Dostupni linkovi

Poskupljenja stigla u Hrvatsku, a što radi Vlada


Ilustracija
U Hrvatskoj su poskupljenja hrane već započela, prethodila su im poskupljenja energenata, a najnovija je vijest poskupljenje grijanja u 7 većih kontinentalnih gradova. Ima li Vlada mehanizme da ublaži ove udare na standard građana? Sindikati i eksperti u to ne vjeruju.

Potrošačka košarica sve je skuplja. Direktor portala supermarketi.info Domagoj Šojat za RSE o cijenama u rujnu:

„Glatko brašno poskupilo je oko 35 posto, oštro brašno oko 20 posto, jaja oko 22 posto, banane 23 posto, šećer 2,95 posto što navodi da će njegova cijena ozbiljnije porasti u narednom vremenu...“

Pojeftinila su samo neka sredstva za čišćenje i dio kozmetike, pa Šojat zaključuje:

„Što se tiče najugroženijih slojeva društva, oni su još ugroženiji , kada se pogleda stanje cijena koje smo očitali u rujnu.“

Hrvatska elektroprivreda (HEP) zatražila je poskupljenje grijanja za čak 37 posto u 7 kontinentalnih gradova u kojima se ukupno 123.000 obitelji grije preko toplana u sustavu HEP-a. Građani to nazivaju šokom. Evo što kaže majka dvoje djece iz Velike Gorice:

„Kažu ljudi da rade za kikiriki. Više ne rade ni za kikiriki, jer je skup! Znači, kada ćemo gledati 'Dnevnik' pred televizorom više nećemo jesti kikiriki, nego gristi nokte.“

O poskupljenju grijanja još će se raspravljati, ali poskupljenje hrane je gotova stvar. Borit ćemo se protiv toga, najavljuje ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

„Na svim tržištima je trend porasta cijene hrane, ali smatramo da on ne bi trebao biti drastičan i uz adekvatno razumijevanje trgovačkog sektora da ovo nije vrijeme za dodatno dizanje marži i dodatne zarade, jer platežna sposobnost hrvatskih građana ima svoju granicu.“

Pravi udar sa sezonom grijanja

Sit gladnom ne vjeruje, odnosno sindikati Vladi više ne vjeruju.

„Vlada zapravo ni ne traži mehanizme za pomoć! Vlada upravo velikim dijelom snosi krivicu za ovaj rast cijena – jedan od njihovih prvih poteza bio je povećanje PDV-a za dva postotna boda što je izravnio povećalo cijene. Nakon toga je Vlada išla u povećanje cijena plina i struje i to za visokih 20 posto, čega će građani pravi udar tek osjetiti kada počne sezona grijanja...“ kaže za RSE predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Ilustracija
Ilustracija

Režu se materijalna prava zaposlenima u državnom i javnom sektoru, Vlada odbija smanjiti PDV na hranu, proračunska štednja dovela je do neznatnog poboljšanja hrvatskog kreditnog rejtinga uz zlosutnu poruku agencija za rejting da je hrvatska Vlada takvim pristupom na dobrom putu, podsjeća naš sugovornik.

„Dakle, Vlada niti na jednom podučju ne pokazuje neki osjećaj za građane kojima bi trebala služiti, dapače ide u potpuno suprotnom pravcu od toga. Čak i kad Međunarodna organizacija rada upozorava Europu da je štednja i odricanje krivi put, jer da to znači produbljivanje nezaposlenosti i još veću nezaposlenost mladih, i da se tu nešto treba mijenjati, Vlada ni to ne sluša, nego i dalje ide putem koji vodi izravno u krizu“, ocjenjuje on.

Dok Sever kaže da Vlada ne želi pomoći, već odmaže građanima, ekonomski analitičar Guste Santini u izjavi za naš radio ne ulazi u pitanje želi li Vlada intervenirati da ublaži rast cijena hrane, nego upozorava da – nema kako to učiniti!

„Imate amortizere ako imate svoje nacionalne zalihe. Da smo u vrijeme kada je bila hiperprodukcija pšenice i kukuruza imali institut državnih rezervi, one bi to fino kupile i sada bi se iz državnih rezervi moglo intervenirati na tržištu i stabilizirati cijene. To nemamo, i priča je gotova.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG