Dostupni linkovi

Portal "Lonely Planet": Beograd „na radaru“ inostranih turista


Pobednik, zaštitni znak Beograda
Beograd je, čini se, sve uočljiviji na „radaru“ svetskih turista. Renomirani internacionalni portal o putovanjima „Lonely Planet“, jedan od najpopularnijih izdavača turističkih vodiča, svrstao je Beograd među top 10 destinacija koje treba posetiti ovog januara. Takođe, u Italiji je nedavno predstavljeno izdanje „Lonely Planet“ posvećeno Srbiji.

Beograd se ponovo našao u fokusu „Lonely Planet“, prestižnog portala posvećenog turizmu i izdavača popularnih vodiča za putovanja. Nakon što je nedavno Beograd proglasio "Prestonicom zabave“, odnosno dodelio mu prvo mesto na top-listi gradova za provod, „Lonely Planet“ navodi da će posetiocima Srbije, ovog januara, uprkos hladnoći, biti "toplo oko srca". Preporučuje se poseta Hramu svetog Save tokom pravoslavnog Božića, Skadarlija sa domaćom kuhinjom i lokalnom muzikom, kao i neki od tradicionalnih događaja poput lomljenja česnice na Terazijama.

U Skadarliji, staroj boemskoj četvrti, jednoj od omiljenih destinacija gostiju Beograda, zatičemo mladića iz Češke.

„Kultura se razlikuje od Češke. Beograd mi se sviđa i zbog toga što se može videti arhitektura iz doba socijalizma, ali i dalja istorija. Tu je i Novi Beograd koji se veoma brzo razvija. Takođe, ljudi u Srbiji su veoma prijatni. To je lepo iznenađenje“

RSE: Šta planiraš da radiš tokom boravka u Beogradu?

„Da razlgledam. Hoću da vidim ceo grad.“

Osoblje kafana u Skadarliji, inače kvartu pobratimljenim sa pariškim Monmartrom, naviklo je na veliki broj gostiju iz inostranstva.

„Kada su praznici ili neka dešavanja, ima baš dosta gostiju iz inostranstva“, kaže nam Milica Petković, menadžerka kafane „Tri Šešira“. „Turisti najviše vole našu srpsku, nacionalnu hranu, naše ajvare, salate, turšije... to sve obožavaju. Skadarilja je uvek za sve, i turiste i naše ljude bila centar provoda. Atmosfera je opuštena. Ne postoji dres-kod, svako može da dođe kako želi... Baš je prava boemska kafana“

Malo iznad Skadarlije, Knez Mihajlovom ulicom šeta mladi bračni par iz Holandije.

„Želimo da istražimo stari zamak, ulice za šoping... Plan nam je da ovde provedemo dva dana“, kaže nam mladić. Njegova supruga dodaje da su želeli da posete sve glavne gradove Zapadnog Balkana, pa su stigli i do Beograda. „Za sada nam se veoma sviđa“, dodaje.

RSE: Kako planirate da provedete naredne dane?

“Pogledaćemo standardne turističke atrakcije, malo ćemo ići u šoping, a želeli bi smo i da obiđemo i delove van grada. Beograd deluje kao veoma lep grad za obilazak, tako da mi je jasno zašto ga je „Lonely planet“ preporučio kao jednu od najboljih destinacija u okruženju“, kaže nam gost iz Holandije.

Na Trgu Republike, par iz Švedske sa decom razgleda tezgu na kojoj se prodaju liciderska srca.

„Sada ćemo obići centar grada, a jutros smo bili i na trčanju u Miljakovačkoj šumi i bilo je prelepo. Planiramo da odemo i do Avale, da obiđemo i muzeje“, kaže nam turistkinja iz Švedske. Njen suprug spisku dodaje i muzej Nikole Tesle. „To moramo. Čuli smo da se tamo izvode veoma interesantni eksperimenti za decu“.

„Naravno, ići ćemo i da jedemo, da popijemo kafu i slično... Čuli smo da je Beograd za to dobar, a hrana je na nas već ostavila odličan utisak“, nastavlja gošća iz Švedske

Šta bi Beograđani preporučili gostima iz inostranstva?
Dunav, planine i Đerdapska klisura

A šta bi preporučili oni koji se promocijom turizma Srbije bave profesionalno? Direktorka turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, kaže da bi ponudu naše zemlje podelila u tri grupe.

„To je, pre svega, Beograd kao prestonica, kapija i grad koji ima neku tradiciju koja potiče još iz bivše domovine. Dakle Beograd je mesto događaja. Druga tačka interesovanja je Dunav, jer na Dunavu su i Beograd i Novi Sad i Đerdapska klisura kao druga po veličini klisura na svetu posle kanjona Kolorada, kulturno – istorijsko nasleđe i nacionalni parkovi na Dunavu. Treća tačka su svakako planine i naši planinski centri koji sve više i više prerastaju u celogodišnje centre koji turiste privlače i zimi i leti“, rekla je Gordana Plamenac.

Osim preporuke za januar, „Lonely Planet“ je, za sada na italijanskom jeziku, predstavio i štampano izdanje posvećeno Srbiji. Uz te preporuke, brojni novi hosteli i hoteli, veći broj avio-letova ka i iz Beograda, dolazak niskotarifnih kompanija, veliki broj turističkih brodova koji iz gornjeg podunavlja idu ka crnom moru, govore da se Beograd našao „na radaru“ turista iz čitavog sveta, ocenjuje dikretorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac.

„To je moje omiljeno zapažanje u poslednjih nekoliko meseci. Mi smo se zaista našli na radaru stranih turista. Sve to utiče na sliku o Srbiji kao turističkoj destinaciji, o njenoj primamljivosti za turiste i o perspektivi koja nam se otvara“

U TOS očekuju da će poslednje preporuke dodatno uticati na rast poseta Beogradu, za koji kažu da je u protekloj godini takođe ugostio više turista nego ranije. U toj organizaciji koja se bavi promocijom turizma Srbije, ukazuju da nisu zanemarljivi ni prihodi koji se ostvarajuju na taj način i kao ilustraciju navode podatak da su, prema njihovim podacima, u prvih 10 meseci 2013. godine, strani gosti u Srbiji ostavili oko 650 miliona evra.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG