Dostupni linkovi

Poruka iz Ohrida: Balkan nije ono što je bio


Gjorge Ivanov, Bamir Topi, Filip Vujanović i Atifete Jahjaga na skupu u Ohridu, 12. jul 2011.
Gjorge Ivanov, Bamir Topi, Filip Vujanović i Atifete Jahjaga na skupu u Ohridu, 12. jul 2011.
Evidentni su pozitivni trend i pozitivni procesi u regionu, kojima se menja percepcija koja je stvorena o njemu, rekao je predsednik Makedonije Gjorge Ivanov na završnoj pres konferenciji Trećeg regionalnog susreta predsednika država iz regiona održanog u Ohridu.

Na ovom skupu, pored domaćina učestvovali su i predsednici Albanije, Crne Gore i Kosova- Bamir Topi, Filip Vujanović i Atifete Jahjaga.

Ivanov: Kao što se našao način i zahtev da se Slovenija ponaša evropski prema Hrvatskoj, tako očekujemo da se i Grčka ponaša prema nama.
Balkan nije ono što je bio, u svim sferama su evidentne pozitivne tendencije, ujedinjene sa ubrzanim procesima evroatlantskih integracija, rekao je Ivanov, osvrćući se i na bilateralni spor koji ima Makedonija sa Grčkom.

"Pozitivno iskustvo Slovenije i Hrvatske je putokaz kako treba da dođemo do rešenja. Kao što se našao način i zahtev da se Slovenija ponaša evropski prema Hrvatskoj, tako očekujemo da se i Grčka ponaša prema nama. Problem je u Ujedinjenim nacijama i tamo treba naći završnicu", naglasio je Ivanov.

Zajednički ciljevi ovih zemalja, koji su bili iskazani na samitu u Ohridu su pre svega jačanje ekonomske saradnje, podrška slobodnog protoka ljudi i kapitala, povezivanje privrednih komora i zajednicki projekti za privlačenje investicija.

Obaveza za Srbiju

Četiri predsednika su razgovarala o više ključnih tema koje bi trebalo da olakšaju put ka Evropskoj uniji i NATO-u, da ubrzaju sveukupni razvoj društava, ali i da doprinesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteti regiona u celini.
Bamir Topi i Filip Vujanović na sastanku u Ohridu, 12. jul 2011.

Sa ovog samita je poručeno da predsednik Srbije Boris Tadić treba da sedne za isti sto sa ostalim kolegama na narednom ovakvom samitu koji će biti održan iduće godine u Crnoj Gori.

Time bi se uspostavljeni dijalog između Beograda i Prištine podigao na najviši nivo sa ciljem da se postignu kvalitetniji odnosi i veća stabilnost, saradnja i mir u regionu, rečeno je u Ohridu.

“Činjenica da je Srbija izrazila želju da bude deo Evropske unije, obavezuje je da ima isti put i isti način političkog ponašanja kao i druge zemlje u regionu”, rekao je albanski predsednik Topi.

Sa ohriskog regionalnog samita šefova država je upućena i poruka da je evropski model najbolji za zajednički život, od čega bi građani trebalo da imaju koristi, ali je ostalo neizvesno kako će se u praksi realizovati zaključci sa ovog susreta, zbog neučešća Grčke i Srbije.
XS
SM
MD
LG