Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci žrtava rata pronađeni na istoku BiH


Grobnica u kojoj su pronađeni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, lokacija Baljkovica, Zvornik, 3. mart 2022.
Grobnica u kojoj su pronađeni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, lokacija Baljkovica, Zvornik, 3. mart 2022.

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Baljkovica kod Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

To je saopšteno iz Instituta za nestale BiH u četvrtak, 3. marta.

"Posmrtni ostaci će, nakon ekshumacije, biti prebačeni u prostorije Komemorativnog centra u Tuzli gdje će uslijediti kriminalističko - tehnička i sudsko - medicinska obrada te izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta žrtava uz pomoć DNK metode", navodi se u saopštenju Instituta za nestale BiH.

U Institutu dodaju da je već drugi dan u toku ekshumacija na lokalnoj deponiji smeća, kod Šekovića, na sjeveroistoku BiH.

"Na ovom lokalitetu se, prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, traga za posmrtnim ostacima više žrtava. Za sada posmrtni ostaci nisu pronađeni te će se ekshumacija na ovom lokalitetu nastaviti i u narednim danima", ističu u Institutu za nestale.

U saopštenju se navodi da ukshumacijama rukovodi Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH.

Institut za nestale BiH godinama nakon rata u BiH, od 1992. do 1995., apeluje na sve koji znaju gdje se nalaze nestali da "progovore o tome šta se dogodilo”.

Prema podacima Instituta, u BiH je do sada pronađeno više od 80 posto nestalih. Članovima porodica predani su posmrtni ostaci 24.300 žrtava.

No, i dalje se traga za više od 7.600 osoba.

XS
SM
MD
LG