Dostupni linkovi

Vučićeve poruke: Pregrupisavanje moći u vladajućoj koaliciji


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srpska napredna stranka zatražila je od svojih koalicionih partnera na republičkom nivou prekomponovanje vlasti u više opština, između ostalih u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu. Ukoliko o tome ne bude postignut dogovr, najavio je sa sednice Glavnog odbora stranke vršilac dužnosti predsednika Aleksandar Vučić, nisu isključeni ni novi izbori.

„Nećemo dozvoliti drugima da se prema nama odnose kao prema nekome ko nije dovoljno vredan na bilo kom mestu u Srbiji, te ne može da se napravi da u Novom Sadu vladaju naši partneri, a da su dobili tri puta manje glasova od nas, to isto ne može da se dogodi u Leksovcu ni u mnogim drugim mestima u Srbiji. Ne može da se dozvoli ni da mi budemo šikanirani i sklanjani, a imamo 40 posto mandata u Zaječaru i u nekim drugim opštinama u Srbiji. Mi ne tražimo vlast, mi samo tražimo elementarno poštovanje i odgovornost. Ili takav odgovor možemo da postignemo ili ništa nije kraj sveta", kazao je Vučić.

Da li je vd predsednika Srpske napredne stranke spreman za nove izbore ili je ovo pucanj u prazno za RSE govori politikolog Jovan Komšić.

Jovan Komšić
Jovan Komšić
„Mislim da je ovo za sada više pucanj iz prazne puške nego što je konkretan politički interes za raspisivanjem novih izbora, ali to svakako jeste indikacija da do neke vrste pregrupisavanja moći i unutar vladajuće koalicije trenutno dolazi jer činjenica je da je na čelu vlade premijer iz stranke koja je dobila manje glasova i manje mesta u parlamentu od stožerne stranke te koalicije i da se sa ovim prekompozicijama lokalne vlasti stvara jedna vertikala moći u kojoj onda dominantni partner postaje SNS. Možda je tu interes socijalista da ipak tako brzim tempom ne unifikuju tu strukturu moći, a naprednjaci su nestrpljivi zbog distribucije plena koji je znatno veći pogotovo u nekim većim urbanim centrima. To je neka vrsta poruke socijalistima da požure sa očekivanim političkim potezima“, smatra Komšić.

Dodaje da socijalisti nemaju interesa da se totalno podrede dominantnom partneru - vladajućoj koaliciji koja je u rukama naprednjaka, ali „mislim da socijalisti popustiti, veći je interes socijalista da ostanu u vladajućoj koaliciji s aovim pozicijama, nego da rizikuju sa novim izborima“.

„Ukoliko se Novi Sad reši u narednih nekoliko dana, onda mislim da neće biti većih problema, iako postoji autonomija lokalnih vlasti u drugim opštinama. Ključni problem, kad je reč o praksi autonomije ne lokalnih vlasti, nego autonomije lokalne vlasti u odnosu na svoje centrale, recimo u Inđiji je već nekoliko mandata na vlasti koalicija demokrata i socijalista i ona je pokazala svu svoju efektivnost u interakciji sa građanima i dobila veliku podršku. Lomiti kičmu tom iskustvu lokalne vlasti zarad uspostavljanje unifikacije komandno-administrativne partijske logike na nivou cele republike otvara nova pitanja ukupne politike. Čini mi se da će pritisak biti veći za one gradove koji nude više ekonomsko upravljačkih potencijala i koje će zadovoljiti apetite nove snage u usponu SNS a da u manjim sredinama u kojima je teže to izvesti da će tempo biti sporiji“, smatra Komšić.

U subotu je objavljeno da su naprednjaci sa socijalistima i SPO preuzeli vlast u Novom Sadu. Na sednici Glavnog odbora SNS, prvi čovek stranke, poslao je poruku da prekomponovanja vlasti u Beogradu neće biti.
XS
SM
MD
LG