Dostupni linkovi

Premijer Portugala podneo ostavku zbog istrage o korupciji u vezi s litijumom i vodonikom


Premijer Portugala Antonio Košta posle obraćanja naciji, 7. novembar 2023.
Premijer Portugala Antonio Košta posle obraćanja naciji, 7. novembar 2023.

Portugalski premijer Antonio Košta (Kosta) podneo je ostavku u utorak, nekoliko sati nakon što su tužioci pritvorili njegovog šefa kabineta u istrazi o navodnoj korupciji u njegovoj administraciji u projektima iskopavanja litijuma, kao i projektima vodonika.

Košta, za koga su tužioci rekli da je meta povezane istrage, objavio je odluku u televizijskoj izjavi posle sastanka sa predsednikom Marselom Rebelom de Sozom (Marcelo Rebelo de Souz).

Tužilaštvo je prethodno saopštilo da je pet osoba privedeno u okviru istrage, uključujući Vitora Eskarija (Escaria), šefa Koštinog kabineta, čije su kancelarije pretresene zajedno s nekoliko vladinih zgrada.

U saopštenju se takođe navodi da su ministar za infrastrukturu Žoao Galamba (Joao), koji je ranije obavljao funkciju ministra energetike, i predsednik agencije za životnu sredinu APA Nunjo Lakašta (Nuno Lacasta), formalno osumnjičeni i da će se pojaviti pred sudijom.

Tužioci istražuju navodnu korupciju i trgovinu uticajem u koncesijama za istraživanje litijuma Barozo i Montalegre na severu Portugala, projekat fabrike vodonika u luci Sines i veliku investiciju u centar za obradu podataka.

Oni su rekli su da su saznali da su osumnjičeni koristili Koštino ime i autoritet da "deblokiraju procedure" u vezi s projektima i da će Vrhovni sud ispitati moguću Koštinu ulogu.

Košta je rekao da je "potpuno dostupan za saradnju" s pravosudnim sistemom.

On je rekao da mu je savest čista, ali da se neće kandidovati četvrti put za premijera.

Na predsedniku je sada da odluči da li će Koštinim socijalistima, koji imaju većinu u parlamentu, dozvoliti da formiraju novu vladu ili će raspustiti parlament i raspisati izbore.

Lider socijalista Karlos Sezar (Carlos Cesar) rekao je da je njegova stranka spremna za "bilo koji scenario", dok je Luiš Montenegro (Luis), lider opozicione liberalno konzervativne Socijaldemokratske partije, rekao da je spreman za vanredne izbore.

Parlament bi trebalo da glasa o nacrtu budžeta za 2024. kasnije ovog meseca, ali postoji bojazan da bi politička kriza mogla da utiče na usvajanje budžeta, kao i na početak privatizacije portugalske nacionalne avio-kompanije TAP.

Sa više od 60.000 tona poznatih rezervi litijuma, smatra se da Portugal ima centralnu ulogu u naporima Evropske unije da smanji zavisnost od uvoza električnih baterija.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG