Dostupni linkovi

Posjeta čelnika sirijske opozicije pobunjenicima


Ahmed Moaz al-Khatib
Ahmed Moaz al-Khatib
Čelnik sirijske opozicije u azilu, Moaz Alkhatib boravio je u kratkoj posjeti područjima koje pod kontrolom drže pobunjenici. Na ovaj se korak odlučio nakon što su stigle vijesti o teškim borbama na nekoliko mjesta, uključujući i gradove Alepo i Homs.

Moaz Alkhatib, predsjednik Nacionalne koalicije u nedjelju je iz Turske prešao u sjeverni dio Sirije i obišao gradove Jarablus i Minbij.

Prije toga, u turskom gradu Gaziantep, prisustvovao je sastanku na kojem se okupilo 220 komandanata pobunjeničkih jedinica, na raspravi o budućoj upravi nad provincijom Alepo u kojoj živi šest miliona ljudi.

Kratki posjet predsjednika Nacionalne koalicije podudara sa s teškim borbama u Alepu, izmedju pobunjenika i Asadove milicije poznate pod imenom Šabiha.

Navodno su, prema nepotvrdjenim izvorima, pobunjenici u predgradju osvojili Policijsku akademiju, ubivši pri tome oko 150 vojnika, pretrpjevši i sami velike gubitke.

Iračani su zatvorili granični prijelaz prema Siriji, nakon što su pobunjenici zauzeli to područje u blizini grada Jarabija.

U intervjuu britanskom Sunday Timesu-u, Bašar al Asad je kazao kako je njegova Vlada spremna pregovarati s pobunjenicima koji polože oružje. Predsjednik medjutim i dalje ponavlja kako neće podnijeti ostavku ili napustiti zemlju.

Britansko učešće u sirijskoj krizi Asad naziva naivnim i iracionalnim.

"Ne možemo tražiti od Britanije da igra neku ulogu u našoj krizi, dok je problem vojni? Kako ih možete pitati da učestvuju u poboljšanju stanja, smanjenju nasilja, dok oni istovremeno šalju vojnu opremu pobunjenicima i ni ne pokušavaju olakšati medjusirijski dijalog. To nije logično."

Jordanski avio prevoznik je objavio da je prestao letjeti preko sirijske teritorije iz sigurnosnih razloga. Aman je još prošle godine, zbog sukoba, ukinuo letove za Damask.
XS
SM
MD
LG