Dostupni linkovi

Posjet Vučića na obostranu korist


Aleksandar Vučić prilikom posjeta Hrvatskoj, 29. travanj 2013.
Posjet srpskog vicepremijera Aleksandra Vučića Hrvatskoj pozitivno je ocijenjen u hrvatskoj političkoj javnosti, iako ga neki tumače i pokušajem Beograda da popravi štetu nastalu sporazumom sa Kosovom. Ipak, prevladava poruka kako valja pozdraviti svaki korak koji vodi prema stabilizaciji stanja u regiji.
.
„Vrlo kvalitetan posjet i dobar radni sastanak na kojem se razgovaralo o cijelom nizu tema,“ komentirala je Vučićev boravak u Zagrebu prva potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za Hrvatsku televiziju.

„Dolazak potpredsjednika Vučića je dio te nove faze u puno sadržajnijim i boljim odnosima između Hrvatske i Srbije. Potpredsjednik Vučić je došao na moj poziv budući da smo mi direktno u rangu, ali primili su ga i predsjednik države i predsjednik Vlade. Mislim da je to pokazalo u kolikoj mjeri smo mi ozbiljni i smatramo važnim kvalitetne radne odnose sa Srbijom.“

Po ocjeni bivšeg HDZ-ovog ministra vanjskih poslova, a sada potpredsjednika saborskog Odbora za europske integracije Gordana Jandrokovića u izjavi za RSE, Vučićev posjet Hrvatskoj važan je događaj, jer „otvara mogućnost popravljanja hrvatsko-srpskih odnosa koji su na žalost unazad nekoliko godina stagnirali, a u nekim područjima učinili i bitne korake unazad. Vjerujem da je s njihove strane ovaj posjet učinjen da bi se anulirale negativne reakcije u Srbiji s obzirom na sporazum koji je postignut sa Kosovom. Što se tiče Hrvatske, naši uvjeti za normalizaciju odnosa sa Srbijom su poznati i mislim da oko njih postoji jedan širi društveni konsenzus. Ovaj posjet može se komentirati kao dobar korak u smjeru poboljšavanja odnosa.“

Omekšavanje odnosa

„Svaki korak koji vodi prema stabilizaciji odnosa u regiji valja pozdraviti,“ kazao je za RSE politički analitičar Branko Caratan.

„To će koristiti Srbiji na njenom europskom putu, a koristit će i Hrvatskoj, jer Hrvatskoj nije u interesu da na svojim granicama ima režim koji ne odgovara europskim demokratskim standardima. Naime, tranzicija postkomunističkih zemalja je uvijek tijesno povezana sa ispunjavanjem kriterija za ulazak u Europsku uniju. Ovaj posjet je u funkciji srpskog okretanja europskim integracijama, i to naravno u tom sklopu predstavlja pozitivni pomak“, ocjenjuje Caratan.
Žarko Puhovski
Žarko Puhovski

U čemu važnost Vučićeve posjete u izjavi za RSE vidi politički analitičar Žarko Puhovski.

„Važnost je posjete u tome da su se obje strane iz petnih žila trsile da ga pokažu nevažnim, odnosno rutinskim. Dakle, hoće se stvoriti privid – a privid bi onda mogao postati realnošću - normalnih dobrosusjedskih odnosa, i to je po mom sudu osnovna važnost susreta nakon tog 'ledenog doba' u kojem su se hrvatsko-srpski ili srpsko hrvatski odnosi nalazili zadnjih godinu dana“, istaknuo je Puhovski.

Hoće li najave srpskog angažmana oko hrvatske pozicije na tržištima CEFTE nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju i izlaska iz CEFTE biti od koristi? Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić za RSE podsjeća da je CEFTA bila instrument stabilizacije regije, i da su u njoj bile države koje nisu ispunjavale uvjete – kao onaj da budu članice Svjetske trgovinske organizacije - poput Srbije ili Bosne i Hercegovine.

„U okviru te dvije činjenice mi sada možemo razmatrati treću činjenicu – da se može naći neki omekšavajući odnos između Hrvatske kao buduće članice Europske unije i CEFTA-e, gdje je odnos između Europske unije i CEFTA-e striktan. Jer ne može u Europskoj uniji jedna zemlja imati drugačije odnose sa nekom drugom zemljom ili asocijacijom nego što ima čitava Europa, ali ako imamo u vidu ova dva koraka u koje su bili utkani prije svega politički ciljevi, onda možemo očekivati da od ove Vučićeve najave može biti neke koristi“, zaključuje Jurčić.
XS
SM
MD
LG