Dostupni linkovi

Poruka srpsko-hrvatskog udruženja: Jačajmo prijateljstvo


Predstavnici Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva

U vreme sve većih međudržavnih tenzija između Srbije i Hrvatske, vrlo je bitno da predstavnici većinskih naroda u dve susedne zemlje ostvaruju saradnju i gaje prijateljske odnose. Predstavnici Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva borave u Čačku, gde sa svojim domaćinima, pored ostalog, posetiti i ’’Kupusijadu’’ u Mrčajevcima.

Društvo hrvatsko – srpskog prijateljstva osnovala je pre četiri godine u Rijeci grupa intelektualaca kojima je bilo dosta nacionalističkih prepucavanja i podgrevanja atmosfere loših međunacionalnih odnosa.

Jedan od osnivača društva i njegov aktuelni predsednik Nikola Ivaniš navodi da organizacija u ovom trenutku broji preko stotinu članova.

"Smatramo da svi umni i razumni ljudi treba da doprinose poboljšanju hrvatsko-srpskih odnosa. Poboljšanju odnosa naroda, ali i poboljšanju odnosa država, jer je nezamenljiva uloga i odgovornost Srbije i Hrvatske za budućnost Jugoistočne Evrope", konstatuje Ivaniš.

Ivaniš naglašava da nije bilo ni lako ni popularno osnovati udruženje čiji je cilj zbližavanje Hrvata i Srba, ali je, kako kaže, za osnivače upravo to i bio izazov.

"Naravno da vas nacionalisti desne provenijencije neće podržati u ideji da treba doći do poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa. Međutim, kod nas su oni manjina i mi smo na to ponosni. Imamo puno mladih članova i trudimo se da ti mladi znaju više jedni o drugima. Mi stariji znamo i poznajemo se dobro, a mlađi baš i ne", kaže Nikola Ivaniš.

U delegaciji Društva srpsko-hrvatskog prijateljstva su i predstavnici oficijelne vlasti Republike Hrvatske.

Zamenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula navodi da je u toj županiji jako dobra situacija kada su u pitanju međunacionalni odnosa Srba i Hrvata, mada, kako ističe, ima i onih koji ne bi želeli da bude tako.

"Mi na području Primorsko-goranske županije imamo tu sreću i iskustvo da smo u ratnom vihoru uspeli sačuvati dobre odnose između dvaju naroda. Uspelli smo pronaći recept za mir i voleli bismo ga oplemeniti, umnožiti i taj dobar primer pokazati drugima i u Hrvatskoj i u Srbiji", poručuje Mamula.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić podseća da je i delegacija grada na Moravi u više navrata bila u poseti Rijeci i da je uvek bila izuzetno dočekana:

"Mi se trudimo da budemo pravi domaćini, da uzvratimo gostoprimstvo koje je bilo ukazano delegaciji Čačka koja je bila u Hrvatskoj."

Glavne teme razgovora domaćina i gostiju bile su ekonomija, produbljivanje privredne i turističke saradnje, ali je prevashodni cilj susreta bilo slanje poruke državnim zvaničnicima sa obe strane da je saradnja između dva naroda neophodna.

Gosti iz Rijeke će u sklopu druženja sa Čačanima tokom vikenda posetiti tradicionalnu ’’Kupusijadu’’ u Mrčajevcima. Za neke će to biti prilika da prvi put probaju svadbarski kupus, dok će za Petra Mamulu poseta ovoj varošici imati drugačiju važnost.

"Očekujemo da vidimo to rodno mesto Miroslava Ilića", kroz osmeh kaže župnik Mamula.

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG