Dostupni linkovi

Porodična svađa u sirijskom vrhu


Fotografija sa likom sirijskog predsjednika Bašara al Asada u izlogu lokalne radnje, Damask, Sirija, 22. april, 2020.
Fotografija sa likom sirijskog predsjednika Bašara al Asada u izlogu lokalne radnje, Damask, Sirija, 22. april, 2020.

Sirija je zaplijenila imovinu bliskog rođaka Bašara al Asada (Bashara al-Assad) i moćnog biznismena koji se nedavno javnim video obraćanjima žalio na režim, moleći predsjednika za pomoć u otplati višemilionskog duga, što ukazuje na mogući razdor u bogatoj porodici koja vlada Sirijom posljednjih 50 godina i na sve veći napor režima da napuni blagajnu ratom opustošene zemlje, pišu svjetski mediji.

Odluka o oduzimanju imovine

Sirijska vlada naredila je zapljenu imovine rođaka predsjednika al Asada , Ramija Maklufa (Makhlouf), kao i njegovoj supruzi i djeci, napisao je Rojters (Reuters) ističući da je u vladinom dokumentu s pečatom od 19. maja navedeno da naredba ima za cilj osiguranje isplate duga regulatornom tijelu za telekomunikacije.

Razdor u vladajućoj eliti otkriven je nakon što se Makluf, jednan od najbogatijih ljudi Sirije, posvađao s vlastima koje tvrde da njegova kompanija za mobilne telefone Siriatel (Syriatel) duguje 134 milijarde sirijskih funti, što je oko 77 miliona dolara. Sirijska vlada je posebnim nalogom Malufu također zabranila da u narednih pet godina sklapa ugovore s državnim firmama.

Makluf, nekada važna figura Asadovog uskog vladajućeg kruga, osvrnuo se na spor u tri video poruke u kojima je apelovao na Asada da mu pomogne. U svom posljednjem obraćanju, objavljenom u nedjelju, 17. maja Makluf je kazao da mu je rečeno da odstupi s mjesta direktora Siriatela. Također je rekao da je od sudova zatraženo da imenuju zakonskog staratelja koji će upravljati Siriatelom, nazivajući to pokušajem isključenja iz kompanije dok je odluku o oduzimanju imovine nazvao nezakonitom.

Makluf, koji je pod američkim i sankcijama Evropske unije, imao je veliku ulogu u finansiranju Asadovog ratnog napora, dodaje Rojters. Sirijski stručnjaci kažu kako bi svađa mogla ostati zabilježena kao prvi veliki slom u familiji koja vlada zemljom otkad je Asadov otac Hafez preuzeo vlast prije 50 godina.

Javni dnevnik raskola

U svom prvom videu krajem aprila Makluf je preklinjao Asada da spriječi propadanje kompanije koja je opterećena prekomjernim i "nepravednim" porezima, napisala je agencija Asošijetid pres (The Associated Press) dodajući da je tog mjeseca Maklufu rečeno da mora platiti navodni dug vladi u vrijednosti od 180 miliona američkih dolara - tvrdnja koja je vjerovatno potaknula seriju Makloufovih videozapisa u posljednjih mjesec dana.

Sirijsko regulatorno tijelo za telekomunikacije navodi u izjavi državnoj novinskoj agenciji SANA da je Siriatel odbio platiti državnu naknadu, pa će "Siriatel biti odgovoran za sve pravne posljedice" zbog odbijanja vraćanja duga. Siriatel ima 11 miliona pretplatnika, a 50 odsto prihoda ide državi, dodaje AP.

Makluf, četiri godine mlađi od 54-godišnjeg Asada, nekad je opisivan kao centralna ličnost sirijske privrede i važan partner predsjednika, koji je na početku sukoba u Siriji odustao od poslovanja kako bi se bavio dobrotvornim radom, ali je ostao povezan s vladom. Njegovi videozapisi, objavljeni na Fejsbuku (Facebook) izgledaju kao javni dnevnik sve jačeg raskola - i pada nekad moćnog tajkuna, zaključuje Asošijetid pres.

Pitanje ostavke

Šef najvećeg sirijskog mobilnog operatera, Siritel, bio je upetljan u borbu s Asadovom vladom od prošlog ljeta kada su vlasti oduzele njegovu dobrotvornu organizaciju Al-Bustan i raspustile pripadnike milicije koji su mu pripadali, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Kada je ministarstvo finansija u decembru zamrznulo imovinu nekoliko biznismena zbog utaje poreza i nedozvoljenog bogaćenja, sirijska štampa je rekla da su Makluf, njegova supruga i kompanije također bili uključeni. U intervjuu za sirijsku državnu televiziju u oktobru, Asad je rekao da je "pozvao sve u privatnom sektoru koji su potrošili državne fondove da vrate novac".

Makluf, koji također ima udjela u kompanijama koje se bave strujom, naftom i nekretninama, u svom video obraćanju optužio je sigurnosne službe da pritvaraju zaposlenike kako bi ga zastrašili da odstupi od svojih poslova. Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, ističe AFP, od aprila je uhapšeno oko 40 radnika Siriatela i 19 iz Al-Bustana.

Osuđujući hapšenja, Makluf je tvrdio da će vlasti pustiti zaposlenike ako uplati 185 miliona dolara i podnese ostavku na mjesto čelnika Siriatela. Asadov rođak je također rekao da bi bio voljan platiti iznos koji traže vlasti, ali da je pitanje njegove ostavke crvena linija.

Problem javnog obraćanja

Rami Makluf je vjerovatno razljutio sirijski režim jer je u nizu video apela molio Asada za pomoć u otplati duga iskazujući time javno nezadovoljstvo i otkrivši svađu u srcu sirijske vladajuće porodice, ocjenjuje Telegraf (The Telegraph).

"Spremni smo platiti, ali gotovinu nemamo spremnu, pa te molim da nađeš odgovarajući mehanizam kako bismo platili bez oštećenja kompanije", rekao je u prvom videu u kojem je molio za pomoć više od desetak puta.

Tada su sirijski analitičari rekli kako će taj potez vjerojatno dovesti do štetnih posljedica za poduzetnika.

Međutim, postoje nagađanja da bi odluka o izricanju ogromnih novčanih kazni Maklufu mogla biti povezana s neprekidnom borbom Sirije za otplatu dugova Rusiji za vojnu i ekonomsku podršku.

Brojne teorije

Brojne teorije kruže o Maklufovom padu, napisao je BBC. Neki kažu da je postao prevelik i previše bogat. Drugi da je njegova dobrotvorna Bustan, zatvorena prošlog ljeta, bila konkurencija dobrotvornoj organizaciji predsjednikove supruge Asme al Asad, koju Sirijsci vide kao veoma moćnom karikom režima.

Jedna od teorija odnosi se na odnose s Kremljom. Korupcija u Siriji kritikovana je u ruskim medijima koje podržava Vladimir Putin, Asadov najvažniji saveznik i zaštitnik. Kako je Makluf za mnoge Sirijce simbol korupcije - smatralo se da uzima proviziju za svaki ozbiljan poslovni posao u Siriji te je prozvan kao ‘gospodin pet odsto’ - moguće je da ga Asad želi žrtvovati kako bi sačuvao Putina. No, naglašava BBC, činjenica je da niko izvan vladajuće porodice ne zna tačno šta se dogodilo iza zatvorenih vrata režima.

Rami Makluf je prvi rođak predsjednika Bašara al Asada s majčine strane, navodi BBC dodajući da su oni približnih godina, u svojim ranim pedesetima, i bili su prijatelji iz djetinjstva. Makluf je smatran stalnim zagovornikom režima koji je rijetko u javnosti govorio o porodici, politici ili svom poslu. U intervjuu Njujork tajmsu (The New York Times) iz 2011., kada je rat naglo krenuo, rekao je da će se sirijska vladajuća elita - Asadi, Maklufi i nekolicina bliskih saradnika - boriti do kraja.

Objavljujući video zapise i dokumente na Fejsbuku u onom što više liči na gubitničku bitku, čini se da je Makluf izgubio snagu. No, naglašava BBC, on nikada neće biti siromašan i jedan je od rijetkih u Siriji, gdje prema podacima UN oko 80 odsto stanovništva živi u siromaštvu, gotovo 10 miliona nema dovoljno za jelo, a polovina je zbog rata izgubila svoje domove. Sirijske blagajne su prazne nakon gotovo decenije rata koji je uništio veći dio zemlje.

Sirijska valuta

Svađa između Maklufa i sirijskog režima dolazi usred neviđenog pritiska na sirijsku lokalnu valutu, napisao je američki list LA tajms (LA Times) ističući da je vlada već pokušala pronaći dodatne izvore rješavanja finansijskih problema, uključujući potragu za desetinama milijardi dolara koje su lojalisti prokrijumčarili.

Posljednjih dana sirijska funta - koju su ugrozili gotovo decenija rata, dalekosežne sankcije, a sada i epidemija korona virusa - na crnom tržištu dostigla je vrijednost od gotovo 2.000 funti za dolar.

Makluf je pomagao vladi u ratnim naporima. Koristeći svoje veze s Asadom, postao je centralni igrač u mnogim vodećim industrijskim granama u zemlji, potiskujući rivale ili prisiljavajući ih da mu dodijele udio poduzeća u nekretninama, bankarstvu, građevinarstvu, hotelima, odmaralištima, nafti i plinu, besplatne trgovine i telekomunikacije.

Njegove pristaše ukazuju na Maklufova dobrotvorna djela, uključujući medicinsko liječenje vojnika sirijske vojske kao i pomoć u hrani u cijeloj zemlji. Kritičari ukazuju na raskošan životni stil njegovih sinova u Dubaiju, koji su nerijetko na društvenim mrežama obajvljivali fotografije skupocjenih automobila i privatnih aviona.

Analitički razvoj događaja od utorka predstavlja spektakularan pad ličnosti koja se smatrala stubom državnog vodstva, koja radi očuvanja moći već decenijama balansira između porodičnih veza i odanosti klanovima.

"Makluf je gotov", rekao je u telefonskom intervjuu sirijski analitičar sa sjedištem u Damasku Deni Maki (Danny Makki). "To je početak kraja."

XS
SM
MD
LG