Dostupni linkovi

Porodice ubijenih gardista traže da se sasluša Mladić


Roditelji i advokati ubijenih gardista ispred Specijalnog suda u Beogradu, 30. maj 2011. Foto: Ognjen Zorić
Roditelji i advokati ubijenih gardista ispred Specijalnog suda u Beogradu, 30. maj 2011. Foto: Ognjen Zorić
Pravni zastupnici porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su 5. otobra 2004. godine ubijeni u vojnom objektu Karaš u beogradskom naselju Topčider, predali su zahtev da se o tom slučaju sasluša haški optuženik Ratko Mladić.

Razlog su sumnje da se u vreme stradanja dvojice vojnika, u tom objektu krio upravo Mladić ili neki drugi haški optuženik, te da su gardisti ubijeni jer su videli nekoga ili nešto što nije trebalo.

Gotovo sedam godina traje agonija porodica Jakovljević i Milovanović, čija su deca pronađena kako sa prostrelnim ranama od vatrenog oružja, mrtva leže u ograđenom prostoru vojnog objekta Karaš, kasarni Gardijske brigade u Beogradu.

Pravni zastupnici porodica nadaju se da će istragu, koja i dalje tapka u mestu, pokrenuti hapšenje Ratka Mladića, za koga se sumnja da se u vreme njihovog ubistva krio upravo u objektu Karaš.

Advokat Čedomir Stojković, predao je zahtev Višem sudu i Tužilaštvu da Mladića sasluša i dobije odgovore na sledeća pitanja: „Da li je on bio u objektu „Karaš“ 2004. godine? Da li je neko drugi od haških optuženika, po njegovom saznanju, tamo bio i boravio? Da li je njegovo obezbeđenje tamo boravilo? Ako jeste boravilo, da li je boravilo sa znanjem Generalštaba ili bez tog znanja? Da li je on obavešten ili zna neke okolnosti povodom ubistva dvojice gardista?“

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, Rasim Ljajić, odgovara međutim da se Mladić, iako jeste bio skrivan u vojnim objektima, u Karašu
nije krio.

„Tačno je da je, u jednom periodu, dok se Mladić skrivao u svojoj kući i vojnim objektima, njegovo obezbeđenje, njih 40-ak, boravilo u samačkom hotelu u okviru kasarne "Topčider", ali ne i u okviru kasarne u "Karašu", gde se dogodio to ubistvo. To su zvanične informacije koje ja mogu da kažem. Da li je bilo nešto van toga, zaista nije u mom domenu niti imam takva saznanja", kaže Ljajić.

Od 5. oktobra 2004. godine do danas, javnost je uspela da iskroji barem deset različitih verzija o tome kako su Dragan i Dražen stradali. Porodice i deo javnosti najviše je naljutila ona izneta u saopštenju koje je potpisao kapetan Vuk Tufegdžić, istražni sudija Vojnog suda u Beogradu, a po kojoj su se vojnici poubijali međusobno.

“Smrt vojnika nastupila je kao posledica ranjavanja iz vatrenog oružja koje su dužili, bez učešća trećeg lica", saopštio je Tufegdžić 8. oktobra 2004. godine, tri dana nakon tragedije.

"Tražimo samo istinu"

Državna nezavisna komisija utvrdila je međutim da je vojnike ubila upravo treća osoba ili osobe, što je potvrđeno i u izveštaju forenzičara Ljubiše Dragovića i balističara FBI Stiva Kaspera.

Uprkos tome, slučaj nije mnogo odmakao, kaže Predrag Savić, jedan od advokata koji zastupaju porodice. On traži da se istraži zašto kasarna nije bila zaštićena, odnosno da se sazna kako su vojnici ubijeni u, kako se tvrdi, najbezbednijem vojnom objektu.

“Oni koji je trebalo da preduzmu mere i da rade svoj posao, nisu ga radili. Da su ga radili, vojnici bi danas verovatno bili živi, a ovi ljudi, koji stoje iza mene, danas bi verovatno gajili unučad, a ne posećivali grobove svoje dece”, rekao je Savić.

Roditelji ubijenih vojnika iscrpljeni su različitim teorijama i ogorčeni blaćenjem njihovih mrtvih sinova, te se očevi Janko Jakovljević i Petar Milovanović nadaju da će Ratko Mladić pomoći da se istina konačno sazna.

“Tražimo od Tužilaštva, a lično molimo i Ratka Mladića da pomogne u rasvetljavanju, da kaže sve što zna... Znamo da je veliki deo iz njegovog obezbeđenja radio u Topčiderskoj kasarni, znamo da kamere nisu radile na tom značajnom mestu na kome su vojnici ubijeni, imamo dosta saznanja koja vode ka tome da Ratko Mladić zna šta se desilo na Topčideru toga dana”, rekao je Janko Jakovljević.
Milovanović: Imamo sve dokaze, sve... Ali sudstvo i država ništa ne preduzimaju. Zato smo došli i tražimo da se ispita general Mladić.

„Mi tražimo samo istinu. Imamo sve dokaze, sve... Ali sudstvo i država ništa ne preduzimaju. Zato smo došli i tražimo da se ispita general Mladić i da saznamo istinu o tome kako su poginuli Dražen i Dragan“, kaže Petar Milovanović.

Slučaj Gardista sa Topčidera, snažno je odjeknuo u srpskoj javnosti, koja godinama apeluje da se ukloni misterija koja ga prati. Kako njihova smrt ne bi ostala nerazjašnjena, oformljen je i projekat “Stop zaboravu – Afera Topčider”.

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije koji taj projekat sprovodi već pet godina, smatra da bi država morala da uvaži zahtev porodica.

“Mislim da, kada je skupila snage i političke zrelosti da uhapsi Mladića, da bi jako dobro bilo da se skupi snaga i ispitaju sve okolnosti tragedije u Topčideru, inače će zaista ispasti da je napravljen ili neki dil sa Mladićem ili sa samima sobom da se isporuči Mladić, ali ne i da se pročešlja Srbija i konačno razdvoji od tog kancerogenog tkiva koje je izjeda”, ocenila je Jelena Milić.

Predstavnici advokatskih kancelarija "Batić" i "Predrag Savić", koji zastupaju porodice, kažu da izručenje Mladića Hagu nema veze sa njihovim zahtevom za saslušanje i da bi to moglo da se obavi i u Sheveningenu.

U narednom periodu, najavljuju da će od Ustavnog suda tražiti da istraži propuste u dosadašnjoj istrazi, a da će se, u slučaju da taj zahtev bude odbijen, žaliti i sudu za ljudska prava u Strazburu.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG