Dostupni linkovi

Posjeta Predsjedništva Hrvatskoj šansa za cijelu BiH


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović sa članovima Predsjedništva BiH, 31. januar 2011.
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović sa članovima Predsjedništva BiH, 31. januar 2011.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prvi put nakon četiri godine u punom sastavu se nalazi u dvodnevnoj službenoj posjeti Hrvatskoj.

Tokom proteklih nekoliko godina u Zagreb su članovi Predsjedništva išli pojedinačno, pa njihova zajednička posjeta za bosanskohercegovačku javnost i analitičare znači i smirivanje političkih tenzija između dvije države, koje su bile prisutne u minulom periodu.

Uoči odlaska, u izjavi za Javni servis Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao kako trojica članova kolektivnog šefa države imaju usaglašen stav, te da u Zagreb putuju sa optimizmom.

„Naime, u Hrvatskoj je novo rukovodstvo, novi predsjednik i novi predsjednik Vlade u odnosu na prethodni period kada smo bili u posjeti, a i Predsjedništvo BiH je dijelom promijenjeno“,
kazao je Radmanović.
Ivo Josipović i Nebojša Radmanović u Zagrebu, 31. januar 2011.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju nekoliko otvorenih pitanja, kao što su međudržavna granica, imovinsko-pravni odnosi, dvojna državljanstva. Zbog neodržavanja sjednica Međudržavnog vijeća dvije zemlje, oni još uvijek nisu riješeni.

Istovremeno, i prošlogodišnja prva zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH nije rezultovala ničim konkretnim.

Ruže nisu cvjetale ni na političkom planu, posebno dok je predsjednik Hrvatske bio Stjepan Mesić, čije su izjave vrlo često nailazile na negodovanje u Republici Srpskoj.

Izbor Ive Josipovića, ali i izbor Bakira Izetbegovića u Predsjedništvo BiH, ocjenjuju analitičari, pozitivan su signal, tim prije što su odnosi između BiH i Hrvatske neodvojivi od odnosa unutar regije.

„BiH kako je skrojena u Dejtonu i onda unutar političkih odnosa kako je povijesno skrojena u regiji je zemlja koja sržno ovisi od sljedećeg: i u Zagrebu i u Beogradu prestale su velikodržavne politike. Demokratične politike Beograda i Zagreba mogu pomoći sređivanju odnosa u BiH. Te ruke prijateljstva ne bi se smjele olako odbaciti. BiH bi se morala priključiti takvoj jednoj regionalnoj politici hitno, brzo i na ravnopravan način - i mislim da ova posjeta otvara jednu takvu mogućnost“, poručuje profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu Enver Kazaz.

Ekonomska saradnja od velike važnosti

Profesor mostarskog Sveučilišta Slavo Kukić smatra kako je odlazak trojice članova Predsjedništva BiH u Zagreb, ne samo za njih već i za cijelu BiH, šansa da se zemlja uključi u proces relaksacije regionalnih odnosa.

On kaže kako dobra volja Hrvatske, prvenstveno njenog predsjednika, ne nedostaje, te da je samo pitanje mudrosti bosanskohercegovačkog Predsjedništva hoće li to i prihvatiti.

„Dakako, pod pretpostavkom da ovdje postoje iskrene namjere, iskrene ambicije da se BiH priključi drštvu europskih naroda. Kažem dakako pod pretpostavkom jer mi svakodnevno radimo koješta što je naprosto inkopatibilno sa takvim ambicijama“, kazao je Kukić.

„Nema vremena više za gubljenje, o tome se radi. Često ni ti članovi Predsjedništva, nažalost, nisu bili dovoljno samostalni u vršenju svojih funkcija. Ja očekujem da će oni sada pokazati veću samostalnost u autonomiji jer oni po Ustavu imaju na to pravo, a očekujem i da će imati podršku vladajuće strukture na državnom nivou, koja još, istina, nije formirana, ali očekujem da će uskoro biti formirana“, kazao je direktor Centra za humanu politiku Doboj Momir Dejanović.

Otvorena pitanja između dvije zemlje u narednom period rješavaće eksperti, smatra Mile Lasić, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, ali taj put, kako ističe, stvaraju čelnici država. Zbog toga, navodi, ohrabruje odlazak Predsjedništva BiH u Zagreb.
Lasić: Važno je da su članovi Predsjedništva već za sada iskazali mudrost, kako uoči odlaska u Zagreb, tako ponašanjem u Zagrebu, i da se može očekivati poboljšanje odnosa između dvije zemlje.

„Važno je da su članovi Predsjedništva već za sada iskazali mudrost, kako uoči odlaska u Zagreb, tako ponašanjem u Zagrebu, i da se može očekivati poboljšanje odnosa između dvije zemlje koje nemaju nikoga bližega između njih dvije, naravno respektirajući odnose i sa Republikom Srbijom - ali nikoga bližeg i zainteresiranijeg za međusobnu suradnju ne može imati politički vrh BiH, a i Hrvatske osim za međusobnu suradnju“, smatra Lasić.

Državni vrh Hrvatske u više navrata je ponovio kako priznaje suverentitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da se neće miješati u unutrašnje bosanskohercegovačke prilike. To su premijerka i predsjednik susjedne države nedavno predočili u zajedničkom dokumentu, u kojem je, međutim, u nekim dijelovima, za neke od političkih aktera u BiH. bio sporan dio koji se odnosi na formiranje vlasti u BiH. No, sudeći prema posljednjim izjavama datim i u Hrvatskoj, ali i u BiH, nesuglasice su riješene.

Analitičari se slažu i u ocjeni kako je od velike važnosti saradnja na ekonomskom planu između dvije zemlje, ali najvažnijom smatraju političku, koja je osnova za dalje napredovanje regionalne saradnje. Hrvatska će, kako kažu, uskoro postati i članica Evropske unije i njeno lobiranje za evroatlantsku budućnost BiH će biti od presudne važnosti.

Surađivati uspješnije nego do sada

Surađivati uspješnije nego do sada
Enis Zebić

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović doputovali su u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Zagrebu, gdje se susreću se sa svim čelnim ljudima hrvatske politike.

“U svakoj od zemalja vrijedi načelo jednakopravnosti građana i naroda, i u tim okvirima mi nemamo apsolutno nikakvih preferencija: stvar Vlade Bosne i Hercegovine je stvar političkih snaga u Bosni i Hercegovini", poručio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka sa članovima Predsjedništva.

Dvije zemlje unaprijedit će suradnju, od rješavanja otvorenih pitanja i zajedničkog nastupa u procesu sukcesije i na trećim tržištima do borbe protiv korupcije i kriminala, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Radmanović.

“Teško jedna zemlja može sama da se izbori, ali zajednički možemo da pokažemo da smo jači nego to zlo savremenog svijeta”,
izjavio je on.

Tekst u cjelosti možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG