Dostupni linkovi

Poruke mira na stogodišnjicu Sarajevskog atentata


Stotinu golubova s porukom mira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Obilježavanje stote godišnice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počelo je već početkom ove godine. Pored brojnih izložbi, okruglih stolova, naučnih konferencija koje su bile organizovane do sada, centralna manifestacija planirana je za subotu 28. juna, na dan kada je Gavrilo Princip u centru Sarajeva ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

Stotinu bijelih golubova poletjelo je sa Latinskre ćuprije ili Principovog mosta, mjesta gdje su ubijeni supružnici. Simbol su oni poruke mira koja se na stotu godišnjicu Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata šalje iz Sarajeva.

Moto cjelokupnog obilježavanja ove godišnjice upravo jesu poruke mira. Na mjestu atentata postavljena je replika automobila kojim su se u Sarajevo davne 1914. godine dovezli Franc Ferdinand i Sofija. Automobil je rad zaljubljenika u oldtimere i automobilizam, Ede Kapetanovića.

„S obzirom da je Sarajevski atentat u mom djetinjstvu bio jedina stvar po kojoj je Sarajevo poznato, ideja auta je zato što nisam vezan niti za vojsku, niti za politiku, što se ovdje često spominje, to me ne interesuje, a kako bih doprinio svome gradu, kako bih napravio nešto – dao sam ono što znam“, kaže Kapetanović.

Ispred zgrade Muzeja Grada Sarajeva, na mjestu gdje je, za vrijeme Austro-Ugarske nakratko bio postavljen spomenik Francu Ferdinandu i njegovoj supruzi, biće postavljena tabla sa informacijama o spomeniku, kaže direktorica Muzeja, Amra Madžarević:

„Postavljene su dvije informacione table. Jedna je na mjestu gdje su bile one stope Gavrila Principa. To je djelo Voje Dimitrijevića, a druga je postavljena na mjesto gdje je bio spomenik Francu Ferdinandu“, navodi Amra Madžarević.

Nekoliko stotina metara niže, ispred Akademije likovnih umjetnosti, u toku je postavljanje izložbe nazvane “Making peace”, dok mladi ljudi iz cijele Evrope na međunarodnoj konferenciji nazvanoj “Mlada Evropa”, raspravljaju o svojoj budućnosti pod okriljem Evropske unije.

Brojni su istoričari i umjetnici ovih dana u Sarajevu, a svoje radove neki od njih predstaviće sutra u Umjetničkoj galeriji, na izložbi pod imenom “Ljudsko dostojanstvo”. Riječ je o izložbenom projektu tri evropska grada: Beča, Sarajeva i Brna.

„Na kraju smo mi, tim kustosa, odlučili da ne pravimo nikakvu istorijsku izložbu, nego da temu dostojanstva izvučemo kao neku univerzalnu temu, pomoću koje ćemo ispričati šta se dešava sa dostojanstvom. U pravilu, mi dostojanstva postajemo svjesni tek kad je ugroženo. Ispostavilo se da je to jedna tema vrlo prisutna, vrlo savremena, u svim društvima, kako u austrijskom i češkom, sređenim društvima, tako i ovom našem, nesređenom“, kaže Maja Abdomerović iz Umjetničke galerije BIH.

No, svakako da najviše pažnje plijeni koncert Bečke filharmonije. Jedan od najznačajnijih profesionalnih muzičkih orkestara svijeta koncertom 28. juna u Sarajevskoj Vijećnici odaslaće pozitivnu priču, pogled unaprijed kao protivtežu svim neprilikama koje su zadesile svijet proteklih sto godina.

„Nadam se da ćemo, konačno, u Evropi naći način da zajedno živimo, budućnost koja će obezbijediti mir nama i našoj djeci. Poruka našeg sutrašnjeg koncerta jeste i da Evropa nije potpuna bez Bosne i Hercegovine, odnosno bez zemalja Zapadnog Balkana. O tome govori i naš koncert, koji je svojevrsno putovanje kroz historiju i ljudsku dušu“, navodi predsjednik Bečke filharmonije Klemens Helsberg (Clemens Hellsberg).

Prije koncerta, ispred sarajevske Katedrale, stogodišnju građu javnosti će izložiti i Arhiv Federacije BiH. Izložba nazvana “Sarajevski atentat” prati putovanje nadvojvode Ferdinanda od Trsta, preko Metkovića, do njegovog ubistva u Sarajevu.

„Izložba prati posljednje putovanje austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda, koje je započelo u Trstu, nastavilo se u Metkoviću i u Mostaru, i konačno, završilo ubistvom u Sarajevu. U ovim gradovima priređene su izložbe. Međunarodna izložba Sarajevski atentat prikazuje događaje od prije stotinu godina, ali bez ideoloških predznaka“, pojašnjava direktor Arhiva Admir Jerković.

Centralna svečanost povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata biće organizovana 15 minuta prije ponoći na Latinskoj ćupriji. U muzičko-scenskom performansu “Stoljeće mira poslije stoljeća ratova”, učestvovat će desetine evropskih umjetnika.

XS
SM
MD
LG