Dostupni linkovi

Posle incidenta u Bujanovcu: Istraga ne rešava naslage nacionalizma


Bujanovac

Policija istražuje huliganski incident u Bujanovcu, a ministar Nebojša Stefanović očekuje podizanje optužnice. Istovremeno, političari sa juga Srbije jednoglasno osuđuju ponašanje grupe navijača koji su nakon plasmana fudbalske reprezentacije Albanije na Evropsko prvenstvo, pogrdno skandirali protiv građana srpske nacionalnosti. Osude i hapšenja, ocenjuju sagovornici RSE, neće staviti tačku na problem nacionalizma koji se kao bumerang vraća sa svih strana.

Uz osude skandiranja “Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji”, nakon utakmice između reprezentacija Jermenije i Albanije, većina političara iz Bujanovca i Preševa ističe da ovo što čujete nije slika atmosfere i odnosa među tamošnjim stanovništvom, niti posledica poteza i ponašanja lokalnih zvaničnika.

Ovde će većina ljudi to da tretira kao nenormalnu situaciju ili nenormalnu atmosferu”, kaže za RSE lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi.

Događaj je neočekivan i za pomoćnika predsednika opštine Bujanovac Bobana Pavlovića, koji međutim ne deli Halimijevo mišljenje da je reč o izolovanom incidentu.

Od velike je važnosti da državni organi ispitaju slučaj. Mislim da je ovo organizovano od strane Albanaca i da nije spontani skup. E sad je pitanje ko je organizator. Ja neću da prejudiciram, istraga neka utvrdi”, navodi Pavlović.

Istraga je pokrenuta nakon što je amaterski snimak skandiranja navijača postavljen na društvene mreže, a ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da očekuje podizanje optužnice.

Očekujem da će tužilac to kvalifikovati kao izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, zaista verujem da je bilo osnova, ali ne kvalifikujem ja nego tužilaštvo”, rekao je Stefanović.

Političari sa juga podržavaju istragu, ali i analizu atmosfere koja je do incidenta dovela, no Riza Halimi podvlači da ona mora biti konzistentna i usmerena na sve slične događaje.

Riza Halimi
Riza Halimi

To je u neku ruku kopija onoga što se dešava u drugim sredinama, pre svega na beogradskim stadionima često. Ovo se ipak tiče društvenih, pa i političkih zbivanja i treba da se analizira. Ali, to treba da bude sa istim kriterijumima koji se primenjuju u svim delovima države jer bi bilo kontraproduktivno stvarati neku veštačku situaciju i od ovoga praviti neku veliku aferu jer stvarno nema osnova za tako nešto”, kaže Halimi.

Ista se, inače široko na ovim prostorima rasprostranjena poruka mržnje, koja počinje sa “Ubij, zakolji”, a u nastavku se samo menja ime nacije kojoj je upućena, mogla čuti prošle godine u Beogradu kada su se skandiranja protiv albanskih građana orila sa tribina tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Revanš u Elbasanu bio je povod za tenzije u susednoj podeljenoj Mitrovici. Pa su tako albanski navijači sa južne strane mosta zviždali, dok su srpski sa severne pobedu nacionalne reprezentacije proslavili skandiranjem, u Beogradu sklepane parole, “Kosovo je srce Srbije”. Pa su onda sada na jugu Srbije pobedu Albanije protiv Jermenije proslavili onako kako ste na početku pročitali. Pa će onda …. I tako u krug.

Jer se sve ovo što imamo u stvari koristilo za promociju nacionalizma svake etničke grupe ponaosob, pa se onda slogani koji počnu vrlo brzo vrate kao bumerang toj grupi koja je počela, sada sa one druge strane. Dakle, treba biti veoma oprezan i treba u svim domenima, a pre svega u političkom diskursu, voditi računa kako se i šta se govori”, navodi za RSE kulturološkinja Milena Dragićević Šešić.

Područje juga Srbije i dalje je poligon za međuetničke tenzije, koje se prelivaju iz nacionalnih centara sa tri strane – iz Beograda, Prištine i Tirane. Iako je za razliku od nekih drugih sličnih incidenata, rešavanju ovog poslednjeg pristupio brzo i efikasno, čini se da je i sam ministar oprezniji.

Nećemo da napravimo bilo kakvu grešku koja bi mogla da bude okarakterisana kao nešto što bi nanelo štetu Republici Srbiji, već upravo da se proces završi sa što više dokaza i da se, onda kada podignemo optužnice, zna zašto smo to uradili”, rekao je Stefanović.

Milena Dragićević, međutim, ističe da represivne mere neće rešiti problem nacionalizma i ukazuje na potrebu za sistematskim antinacionalističkim radom u svim domenina.

Duboko nepoverenje između albanskog i srpskog stanovništva nikada nije nastojalo da se prevaziđe ni kroz jednu sistemsku meru. Imamo tu i tamo sporadične pokušaje, i ja sama sam vodila svoje studente u Tiranu, sad vidim da je ministar prosvete vodio grupu mladih. Međutim, to su sporadične akcije. Praćene su veoma represivnim na drugoj strani koje onda stvaraju heroje. Kada je naša policija hapsila srpske navijače koji su divljali po Italiji ona ih je više uzdizala kao heroje, kao što će sada hapšenjem albanskih navijača u njihovoj zajednici njih učiniti herojima. Ne kažem da treba da ostanu nekažnjeni i da ne treba reagovati, samo mislim da je odavno trebalo reagovati”, ocenjuje Milena Dragićević Šešić.

Poslednji u nizu događaja ukazuje na to da je krajnje vreme za stratešku platformu za uspostavljanje politike integracije svih građana.

Kroz celo školovanje deca nemaju prilike da se vide, da vide kako izgledaju gradovi u Srbiji, pa kako onda možemo stvarati neku vrstu zajedništva i međusobnog poštovanja ako jednostavno živimo u paralelnim svetovima. A bojim se da već veoma dugo živimo u paralelnim svetovima”, kaže ona.

  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG