Dostupni linkovi

Sahrana Margaret Tačer: Velika Britanije se oprostila od "Čelične lejdi"


Velika Britanija se u sredu oprostila od bivše premijerke Margaret Tačer, a poslednjem ispraćaju prisustvovao je veliki broj visokih gostiju iz sveta na čelu s kraljicom Elizabetom.

Baronici Tačer je priređena ceremonijalna sahrana uz vojne počasti, kao lejdi Dajani i kraljici majki, ali na izričit zahtjev Tačerove ne i državna kakvu je 1965. imao imao britanski premijer za vrijeme Drugog svetskog rata Vinston Čerčil.

Kovčeg sa telom Tačerove, umotan u britansku zastavu i na počasnim pogrebnim kolima koja je vuklo šest konja, uz pratnju počasnih jedinica svih rodova britanske vojske krenuo je u 10 sati po lokalnom vremenu iz Vestminstera ulicama Londona na kojima su se okupile hiljade građana koji su joj želeli odati poslednji pozdrav.

Tokom čitave ceremonije svaki minut se oglašavala počasna topovska salva sa Londonskog tornja, ali ne, prvi put od sahrane Čerčila, i čuveni sat Big Ben.

Kovčeg je išao centrom Londona, kroz Whitehall, Strand i Fleet Street do katedrale sv. Pavla.

Mjere osiguranja su bile na visokom nivou -- oko četiri hiljade policajaca i stotine vojnika su osiguravali ceremoniju sahrane a na Temzi je bio usidren brod SAS-a -- kako zbog najavljenih protesta protivnika njene politike, tako i zbog terorističkog napada tokom bostonskog maratona.

Agencije prenose da je tokom kretanja povorke bilo protesta, tako što je jedan broj ljudi okrenuo leđa pogrebnoj povorci, a neki su uzvikivali i neprikladne riječi.

Verskoj službi u katedrali sv. Pavla, koju je predvodio londonski biskup Džastin Velbi, prisutvovalo je više od 2.300 ljudi, članovi njene porodice, svi članovi aktualne britanske Vlade predvođeni premijerom Dejvidom Kameronom, veterani foklandskog rata, ministri iz njenih kabineta, dva šefa države, 11 predsjednika vlade i 17 ministara vanjskih poslova.

Britanska kraljice Elizabeta II je, po prvi put prisustvala sahrani jednog britanskog premijera od sahrane Čerčila.

Nakon službe u sv. Pavla, kovčeg sa telom Tačerove prevežen je na privatnu kremaciju, ispraćen aplauzom prisutnih pristalica.

Ostavština Tačerove, koja je na čelu konzervativne vlade bila od 1979. do 1990., za mnoge je bila u najmanju ruku kontroverzna.

Njene mjere ekonomske politike dovele su do privatizacije velikih državnih sustava, uvela je socijalna ograničenja, zakonom regulirala djelovanja sindikata te onemogućila huliganizam na sportskim stadionima.

Mnogi su naglašavali njenu ulogu u rušenju komunizma u Evropi i borbi za demokraciju kao i odlučnu ulogu u ratu oko Foklandskih ostrva koja je velika Britanije uspjela zadržati nakon vojne invazije Argentine.

Istraživanja javnosti pokazala su da su mnogi nezadovoljni jer je sahrana koštala oko 15 miliona dolara što će se naplatiti od poreznih obveznika, dok su neki parlamentarni zastupnici levice istaknuli da je sahrana s tolikom pompom bila nepotrebna.

Margaret Tacher umrla je 8. A prila u 87 godini života u svom domu od posljedjica moždanog udara.

Ceremoniji su prisustvovali, između ostalih, bivši češki predsednik Vaclav Klaus, italijanski premijer Mario Monti te poljski premijer Donald Tusk

Američku delegaciju predvodila dva državna sekretara koja su služila u vreme kada je američki predsednik bio Ronald Regan, Džejms Bejker i Džordž Šulc.

Tačer je umrla 8. aprila u 87. godini života u svom domu od posledica moždanog udara.
XS
SM
MD
LG