Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radikalsko vređanje parlamenta i EU, vlast ćuti


Da li i kakve posledice mogu proizaći iz vređanja evropskog diplomate unutar skupštinske sale zemlje domaćina?

Šta je pokazalo ono što smo u četvrtak gledali u Skupštini Srbije, gde su poslanici Srpske radikalne stranke, predvođeni Vojislavom Šešeljem, sprečili šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta, da predstavi izveštaj Evropske komisije?

Vređanje evropskog diplomate uz ponašanje kakvo dugo nije viđeno, za početak se čini kao korak unazad za srpski parlamentarizam.

„Ako postoji neki političar koji je anti-sistemski u odnosu na neke vrednosti koje bi trebalo da važe u savremenom svetu uopšte, to je Šešelj sigurno“, ocenjuje Vladimir Milutinović, filozof i urednik portala „Dvogled“.

Poslanici SRS, predvođeni Vojislavom Šešeljem, sprečili Majkla Devenporta, da predstavi izveštaj Evropske komisije
Poslanici SRS, predvođeni Vojislavom Šešeljem, sprečili Majkla Devenporta, da predstavi izveštaj Evropske komisije

Reditelj Lazar Stojanović istovremeno ukazuje da je Šešeljevo ponašanje upravo ono što su i želeli oni koji su ga svojim glasovima vratili u Parlament.

„Za Srbiju je, razume se, to jedna bruka koja je teško popravljiva. Potreban je veliki broj godina da prođe da bi se popravila bruka koja je nastala ovakvim ponašanjem“, rekao nam je Stojanović.

Vojislav Šešelj se u Dom Narodne skupštine Republike Srbije vratio nakon poslednjih izbora, a tome je prethodila i prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je oslobođen optužbi za ratne zločine.

Iz devedesetih je, pored ostalog, ostao upamćen i po skandalima u Skupštini - polivanju poslanika vodom, čupanju kablova i mikrofona s govornice, po tome što ga je obezbeđenje bukvalno iznelo iz poslaničke klupe.

Mnogo godina kasnije, Šešelj se predstavniku EU obratio rečima - "Hoće troje mojih najbližih saradnika da isporuči u Haški tribunal. Nemoj mi tebe da isporučimo bre. Jesi li ti normalan?"

Teško popravljiva bruka za Srbiju: Lazar Stojanović
Teško popravljiva bruka za Srbiju: Lazar Stojanović

Vrhunac gotovo pet sati duge opstrukcije rada Odbora za evropske integracije bio je kada je Šešelj, sa mobilnog telefona, pustio pesmu o Donaldu Trampu, pobedniku američkih predsedničkih izbora.

„Šta se ono u Njujorku sjaji, Donaldovi prameni na glavi. Oj, Donalde pramene zaliži, Ameriko barjake podiži. Amerika Hilarina nije, tamo Donald ljuti barjak vije“, tekst je pesme koju je Šešelj puštao Majklu Devenportu.

Da li i kakve posledice mogu proizaći iz vređanja evropskog diplomate unutar skupštinske sale zemlje domaćina?

Lazar Stojanović je uveren – država bi mogla da pretrpi veliku štetu.

„Ta šteta je već u toku i mislim da će se ona prvenstveno ogledati u usporavanju i u sabotaži približavanja Srbije EU. Ali, mislim da je to nešto što ljudi koji to prave, i žele. Tako da, njima to i ne smeta. Nama ostalima, koji bi smo želeli da vidimo Srbiju u EU, to smeta, i mislim da je to najkrupnija posledica koju država trpi od ovakvog ponašanja“, ukazuje Stojanović.

Filozof Vladimir Milutinović međutim kaže da ne znači da će EU bilo šta da uradi povodom incidenta u kome je izvređan Majkl Devenport, ali, dodaje da, istovremeno „to ne znači ni da su nam odnosi dobri, čim je to tako, na neki način dozovoljeno“.

Do ovog trenutka, na vređanje šefa evropske delegacije i sve što se dešavalo tokom sednice Odbora, osim pojedinih poslanika koji su prisustvovali tom zasedanju, nije reagovao niko iz vlasti.

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom profesionalno se bavi od 2005. godine u RTV B92. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi 2010. gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG