Dostupni linkovi

Porodica Taton vs Srbija: Počelo suđenje za odštetu


Jedna os sudnica Višeg suda u Beogradu
Jedna os sudnica Višeg suda u Beogradu
Suđenje za naknadu štete porodici francuskog navijača Brisa Tatona, koji je na smrt pretučen u Beogradu 2009. godine, počelo je pripremnim ročištem pred Višim sudom u Beogradu. Počiniocima ubistva izrečena je pravnosnažna presuda, a ovim postupkom trebalo izmedju ostalog bi trebalo da se utvrdi i odgovornost države.

Roditelji Francuza Brisa Tatona, koji nisu prisustvovali pripremnom ročištu, zatražili su od Srbije odštetu od 300.000 evra zbog pretrpljenog straha i duševnog bola zbog ubistva njihovog sina.

Slobodan Ružić, advokat porodice Taton, rekao je za RSE da podnosioci tužbe smatraju da je država odgovorna jer nije preduzela mere da zaštiti Francuze koji su u Beograd došli na fudbalsku utakmicu Partizan-Tuluz.

“To je bilo organizovano nasilje preduzeto od strane kriminalizovanih navijačkih grupa, huligana. Predstavnik države dostavio je sudu izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova iz kog se vidi da je navodno policija preduzela sve da zaštiti francuske državljane. Medjutim, upravo iz tog izveštaja vidi se da država praktično ništa nije preduzela. Policija navodi da zbog toga što francuski državljani nisu nosili navijačka obeležja nije mogla da ih identifikuje. Tako da i javnost sama može da proceni snagu ovog argumenta.”

Dvadesetosmogodišnji Bris Taton 17. septembra 2009. sedeo je sa društvom u kafiću na beogradskom Obilićevom vencu kada ih je napala grupa huligana maskirana hirurškim maskama, naoružana bejzbol palicama, šipkama i signalnim bakljama.

Taton je brutalno pretučen i, kako se navodi u optužnici, bačen sa stepenica visine četiri metra. Od zadobijenih povreda preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Srbije. Zbog utakmice Lige Evrope tog dana na ulicama bilo je više policije nego obično, ali se ipak dogodio ovaj napad u centru grada.

Zastupnica države Savka Mangović izjavila je pred sudom da Srbija u ovom slučaju ne snosi odgovornost i da je policija preduzela sve bezbednosne radnje koje se podrazumevaju pred slične sportske susrete.

“Država se može smatrati krivom jedino kada se dogodi akt terora i akt nasilja kojim su ugroženi državni poredak, uredjenje i bezbednost. A to ovde nije bio slučaj,” rekla je Mangović.

Saša Gajin
Saša Gajin
Pravnik Saša Gajin, iz Koalicije protiv diskriminacije, podseća da je tih dana bila napeta atmosfera u gradu, da je bilo učestalih pretnji nasiljem i velikih tenzija zbog najavljene Parade ponosa, i da je stoga najvažnije da sud utvrdi da li je policija adekvatno reagovala.

“To je bila situacija u kojoj smo svi bili svedoci da može doći do incidenata i ozbiljnog ugrožavanja dobara i života ljudi. Država i nadležni organi bili su dužni da tog dana budu posebno obazrivi. Jer nije isto da li reaguju i sprečavaju sukobe kada postoje izražene tenzije ili kada je redovna situacija bez tenzija i opasnosti na ulicama.”

Državu vode kukavice

U januaru 2012. Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je prvostepenu presudu četrnaestorici napadača na Brisa Tatona, koji su bili mahom navijači beogradskog Partizana, i izrekao im kazne od četiri do 15 godina zatvora.

Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, vodje navijačkih grupa “Alkatraz” i “Rebels”, koji su, prema optužnici, organizatori napada na Tatona još su u bekstvu. Nedavno je srpska policija saopštila da je Prelić vidjen na plažama na Svetom Stefanu i u Tivtu, ali je on i dalje nedostupan ovdašnjem pravosudju. U medjuvremenu, na stadionima u Srbiji huligani se ne smiruju pa su samo u jednoj nedelji zabeležene čak četiri velike medjusobne tuče navijača Partizana.

Advokat Slobodan Ružić kaže da je nasilje pojedinih navijačkih grupa jedan od najvećih bezbednosnih problema u državi i da bi proces za odštetu porodici Taton mogao da bude neka vrsta prekretnice.

“Po mom dubokom ubedjenju, naša država i policija ne preduzimaju dovoljno da se suzbiju ove nasilne grupe. Ako se to ne uradi, mislim da bi ova presuda koju traži porodica Taton poslužila i u tom pravcu da se konačno nešto preduzme da se takve stvari više nikada ne dogode", ocenjuje Ružić.

Pojedini pripadnici ekstremnih grupa navijača često se u Srbiji vezuju za kriminal, trgovinu narkoticima, iznude i druge nasilne akcije, dok su nedavno pretili nasiljem i učesnicima najavljene Parade ponosa.

Glumica Mirjana Karanović zaključuje da ubistvo Brisa Tatona i sve što se danas dešava pokazuje da država nema nameru da se konačno obračuna sa nasiljem.

“Mislim da je to zbog toga što ovu državu vode kukavice. To su ljudi bez morala koji ne razmišljaju dalje od sebe i svoje dobrobiti. Tako da od njihovih projekcija zapravo zavisi šta će učiniti. Ukoliko oni procene da bi suprotstavljanje nasilničkim grupama moglo da naškodi njihovoj popularnosti onda se toga neće prihvatiti. Čini mi se da se puno priča o tome ali da se se gotovo ništa ne radi i da se krivica svaljuje na drugoga. Oni su jednostavno nesposobni i kukavice”, kaže Karanović.

Pripremno ročište na kom će biti odlučeno o osnovanosti zahteva porodice Brisa Tatona za odštetu od države Srbije biće nastavljeno 30. januara 2013.
XS
SM
MD
LG