Dostupni linkovi

Crna Gora je tokom jučerašnjeg dana (6. mart) bila pod snažnim nevremenom. Oluja, praćena velikim padavinama i gradom rezultirala je prekidom električne energije u mnogim djelovima države, zabilježene su štete na određenim poljoprivrednim dobrima, a pala je i rekordna količina kiše.

Kako u Podgorici tako i u drugim gradovima, mnoge ulice su bile poplavljene tokom snažnog olujnog nevremena tokom nedjelje i ponedjeljka. U posljednjih 30 sati rekord u količini paradavina je tradicionalno zabilježen na Cetinju, gdje je palo 220 litara kiše po kvadratnom metru, zatim u Podgorici 140 litara, a u Nikšiću oko 100 litara. To je, prema riječima načelnika hidrološkog sektora u Hidrometeorološkom zavodu Darka Novakovića, izazvalo povećanje vodostaja na glavnim vodotocima:

„Od 4. do 7. marta porast Morače iznosio je tri metra, a Zete dva i po metra u Danilovgradu. Srećom kiša je stala tako da već oko 10 sati u ponedjeljak imamo blagi pad vodostaja i ići će to ka smirivanju i ka nekim normalnim vodostajima. Jezero će još malo rasti, ali to neće izazvati probleme.“

Nebo iznad Podgorice tokom oluje, foto: Srđan Janković
Nebo iznad Podgorice tokom oluje, foto: Srđan Janković

Tokom dana i večeri intervenisali su vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz poplavljenih podruma i podzemnih garaža. Bujice su odnosile kamenje na puteve, u pojedinim primorskim gradovima su bile potopljene ulice. U Podgorici je u jednom trenutku počeo da pada grad. Srećom radilo se o kratkotrajnoj nepogodi, ali su neke povrtlarske kulture stradale, rekao je za naš radio Željko Vidaković iz Ekoplanta:

„Imali smo velike štete na mladim sadnicama jagode, kupine, ribizle, aronije i nekim vrstama ukrasnog bilja koje su u ovom trenutku krenule sa vegetacijom. Ali ipak možemo reći da smo u ovom dijelu Podgorice imali sreće što grad nije bio krupniji i nije duže potrajao.“

Problem za poljoprivrednike predstavlja činjenica da osiguravajuće kuće ne prihvataju osiguranje za poljoprivredna dobra od elementarnih nepogoda kao što je bila jučerašnja, kaže Vidaković:

„Oni neće da osiguraju plastenike od udara vjetra i ovakvih olujnih nevremena. Jedino osiguravaju od udara groma ili kako kažu nekih strujnih udara, što je za nas neupotrebljivo. I za nas neprihvatljivo da osiguramo imovinu od nečega što se ne dešava ili se dešava jednom u hiljadu slučajeva.“

Olujno nevrijeme je izazvalo kvarove na elektromreži pa su djelovi više opština u Crnoj Gori ostali bez napajanja električnom energijom. U međuvremenu dio kvarova je popravljen, ali neki gradovi čekaju otklanjanje kvarova kao što je Žabljak.

„Žabljak je od dva sata jutros bez elektične energije. U kvaru su oba dalekovoda koja napajaju tu opštinu. U pljevaljskoj opštini olujni vjetar je nanio veliku štetu distributivnoj mreži pa je kompletno seosko područje trenutno bez električne energije. U kolašinskoj opštini su bez napajanja dalekovodi Manastir Morača, Trebaljevo, Lipovo i još par dalekovoda. Imamo prekida i na dijelu seoskog područja u bjelopoljskoj Opštini.“, kaže portparolka Elektroprivrede Tanja Zečević.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG