Dostupni linkovi

Posljednje pripreme za inauguraciju Grabar Kitarović, dolazi i Porošenko


Kolinda Grabar Kitarović, ilustrativna fotografija
Kolinda Grabar Kitarović, ilustrativna fotografija

Na zagrebačkom Markovom trgu u toku su posljednje pripreme za inauguraciju prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Očekuje se dolazak 88 stranih izaslanstava, a najnovija je vijest da će na inauguraciju doći i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, na prostoru između crkve svetog Marka sa karakterističnim šarenim krovom i zgrada Vlade i Hrvatskog sabora dovršavaju se posljednje pripreme za ceremoniju inauguracije Kolinde Grabar Kitarović u nedjelju u podne. Peru se prozori na zgradama Vlade i Sabora, posebni strojevi čiste prostor trga, policijski vučjaci pročešljavaju svaki centimetar prostora, zborovi uvježbavaju svoje programe a počasne povijesne postrojbe pakiraju kofere za put do Zagreba gdje će u nedjelju sudjelovati na ceremoniji inauguracije. Dolazak je potvrdila jedna predsjednica - predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga, sedam predsjednika - Albanije Bujar Nishami, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Gjorge Ivanov, Mađarske Janos Ader, Slovačke Andrej Kiska, Slovenije Borut Pahor i Ukrajine – Petro Porošenko, i jedno kolektivno predsjedništvo – ono Bosne i Hercegovine. Ukrajinski predsjednik Porošenko u posljednji je tren potvrdio dolazak na inauguraciju. Za naš radio govori politički analitičar i bivši diplomat Branko Caratan.

„Vjerojatno je razlog dolasku u tome da ukrajinsku temu želi držati vidljivom.“

Američko državno izaslanstvo na inauguraciji vodit će zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a u njemu će biti i čest gost Zagreba, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt B. Yee.

„Iz toga se može otčitati da Sjedinjene države zaista imaju interes uključiti se u hrvatske energetske projekte. Tu prije svega mislim na prethodne razgovore oko LNG terminala na Krku“, kaže Caratan.

Podjednako tako, posebnu pozornost izaziva i kinesko izaslanstvo koje će voditi posebni izaslanik kineskog predsjednika, ministar industrije i informacijske tehnologije Miao Wei.

Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić. Caratan ocjenjuje da Vučićev dolazak pokazuje kako je srpski vrh shvatio važnost dobrih odnosa u regiji za srpski put prema članstvu u Europskoj uniji.

„Drugo – dolazak Vučića pokazuje tko je glavni nosilac vanjske politike Srbije i tko promišlja tu politiku tako da želi ispisati novu stranicu.“

Tko će biti na inauguraciji od domaćih gostiju i građana, pojašnjava bliska suradnica nove predsjednice Jadranka Jureško Kero.

„Pozvani su hrvatski dužnosnici i osobe iz javnog, političkog i kulturnog života i gospodarstva. Pokušavamo zaista građanima izići u susret da mogu biti prisutni na tom povijesnom činu. Kažem – povijesni – zato što ćemo po prvi puta imati predsjednicu.“

Na inauguraciji neće biti prvog čovjeka Katoličke crkve u Hrvatskoj, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji zbog prethodno dogovorenih obaveza mora u Vatikan. Nakon inauguracije je domjenak za uži krug uzvanika, gdje se očekuje niz bilateralnih susreta.

„Također će na marginama domjenka biti organizirani bilateralni susreti. Za sada su zatražena 22 bilateralna susreta koji će se održati u palači 'Dverce'“, kaže bliski suradnik nove predsjednice Mladen Pavić.

Ako ne bude prehladno, nova hrvatska predsjednica imat će i trobojnu lentu, koja se nosi na odijelo, ali ne i na kaput. Bit će ispaljeno 10 plotuna iz topništva, pjevati će tri zbora i Radojka Šverko – Primorka kao i nova predsjednica. S ve bi trajalo trajati manje od sat vremena i stajati oko 600 tisuća kuna, oko 40 tisuća eura. Akreditirano je preko domaćih i stranih 300 novinara, među njima i dva iz New Mexica, gdje je buduća hrvatska predsjednica 1986. i maturirala na Los Alamos Highschool.

XS
SM
MD
LG