Dostupni linkovi

File: Srbija bi početkom 2015. mogla otvoriti poglavlja 23 i 24


Susret Filea i Vučića
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Susret Filea i Vučića

Na putu ka Evropskoj uniji Srbija ima tri prioriteta – ekonomski oporavak i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Državnom vrhu u Srbiji to je rekao Štefan File, evropski komesar za proširenje, tokom svoje zvanične posete. File je drugi visoki zvaničnik Unije koji je posetio Beograd nedelju dana nakon formiranja Vlade Srbije.

Pre njega, podršku reformskom kursu Vlade i evropskom putu Srbije pružila je potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Cahterine Ashton.

Neizvesno je još uvek kada će početi otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, evropski komesar ni sam to ne može da precizira, ali već uoči posete je naglasio da će tempo diktirati i Srbija i zemlje-članice EU.

Bez obzira na to da li će u budućoj Evropskoj komisiji postojati funkcija komesara za proširenje EU, Štefan File je naglasio da će proširenje ostati jedna od ključnih politika Unije i ocenio da bi Srbija početkom 2015. mogla da otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, osnovnih sloboda i bezbednosti. To, naravno, podrazumeva da Srbija do kraja juna iznese Akcioni plan za ta poglavlja.

Evropski komesar očekuje da do 1. jula, kada ističe grčko predsedavanje EU, ili bude u toku ili bude završen proces skrininga za 18 od ukupnoo 35 pregovaračih poglavlja, što, kako je ocenio, predstavlja izuzetan rezultat i odraz velikog napora srpske strane.

„Skrining je već okončan za sedam poglavlja, a u različitim je fazama za još sedam poglavlja. Očekujem da ćemo otvoriti skrining još četiri poglavlja pre isteka grčkog predsedavanja Evropskoj uniji, tako da bi kraja grčkog mandata, do jula meseca, trebalo da bude otvoren ili okončan skrinig 18 poglavlja“, rekao je File.

Još ambicioznije je dinamiku otvaranja poglavlja i kraja pregovaračkog procesa izneo je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
File i Vučić tokom susreta u Beogradu, 5. maj 2014.
File i Vučić tokom susreta u Beogradu, 5. maj 2014.
“Prvo ćemo otvoriti Poglavlje 32, realno je da to bude u oktobru, zatim Poglavlje 35, potom Poglavlja 23 i 24. Mislim da smo odgovornošću i realnim pristupom da Srbija to može da uradi, da svoje poslove može da završi do 2019. godine, a onda više nije na nama, onda je na gospodinu Fileu, bez obzira na kojoj funkciji bio, na njegovim kolegama i prijateljima, da donesu konačnu odluku o tome gde je mesto Srbiji. Mi se nadamo da će Srbija dobiti svoje mesto kao punopravni član EU", rekao je Vučić, dodavši da Srbija ne obećava nemoguće stvari i da „File zna da smo ono što smo obećali i uradili".

I Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, zadužena za evropske integracije, zalaže se i veruje u to da bi već do kraja godine prva poglavlja mogla biti otvorena:

“Kvalitet ove vlade i moja lična ambicija je da uradimo sve da budemo spremni da otvorimo ta poglavlja do kraja godine. Možda je to previše optimistično, ali ja mislim da naš cilj treba da bude da podignemo lestvicu, da, zbog sebe, idemo u susret izazovima, a ukoliko EU proceni da smo dobro radili do kraja godine, to će nam doneti rezultat. Lično mislim da imamo šansu da u junu ili julu otvorimo Poglavlje 32, ono se tiče finansijske kontrole, a upravo to koincidira sa onim što smo kao Vlada postavili kao ključni standard i obećanje građanima - da će doći do efikasnije kontrole trošenja budžetskih sredstava. U tom smislu bi ta vrsta finansijske discipline za nas bila itekako značajna politička podrška ukoliko bismo uspeli da otvorimo Poglavlje 32, a prilično smo dobro odgovorili na to. Izveštaj sa skrininga je već u proceduri, tako da uz dobru volju i malo više rada moglo bi biti krajem juna ili najkasnije jul", rekla je Jadranka Joksimović.

Ukrajina vruća tema

Tokom prethodnog susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Štefan File je rekao je da je Srbija u prethodnom periodu načinila veliki iskorak.

„Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja Evropske unije. Evropske integracije Srbije, koje su 2004. godine izgledale kao veoma daleka budućnost, danas su veoma očigladna izvesnost. Ja sam potpuno uveren da Srbija ima sposobnost da tu šansu pretvori u stvarnost“, poručio je evropski komesar.

File je dodao da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu u narednim mesecima tri glavna prioriteta:

„To su najpre ekonomske reforme, zatim vladavina prava, koja uključuje i borbu protiv korupcije i reformu javne uprave i, treće, nastavak napora ka normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i regionalnoj saradnji i pomirenju. Rekao sam Predsedniku da smo mi potpuno posvećeni tome da pomognemo Srbiji u sprovođenju neophodnih reformi. Mi ćemo i na nivou tehničke ekspertize pojačati podršku Srbiji u ovoj fazi ujednačavanja srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a to ćemo učiniti i u pogledu targetirane finansijske pomoći usklađene sa potrebama zemlje i posebno njenih građana“, kazao je File.

Još jedna tema, svetska, i to ona najvruća – Ukrajina - bila je na agendi razgovora Filea i Vučića.

Upitan da li je od srpskih vlasti zatražio da promene stav prema Rusiji, File je ovako odgovorio:

„Ništa tako nisam rekao. Razmatrali smo to pitanje, kao i mnoga druga. Srbija je suverena zemlja i mi stavove i odluke Srbije poštujemo po ovom pitanju, kao i po ostalima.“

Vučić je, pak, ponovio stav srpskog državnog vrha o Ukrajini, odnosno, Rusiji:

„Mi podržavamo teritorijalni integritet svake zemlje-članice Ujedinjenih nacija, razume se, i Ukrajine, ali iz mnogo razloga – istorijskih, tradicionalnih i svih drugih, ako hoćete, molio sam da Srbija sačuva svoj nešto drugačiji stav u odnosu na ostale zemlje i da ne uvodi sankcije Rusiji i verovatno sam ja bio težak po toj temi, kao što umem da budem, zbog čega sam se izvinio i gospodinu Fileu i svim drugim gostima. Njima dugujem veliku zahvalnost za razumevanje i poštovanje Srbije, njenih stavova, njenog suvereniteta“, rekao je Vučić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG