Dostupni linkovi

Porošenko: Obje strane se povlače, primirja ima i nema


Pro-ruski pobunjenici na položaju blizu Donjecka

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sinoć je (9.marta) na ukrajinskoj državnoj TV izrazio optimizam u pogledu održivosti prekida vatre koji je na snazi od 15.februra. No primirje se i dalje svako malo ponegdje krši. Pobunjeničke snage koje podržava Moskva granatirale su vladine pozicije na istoku u regionu Donbas te u blizini strateški važne luke Marijupolj.

Rusija traži od Brisela da pojasni šta znači prijedlog predsjednika EK Jean Calude Junckera o formiranju vojske EU, a britanski šef diplomatije Philip Hammond upozorava da bi Rusija mogla biti najveća prijetnja Ujedinjenom kraljevstvu.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su separatisti više puta kršili prekid vatre granatirajući vladine pozicije na istoku Ukrajine, uključujući i jugoistočnu luku na Azovskom moru od strateškog značaja Marijupolj, koja je pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Portparol ukrajinski armije, Vladislav Seleznjov u Kijevu je saopštio da su proteklog dana separatsiti u regionu Donjecka gađali gradove Piski, Vodjane,Tonenke, Opitne, Avdivka,Troick, Luhanke i pozicije u blizini rudnika Dutivska.

U region Luganjsk pobunjenici su napali vladine pozicije u Sokolniki i Kirmsku.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su minobacači i tenkovi napadali više sati selo Šikorkine u blizini Marujuplja i da su na taj napad ukrajinske snage uzvratile.

Zavničnik samoproglašene proruske samodbrane, Eduard Basurin takođe tvrdi da su ukrajinske snage kršile prekid vatre ali bez preciznijih podataka.

Porošeko: Primirja ima ili nema zavisi kako gledate na to

Veče ranije ukrajinski predsjednik Petro Porošneko u intervjuu za državnu televiziju rekao da su od 15. februara i stupanja na snagu drugog sporazuma o prekidu vatre iz Minska, poginula 64 ukrajinska vojnika.

No Porošenko je ipak prvi put iskazao određeni optimizam u pogledu održivosti primirja.

Ukrajinske su snage, kako je rekao “povukle lavovski dio svog raketnog sistema i teške artiljerije”.

On je rekao i da su proruski pobunjenici povukli ”značajnu količinu” teškog naoružanja.

“To je primirje li nije. Zavisi kako ga posmatrate”, naveo je Porošenko.

Povlačenje oružja radi stvaranja tampon zone je ključna tačka sporazuma o prekidu vatre postignutom 12.februara u Minsku.

Rezultat prekida vatre je prema riječima Porošenka, to što je Kijev “uspio da zaustavi ofanzivu koju je vodio agresor”.

Od aprila prošle godine od kada su počeli sukobi prema posljednjim podacima UN na istoku Ukrajine je poginulo više od 6.000.

Prema Porošenku, od toga 1.549 ukrajsinkih vojnika, pripadnika Nacionalne garde, ministarstva unutrašnjih poslova, graničara i službi sigurnosti.

Hammond: Rusija bi mogla predstavljati najveću prijetnju po britansku sigurnost

Predsjednik SAD Barack Obama i predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk saglasili su se prilikom susreta u Bijeloj kući sinoć (9.mart) da su Vašington i Brisel odlučni da sankcionišu Rusiju zbog njenog uplitanja na istok Ukrajine.

SAD i EU još jednom su upozorili Rusiju da Zapad može uvesti dodatne sankcije ako Moskva nastavi da podržava separatiste na istoku Ukrajine.

Obama i Tusk su takođe naveli da je potreban zajednički napor da bi se osiguralo efikasno nadgledanje prekida vatre na istoku Ukrajine.

Philip Hammond
Philip Hammond

Na opasnost koju Rusija predstavlja u ovom trenutku danas (10.marta) je upozorio britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.On smatra da Rusija može predstavljati najveću prijetnju britanskoj sigurnosti i da su stoga njihove špijunske agencije udvostručile napore na odbijanju takve prijetnje.

“Sakupljanje obavještajnih podataka o ruskim sposobnostima i namjerama ostaje vitalni dio naših ciljeva za službe sigurnosti u predviđanju budućih dešavanja.Nije koincidencija da sve naše agencije ponovo regrutuju ljude koji govore ruski ", rekao je danas Hammond na debati u Kraljevskom institutu u Londonu.

Rusija traži objašnjenje o EU armiji

Rusija je pak sa svoje strane preko ministarstva vanjskih poslova zatražila da predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker objasni svoj nedavni prijedlog o formiranju vojske EU.

“Željeli bismo da shvatimo šta ta ideja znači jer su evropski političari već razmatrali to pitanje na različitim nivoima u posljednjih 30 godina.Ali je teško pretpostaviti šta je Juncker mislio ovoga puta" rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksej Meškov.

Predsjednik EK, Juncker je u nedjelju izjavio da bi EU trebalo da formira svoju sopstvenu armiju koja bi bila u stanju da odgovori sigurnosnim prijetnjama sa kojima se suočavaju članice EU i susjedne države.

“Zajednička armija sastavljena od Evropljna moga bi uvjeriti Rusiju da smo ozbiljni kada govorimo o odbranu vrijednosti EU” , rekao je Juncker za njemački list Welt am Sonntag.

On takođe smatra da bi to bilo efektno i u troškovnom smislu i da bi pomoglo EU u formiranju zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, te smanjilo zabrinutost zbog manje uloge NATO-a.

Ideja o formiranju zajedničke vojske nije nova ali je ranije svaki put odbacivana u EU.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG