Dostupni linkovi

Crnogorski poslanici nijesu protiv smanjenja njihovih plata


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
U sklopu mjera uštede u državnoj kasi crnogorska Vlada preporučila je i poslanicima da smanje sebi primanja u istom iznosu kao i ministri, sudije i tužioci, od sedam odsto, uprkos nedavnoj borbi za povećanje poslaničkih plata.

"Kada su u pitanju same plate i zarade ja vjerujem da ćemo se uklopiti u tom dijelu zahtjeva Vlade da se smanje troškovi i poslanicima. Ja zaista ovih dana nijesam razmišljao da zakažem sjednicu administrativnog odbora i ja mislim da se i na drugi način može donijeti ta odluka, na samom kolegijumu i mi ćemo je ispoštovati do kraja", tako je na prepopruke Vlade da poslanici slijede njen primjer i svoja primanja smanje sedam odsto reagovao Radivoje Nikčević, šef skupštinskog Administrativnog odbora i poslanik vladajućeg DPS-a.

Dodaje da najbrojnoj poslaničkoj grupi u zakonodavnom domu neće biti problem da prihvati preporuku o umanjenju zarada.

"Upravo tako. Ja vjerujem da ima još prostora da se uklopimo u ove mjere koje Vlada predlaže", kaže Radivoje Nikčević iz DPS.

Probleme za prihvatanje vladine preporuke o nižim primanjima poslanika ne vide ni u manjoj članici vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj partiji. Raško Konjević napominje da su njeni ministri takvu preporuku podržali na sjednici Vlade u srijedu.

RAško Konjević
RAško Konjević
"Svakako da će ta odluka biti podržana od kluba poslanika SDP kao mjera da državni funkcioneri svojim primjerom doprinesu onome što jeste tendencija a to je da kroz dodatnu štednju uspijemo da smanjimo ono što je deficit u budžetu", navodi Konjević.

U najjačoj opoziconoj, Socijalističkoj narodnoj partiji, čijih 16 poslanika sjede u skupštinskim klupama takođe prihvataju vladinu inicijativu o štednji. Međutim, šef skupštinskog Odbora za budžet Aleksandar Damjanović primjećuje kako su to samo parcijalne mjere:

"To je praktično pokušaj Vlade, odnosno Ministarstva finansija, da ključne stvari prenebregne i da sve svodi na štednju javnih funkcionera. Dakle, i dalje ostaje problem ogromne poreske ne naplate onih pojedinaca i firmi koji imaju ogromnu imovinu, koji imaju ogromne promete. Tu se krije ogromna rezerva, dakle naplata poreskoga duga je ključ. Parlament je već na Odboru za budžet sam donio donio zaključak da se primjene mjere štednje u procentu 5 do 7 posto."

A čarape i gaće?

Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković bez dvoumljenja konstatuje kako je za tu stranku prihvatljivo da poslanici srežu mjesečne dohodke, ali sumnja da će to spriječiti nove rebalanse budžeta i da će od toga imati koristi radnici i druge ugrožene socijalne grupe.

"Kao dobra mjera koja bi mogla da popravi stanje budžeta nijesu smanjenje plata poslanika i funkcionera nego da se vrate pare od loše odrađene privatizacije", kaže Radojica Živković.

"Kao dobra mjera koja bi mogla da popravi stanje budžeta nijesu smanjenje plata poslanika i funkcionera nego da se vrate pare od loše odrađene privatizacije, pare koje su iznešene vani i to bi bio znatan boljitak za budžet. Ovo su sve kozmetičke stvari i neće značajno doprinijeti uštedi. Znači, svi tajkuni koji su opljačkali Crnu Goru, iznijeli pare vani i uživaju u bogatstvu, trebalo bi napraviti odgovorajući sistem da se te pare vrate budžetu Crne Gore i onda će se stanje poboljšati. Ovako, to će biti teško", smatra Živković.

Sličnog je mišljenja i Branko Radulović iz Pokreta za promjene koji smatra da je usvojene i predložene mjere štednje i racionalizacije Vlada davno trebalo da usvoji ali da će to sada teško uravnotežiti budžet.

"Mi klizimo ka nečemu što znači bankrotstvo države, ka nečemu što znači dužničko ropstvo. Pitao bih samo što je sa avionima, sa luksuznim automobilima, što je sa kupovanjem čarapa, gaća, košulja, odijela javnih funkcionera, što je sa bahatošću, ogromnim cehovima za večere i ručkove, što je sa letovima i ljetnjim danima?", pita Radulović.

Iako se primanja crnogorskih poslanika kreću od 1100 do 1500 eura većina njih unazad samo nekoliko mjeseci bila je odlučna u namjeri da sebi povećaju platu do 900 eura, kako bi se izjednačili sa primanjima članova Vlade. Ipak, nakon burne reakcije javnosti, od te namjere se odustalo.

Jedan od prvih koji se javno izjasnio protiv te inicijative bio je upravo Branko Radulović.

"Na žalost, od dobrog dijela poslanika sam dobio mrke poglede. Kada nijesu kamere i mikrofoni uključeni kažu mi da sam ja kriv što nemamo veću platu, da ja imam očito para pa mi kažu – Hajde, ti časti ovo piće ili ovaj ručak, kada smo negdje na putu", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG