Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci dve žrtve stradale u akciji 'Oluja' identifikovani u Zagrebu


Deo konvoja izbeglih pred akcijom “Oluja”, 7. avgust 1995.
Deo konvoja izbeglih pred akcijom “Oluja”, 7. avgust 1995.

Identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, 1995. godine, obavljena je 22. septembra u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu uz prisustvo članova porodica, saopšteno je Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Ličkoj Jasenici i Kninu.

„Posmrtni ostaci dva lica su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica“, dodaje se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, identifikaciji tela prisustvovao je monitorski tim Komisije za nestala lica Srbije.

„Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane“, dodaje se u saopštenju.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju samoproglašenu „Republiku Srpsku Krajinu“, koju su Srbi držali pod kontrolom četiri prethodne godine. U operaciji "Oluja" hrvatska vojska i policija povratile su kontrolu nad delovima svoje državne teritorije.

Izbeglima koji su došli u Srbiju nije bio dozvoljen ulazak u Beograd, već samo prolaz kroz glavni grad.

Aprila 2011. godine, Haški tribunal je prvostepeno osudio hrvatske generale Antu Gotovinu na 24 godine zatvora i Mladena Markača na 18 godina za zločine počinjene tokom akcije „Oluja“. Međutim, novembra naredne godine Pretresno veće Tribunala u Hagu je poništilo prvostepenu presudu i oslobodilo dvojicu generala.

Godišnjica vojne akcije "Oluja“ u Hrvatskoj se obeležava kao Dan pobede i oslobađanje okupiranih područja, te povratak oko 150.000 proteranih od 1991. godine.

XS
SM
MD
LG