Dostupni linkovi

Postizborni HDZ: Smjene i profiliranje stavova


Tomislav Karamarko
Novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko preuzeo je od svoje prethodnice Jadranke Kosor i funkciju šefa parlamentarnog kluba HDZ-a. Jedno od postizbornih pitanja je i njegov odnos prema susjedima, a naši sugovornici tvrde kako je njegov izbor izrazito dobra vijest za odnose između Zagreba i Sarajeva.

Nasjednici Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru u petak Tomislav Karamarko zamijenio je na čelu Kluba i na čelu parlamentarne opozicije Jadranku Kosor.

„Umjesto bivše predsjednice Kosor sam ja“, kazao je.

Jadranka Kosor, koja je vodila stranku nakon Sanaderovog odlaska, ali je na izbornom saboru stranke pred manje od tjedan dana ispala već u prvom krugu, kazala je kako je sama ponudila ostavku na tu funkciju.

„To je politička funkcija i tu šef kluba mora biti i šef stranke“, navela je Kosor.

To je logična i očekivana odluka nakon smjena u vrhu stranke, kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero.

„Predsjednik kluba je glavni parlamentarni bič. On je taj koji mora brinuti o disciplini zastupničkog kluba i o tome da zastupnički klub glasuje onako kako je u skladu s aktualnom stranačkom pozicijom“, napominje Gjenero.

Izbornim gubitnicima Jadranki Kosor i Vladimiru Šeksu prijeti možda i gubitak potpredsjedničkih funkcija u Saboru, koje njih dvoje zauzimaju kao predstavnici oporbe.

Karamarko kaže kako će se o tome tek razgovarati, a Jadranka Kosor želi da se o tome odluči što prije, ali da sama neće nuditi ostavku na tu funkciju:

Ne, apsolutno ne. Mislim da dostojno i časno obavljam taj posao.“

Zanimljivo je da – ako stranka odluči da ona mora vratiti mandat potpredsjednice Hrvatskog sabora, a ona to odbije napraviti – o njezinoj smjeni mora odlučivati kompletan Zastupnički dom.

Kuloari špekuliraju da bi novi vrh HDZ-a na toj funkciji najradije bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu, ali kako se za njega veže najviše korupcijskih afera, nije za očekivati da bi vladajuća većina podigla ruke za smjenu Kosorice, a da je naslijedi upravo - Kalmeta.

Pozitivno po odnose BiH i Hrvatske

U međuvremenu javnost još uvijek bistri dojmove o Karamarku. Na unutarnjem planu sve je manje procjena kako se radi o desničaru, a sve više kako se radi o fleksibilnom i oportunističkom političaru.

Na vanjskopolitičkom planu stvari su mnogo jasnije. Evo kako je Karamarko komentirao izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije:

„Nismo zadovoljni takvom odlukom. Znamo tko je gospodin Nikolić – on je bio desna ruka četničkog vojvode, tako se i nazivao, prema tome on će morati taj dio svoje prošlosti dobro isprati ako želi pokazati tu svoju europsku orijentaciju o kojoj toliko govori. To će biti sigurno jedan odmak od politike koju je vodio predsjednik Tadić. Prema tome, da li će biti problema – nadajmo se da neće, ali i mi moramo imati čvrste stavove i znati odgovoriti na izazove ovog vremena.“

Iako se Karamarko do sada nije izrijekom očitovao o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, Đenero kaže kako se o tome zna sasvim dovoljno.

„On nije pripadao onoj frakciji HDZ-a koja se uplitala u rat u Bosni i Hercegovini, nego upravo suprotno – on je u HDZ-u bio blizak gospodinu Mesiću koji je bio najprofiliraniji protivnik agresije, odnosno koji je najčvršći zagovornik bosanskohercegovačkog integralizma“, kaže Gjenero.

Gjenero podsjeća i da je Karamarko svoje prve političke korake koncem osamdesetih napravio preko svog pokojnog punca, profesora Osmana Muftića koji je početkom devedesetih bio prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije.

„Ako gledamo i Karamarkov obiteljski background, onda ćemo biti potpuno sigurni da će on biti izrazito dobra vijest za odnose između Zagreba i Sarajeva, a gospoda iz dvaju bosanskohercegovačkih HDZ-a njegov izbor sasvim sigurno nisu dočekali bez grča u želucu“, zaključuje Gjenero.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG