Dostupni linkovi

Portugalija paralizovana štrajkom zbog vladinih mjera štednje


Štrajk u Almadi, 24.11.2010.

Dva najjača sindikata u Portugaliji u srijedu su organizovali, kako kažu, najmasovnije proteste u zemlji u posljednjih dvadeset godina.

Štrajk je obustavio autobuski, željeznički i avio saobraćaj te zdravstveni, bankarski i druge javne sektore.

Jednodnevna obustava rada oragnizovana je protiv najavljenih mjera štednje vlade koju vode Socijalisti. Plan restriktivnih mjera predviđa smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru i povećanje poreza od iduće godine.

Protivljenje tome ujedinilo je dva najveća sindikata u Portugaliji, koji predstavljaju oko 1,5 milion radnika, i to prvi put poslije 1988.

Sindikati ističu kako će vladine mjere najviše pogoditi radnike i penzionere. Takođe, raste strah od povećanja nezaposlenosti, koja je već sada dosegla 10.9 posto, što je najviši nivo nezaposlenosti od 80-tih godina.

Sindikalisti kažu da je mobilizacija radnika ogromna. Jedan od vođa, Manuel Karvaljo da Silva, kako prenosi BBC, rekao je da je neprihvatljivo da radnici podnose sav teret krize i budu žrtvovani:

Ne možemo prihvatiti da prvi drugi i treći prioritet Portugalije bude deficit.“

Štrajk će bez dileme produbiti sumnje u sposobnost vlade da izvuče zemlju iz finansijske krize. Portugalija je pod snažnim pritiskom drugih zemalja, koje koriste euro, da snizi visoki državni dug.

Troškovi pozajmljivanja novca na međunarodnom tržištima su za Portugaliju poskupjeli a akcije na lisabonskoj berzi su pale ove sedmice, što ukazuje na nepovjerenje ulagača u eknomsku budućnost zemlje.
Socijalistički premijer Hose Sokrates, odlučan je u namjeri smanjenja plata i uvođenja novih poreza kako bi se smanjio budžetski deficit, koji je suprotno svim očekivanjima porastao ove godine.

Plan premijera trebalo bi bez problema da prođe u paralametu jer su glavne opozicione stranke najavile da neće blokirati donošenje budžeta sa planiranim uštedama.

Predviđena je redukcija deficita sa 7,3 posto na 4,6 posto BDP (bruto društvenog proizvoda) 2011.

Nema dilema da portugalska vlada pokušava svim silama spriječiti ponavljanje grčkog, odnosno irskog slučaja, čije su vlade bile prisiljene zatražiti ogromnu finasijsku pomoć od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi spriječile kolaps državnih finansija.

No, teret duga ometa portugalsku privredu i pothranjuje očekivanja tržišta da će Lisabonu biti potrebno finansijsko spašavanje, kao Atini i Dablinu.

Što se Irske tiče, danas je objavljeno da će pomoć EU i MMF-a toj zemlji za spašavanje od kolapsa u naredne tri godine iznosti 85 milijardi eura .


XS
SM
MD
LG