili tamo iza škole gdje su bili predsjednici i onda tu oni tamo nešto davali izjave, a mi smo poslije sadili."
„Rekla bih svoj djeci da se prijave i da budu članovi Gorana jer ovo je stvarno jedno lijepo iskustvo i svako dijete bi trebalo to da doživi . Jako je zanimljivo, imamo puno društva.“
„U Tološkoj šumi smo samo kao ono radili, isprobavali, a ovdje kod škole smo počeli da radimo kao pravi mali Gorani i već smo zasadili tri drveća, a sada ćemo i četvrto."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG