Dostupni linkovi

Poslije 20 godina avionom od Splita do Beograda


Avion Croatia Airlinesa na aerodromu u Splitu
Avion Croatia Airlinesa na aerodromu u Splitu
Split i Beograd su, od 1. lipnja, prvi put nakon rata i više od 20 godina prekida, ponovo povezani zračnom linijom. Hrvatska aviokompanija Croatia Airlines odlučila se na sezonsko letenje, dva puta tjedno.

Do kraja ljetne sezone, 28. rujna, Split i Beograd bit će povezani zračnom linijom, prvi put od 91.godine, ističe za Radio Slobodna Europa izvršni direktor Croatia Airlinesa za prodaju i marketing, Tonko Rilović.

„Znači, danas otvaramo liniju Split-Beograd, dva puta tjedno, ponedjeljkom i petkom. To je, u slobodnoj Hrvatskoj, prvi put da Croatia Airlines leti iz Splita za Beograd. Nekada je JAT letio iz Splita za Beograd, ali zadnji let je bio u kolovozu 91-e godine, prema tome, nakon više od 20 godina ovo je prva redovna linija na toj ruti, Split-Beograd", navodi Rilović.

Na aerodromu u Beogradu je, kaže Rilović, pripremljena mala svečanost, a slična se održava iza 15 sati i u Splitu, na izlasku prvih putnika iz Beograda.
Split
Split

„Smatramo da bi od svih destinacija u Hrvatskoj, prema Beogradu, Split mogao biti najbolja linija. Mi smo prošle godine bili otvorili liniju prema Beogradu iz Dubrovnika, dva puta tjedno, ali tu je već letio JAT Airwais, isto dva puta tjedno, pa smo ocijenili da puno više potencijala ima na liniji Split - Beograd. Letimo zrakoplovom DUSH Q 400, 86 sjedala, to su potpuno novi avioni i smatramo da je kapacitet dovoljan za početak prometovanja na toj liniji“, ocjenjuje on.

Na pitanje jesu li istraživali tržište i što misli, da li bi bilo interesa za stalnu liniju Split - Beograd tokom cijele godine, Rilović odgovara:

„Pa, upravo smo zato i otvorili Split jer smatramo da je to jedina destinacija u Hrvatskoj koja ima potencijal za cjelogodišnji promet s Beogradom, ali s obzirom na ekonomsku situaciju kakva je u Hrvatskoj, Srbiji i cijeloj Europi, ove godine, nakon ljetne sezone, nećemo nastaviti letjeti, ali već iduće sezone cemo pojačati broj letova, a najvjerojatnije i otvoriti liniju Split - Beograd, preko cijele godine“.

Povratna karta stoji 126 eura.

"Opet se veselimo spajanju Pule i Beograda"

Još dvije hrvatske turističke destinacije, Pula i Dubrovnik bit će ovo ljeto, kao i nekoliko prošlih, zračnim linijama povezane sa Beogradom, ali u aranžmanu srbijanskog JAT Airwaisa. Šef prometa na dubrovačkom aerodromu Miho Miljanić kaže da prvi ovogodišnji JAT-ov avion slijeće u Dubrovnik 15. lipnja.
Pula
Pula

„Pa, prošle je godine popunjenost bila jako dobra, preko 80 posto! Očekujemo je i ove godine, možda i bolju. Ove godine JAT ima tri leta tjedno", navodi on.

Na upit da li su gosti iz Srbije su već normalna pojava u Dubrovniku, Miljanić kaže:

„Jesu, jesu, iako tenzije još uvijek postoje.“

Šef prometa u Zračnoj luci Pula Dean Boljunčić kaže da s gostima iz Srbije u Istri nema nikakavih tenzija, ovog ljeta ponovno očekuju JAT-ove avione iz Beograda, tri puta tjedno. Njihovi čarteri su, prvi put nakon rata, sletjeli u Pulu 2009. godine, ukupno je tog ljeta iz Beograda došlo 3 600 putnika, zatim dvije godine prekida i sad –ponovo.

„Opet se veselimo spajanju Pule i Beograda jer je pokazano dosta interesa i s naše, i s njihove strane“, kaže Boljunčić.

Što se tiče zračne povezanosti Zagreba i Beograda, izvršni direktor Croatia Airlinesa Tonko Rilović kaže da, zasad, ne postoji ekonomska opravdanost, pogotovo što se autocestom, od Zagreba do Beograda stigne za 3,5 sata.

„Ne vidimo tu neki tržišni potencijal, iako je nekadašnja JAT-ova linija na relaciji Zagreb-Beograd bila dobra linija, ali samo zato što je Beograd onda bio glavni grad bivše Jugoslavije, pa su se skupštine i puno drugih zbivanja događali u Beogradu. Danas mislimo da na toj liniji nema potencijala za zračni promet“, smatra Rilović.
XS
SM
MD
LG