Dostupni linkovi

Posle dijagnoze dobila otkaz, za poslodavca sve po zakonu


"Kada smo izgubili humanost", pita se Anđelka Todorović (na fotografiji)
"Kada smo izgubili humanost", pita se Anđelka Todorović (na fotografiji)

Anđelki Todorović iz Kragujevca u centralnoj Srbiji je krajem prošle godine dijagnostifikovan karcinom dojke. Prema njenim rečima, dan nakon što joj je saopštena dijagnoza, uručen joj je otkaz u Addiko banci.

Dok u toj banci tvrde da je otkazivanje ugovora o radu sprovedeno na potpuno zakonit način, Todorović ističe da je kao samohrana majka ostala bez ikakvih primanja neposredno pred početak lečenja.

"Kada smo izgubili humanost, kada su nam karijere postale važnije od ljudskih života i kada su nam kompanijski interesi postali važniji od moralnih normi", pita Todorović, dok se kod kuće oporavlja od prvih doza hemioterapije.

'Ekspresni' otkaz

Ona za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da je sa bankom potpisala ugovor na neodređeno vreme uz obavezni probni rad od šest meseci, te da je banka u tom periodu mogla da raskine ugovor u bilo kom trenutku. Otkaz joj je i uručen tokom probnog rada, ali je ubeđena da je to urađeno "ekspresno" zbog bolesti i očekivanog dugotrajnog bolovanja koje joj predstoji.

Na bolovanje je otišla 6. decembra 2019. godine.

"Odlazim da bih povadila rezultate i direktorka me svaki put kada je pozovem ne pita kako sam, nego kada ću da dođem na posao. Kako kaže, nema zamenu za mene. Smatrajući da sam potrebna na poslu, ja 16. prekidam bolovanje, dolazim na posao. Istog dana dobijam rezultate biopsije koji potvrđuju da bolujem od karcinoma dojke, i o tome obaveštavam direktoricu, a ona mi 17. uručuje otkaz", priča sagovornica RSE.

Dodaje da zbog toga ima osećaj da je "na prevaru" dovedena u banku da bi joj bio uručen otkaz, jer joj je probni rad trajao do 31. decembra.

Banka: Sve po zakonu

RSE je pokušao da od Aleksandre Obradović, direktorke kragujevačke filijale Addiko banke dobije odgovore na pitanja o razlozima zbog kojih je Anđelki Todorović otkazan ugovor o radu, samo dan nakon što je potvrđeno da boluje od teške bolesti.

Ona je rekla da se zbog unutrašnjih pravila takve informacije mogu dobiti samo u centrali banke, u Birou za korporativne komunikacije.

Nakon upita Birou za komunikacije, umesto traženog sagovornika i odgovora na postavljena pitanja, RSE je dobio saopštenje.

U njemu se, između ostalog, navodi da "povodom neistinitih informacija koje se pojavljuju u javnosti" u vezi sa slučajem Anđelke Todorović, banka "izražava žaljenje i razumevanje zbog okolnosti koje se odnose na trenutno zdravstveno stanje koleginice koja je bila član tima u prethodnih šest meseci".

U dopisu se naglašava i da je u ovom slučaju postupak sproveden na zakonit način.

"...U skladu sa Ugovorom o radu i važećim Zakonom o radu Republike Srbije, i u skladu sa poslovnom praksom naše banke koja podrazumeva posvećenost etici i poštovanju osnovnih ljudskih prava", stoji u saopštenju Addiko banke.

Bez posla sa bolešću i kreditom

Ipak, Anđelka Todorović i njen sin danas žive od pomoći najbližih rođaka.

"Otac penzioner koji ima 80 godina i sestra koja je zaposlena u Beogradu pomažu koliko mogu da prehranim sebe i dete i da kupim nešto od lekova", kaže Anđelka Todorović.

Todorović ističe da je svesna činjenice da je banka tokom šestomesečnog probnog rada u svakom trenutku mogla da joj da otkaz, ali da to nije očekivala u trenutku kada je menadžment obavestila da je teško bolesna.

"Ako nisam zadovoljavala uslove, mogli su da me otpuste već posle dva-tri meseca. Ovako je ispalo da su se na to odlučili tek kada su saznali da sam bolesna i da mi predstoji duže bolovanje. Iako je sa pravnog aspekta banke moj otkaz regularan, ja se pitam gde se izgubila ona proklamovana briga o zaposlenom i empatija prema bolesnom čoveku koji, poput mene, ostaje bez osnovnih sredstava za život, uz kredit koji treba da otplaćuje", kaže Anđelka Todorović.

Ona ocenjuje da Zakon o radu "više brine o interesima poslodavaca nego o interesima zaposlenih".

"Zbog toga poslodavci mogu da se ponašaju veoma okrutno prema zaposlenima i dok rade, a pogotovu kada dođu u ovakvu situaciju u kojoj sam sada ja. Radnik tek kada se razboli shvati koliko je pravno nezaštićen i ostavljen na milost i nemilost poslodavca", kaže Todorović.

Prema informacijama Saveza Samostalnih sindikata u Kragujevcu, slučaj Anđelke Todorović nije usamljen. Jugoslav Ristić, predsednik gradskog veća u tom sindikatu ističe da je to drastičan primer manjkavosti zakona "jer nema nikakve zaštite od otkaza za zaposlene koji se razbole".

"Isto važi i za invalide rada. Čim poslodavci saznaju da su zaposleni bolesni i da više nisu sposobni za rad, odmah ih se oslobađaju. Zaposleni trpe dvostruke posledice jednog lošeg zakonodavstva, pre svega lošeg Zakona o radu koji je zanemario sve ljudske aspekte života i posvećen je isključivo kapitalu", kaže Ristić.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RSE do zaključenja ovog teksta nije dobio odgovore na pitanja kako Zakon tretira slučaj Anđelke Todorović i da li se planiraju izmene koje bi poboljšale radno-pravni status zaposlenih koji boluju od teških bolesti.

Šta predviđa Zakon o radu?

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović objašnjava kako zakon tretira ugovore o probnom radu i njihov raskid.

"Ceo probni rad je zamišljen tako da zaposleni i poslodavac mogu da se raziđu u bilo kom trenutku bez nekih formalnosti. Dovoljno je da poslodavac navede da neko ne zadovoljava kriterijume, ne ispunjava radnu normu, ili se ne uklapa u radno okruženje. To su te floskule koje se ponavljaju", ističe Reljanović.

Dodaje da je otkazni rok u ovim slučajevima pet dana, te da je potrebno i obrazložiti raskid ugovora.

"Pošto sudovi imaju tendenciju da te opšte floskule ne prihvataju. Ne može da se kaže 'nije se uklopila u sistem rada', nego se moraju pružiti dokazi za to. Traže se konkretne okolnosti", kaže Reljanović.

Naglašava da je ispunjenjem ovih stavki, otkaz tokom probnog rada u skladu sa Zakonom o radu, ali da to opet ne znači da je to zakonito postupanje:

"Ukoliko je razlog za raskid probnog rada zdravstveno stanje zaposlenog, tu postoji diskriminacija. Poenta je kako dokazati to. To nije očigledno nezakonit otkaz, gde se odmah vidi nezakonito ponašanje poslodavca. Morate da dokažete da je motiv poslodavca za otkaz bilo zdravstveno stanje", ističe Mario Reljanović.

Reljanović napominje da bi Anđelka Todorović mogla da podigne tužbu zbog diskriminacije, ali samo ukoliko može da dokaže da je dobila otkaz zbog toga što ima karcinom.

"Ako je vremenski redosled tačan, to jest da je zaposlena dobila otkaz odmah nakon što je direktorki predočila da je bolesna, mislim da tu postoji dovoljno materijala da se učini verovatnim da nešto nije u redu", pojašnjava Reljanović.

On podseća da je u toku strateška parnica, koju je pokrenula Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, protiv južnokorejske fabrike Jura koja posluje u Srbiji. Rukovodstvo te fabrike nije produžilo ugovor na određeno vreme zaposlenoj u Nišu koja je saopštila da boluje od karcinoma.

Zakon o radu štiti zaposlene osobe koje su umanjene radne sposobnosti ili privremeno nesposobne za rad. One ne mogu biti otpuštene zbog toga što su na bolovanju, i to je zabranjeno i Zakonom o radu i Zakonom o zabrani diskriminacije.

Međutim, ukoliko je kod zaposlenog smanjena radna sposobnost, a poslodavac ne može da nađe odgovarajuće radno mesto u novonastaloj situaciji, Zakon ostavlja mogućnost poslodavcu da zaposlenog proglasi viškom i uruči mu otkaz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG