Dostupni linkovi

Porošenko predstavio naciji mirovni plan

  • RSE

Petro Porošenko
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predstavio je naciji u nedjelju svoj mirovni plan za istok zemlje.

U 12-minutnom govoru, koji je u toku noći proslijeđen televizijama za jutarnje emitovanje, Porošenko je rekao da je spreman da razgovara sa onima koji su se "prevarili" usvojivši separatističke stavove.

"Izuzetak su naravno oni koji su bili umiješani u terorizam, ubistva ili mučenja", poručio je Porošenko, koji je 7. juna preuzeo funkciju šefa države i koji ima podršku Zapada.

On je rekao da garantuje veću bezbjednost za sve učesnike pregovora, za sve koji žele da "umjesto jezika oružja, usvoje jezik argumenata".

Prema mirovnom planu, čije su dijelove u petak objavili neki mediji, predviđeno je i formiranje koridora koji bi se omogućilo da se ruski plaćenici, kada polože oružje, vrate u Rusiju.

"Scenario mira je naš glavni scenario. To je naš plan A", naveo je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik je, međutim, upozorio da oni koji žele da zloupotrebe mirovni plan da bi dobili na vremenu i regrupisali snage treba da znaju da postoji i plan B.

Jedan od vođa prorusih pobunjenika rekao je da su napori Porošenka "beznačajni" sve dok ne podrazumijevaju i potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa istoka Ukrajine i priznavanje nezavisnosti.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladmir Putin apelovao je u nedjelju na ukrajinske vlasti i proruske separatiste da pokrenu "suštinski dijalog".

Putin je zatražio od Kijeva da prekine vojne operacije i da garantuje prava rusofonoj zajednici na istoku Ukrajine.

"Treba pokrenuti ozbiljan i suštinski dijalog", rekao je Putin u izjavi ruskoj televiziji.

Prema njegovim riječima, "važno je da se dijalog između sukobljenih strana u Ukrajini oslanja na mirovni plan" ukrajinskih vlasti koji Moskva podržava.

Putin je i u subotu podržao ukrajinske planove za prekid vatre sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine i pozvao obje strane da obustave sve vojne operacije.

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražli su u nedjelju od Vladimira Putina da pozove na nastavak pregovora u Ukrajini i apeluje na sve strane da obustave sukobe. To je saopšteno iz kancelarije Olanda, poslije novog telefonskog razgovora troje lidera.

Oland, Merkel i Putin razgovarali su prethodno prije tri dana. Njemačka kancelarka i francuski predsjednik, pozvali su Putina, nakon njegove izjave nakon što je ukrajinski predsjednik objavio prekid vatre, da podrži "nastavak pregovora" Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Istovremeno, borbe na istoku Ukrajine traju uprkos prekidu vatre koji je jednostrano proglasio Kijev. U ovim nemirima je od aprila poginulo najmanje 375 ljudi.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG