Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Porodice nestalih: Nadamo se da će proraditi svijest onih koji prikrivaju istinu


Prema određenim podacima na prostoru bivše Jugoslavije bilo je prijavljeno oko 40.000 nestalih osoba. Do sada ih je pronađeno blizu 25.000

U Brčkom je održan sastanak Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije sa kojeg je upućen apel nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama da se više angažiraju u procesu traženja nestalih osoba i ostvarivanja prava njihovih porodica.

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije osnovana je 2011. godine u Sarajevu. Okuplja 19 udruženja, saveza i organizacija sa područja BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova.

U fokusu svoga djelovanja imaju traženje nestalih u minulim ratovima na prostorima bivše Jugoslavije ali i zaštitu ljudskih prava, s posebnim akcentom na prava porodica nestalih.

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije okuplja 19 udruženja, saveza i organizacija sa područja BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova
Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije okuplja 19 udruženja, saveza i organizacija sa područja BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova

"Tu smo preuzeli jednu veliku obavezu i odgovornost da vršimo podsjećanje i pritisak svih nadležnih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija na području bivše Jugoslavije da se ubrza proces, da se te vladine institucije uvežu jer međunarodni način rada zahtijeva depolitizaciju ovog problema. Svjedoci smo da se politika više puta umiješala i da je jedna od glavnih prepreka u ovom čitavom procesu", kaže Olgica Božanić, predsjedavajuća Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije.

Haki Kasumi iz udruženja porodica nestalih Albanaca na Kosovu kaže da se samo zajedničkim djelovanjem može doći do istine i otkriti gdje su ostaci nestalih osoba s prostora bivše Jugoslavije. Moramo prevazići nacionalne, vjerske i sve druge predrasude u cilju pronalaženja naših najmilijih, dodaje Kasumi.

"Za nas je bitno da smo zajedno. Smatramo da smo zajedno jači i možemo više uticati na naše vlade i sve ljude dobre volje koje molimo da nam daju što više informacija kako bi smirili ove duše koje su već godinama nemirne", kaže Kasumi.

Prema određenim podacima na prostoru bivše Jugoslavije bilo je prijavljeno oko 40.000 nestalih osoba. Do sada ih je pronađeno blizu 25.000 a traga se za još blizu 11.000 od čega u BiH za 7.190. Iz Koordinacije inzistiraju da se sačini jedinstvena regionalna lista nestalih.

"Nadamo se da će se uvažiti naši apeli, da će proraditi svijest onih koji prikrivaju istinu i da će nam anonimno poslati podatke o mjestima koja su sakrivena od javnosti kako bi posmrtni ostaci bili ekshumirani, da im se vrati ime i prezime a porodicama olakša patnja koja traje više od 25 godina", kaže Olgica Božanić.

Sa sastanka Regionalne koordinacije u Brčkom ponovo je upućen apel porodicama nestalih da daju uzorak krvi koji je neophodan u procesu identifikacije jer, kako kažu, nisu isključene i određene greške do kojih je dolazilo prilikom klasične metode identifikacije ranijih godina.

  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997.

XS
SM
MD
LG