Dostupni linkovi

’Porodična šetnja’ Dveri u Beogradu


"Porodična šetnja" u organzaciji desno orijentisanog pokreta Dveri 15. maj 2021.
"Porodična šetnja" u organzaciji desno orijentisanog pokreta Dveri 15. maj 2021.

Desno orijentisan pokret Dveri organizovao je manifestaciju pod nazivom „Porodična šetnja“ u Beogradu, kojoj se, prema njihovim navodima, pridružilo 15 organizacija.

Okupljeni su prošetali od Skupštine Srbije centralnim beogradskim ulicama do Kalemegdana pod sloganom „Za sve naše porodice“.

Lider Dveri Boško Obradović najavio je da je na Svetski dan porodice prava prilika da pokažu „najlepše lice Srbije – porodično lice.“

"Mi smo ovde za sve porodice u Srbiji ugrožene ekonomski, socijalno i na svaki drugi način", rekao je on.

Obarodović je naveo da Dveri zahtevaju da Svetski dan porodice bude proglašen u Srbiji za državni praznik.

"Nastavljamo borbu da porodica dobije prvo mesto u društvu i državi", poručio je Obradović na kraju šetnje.

LGBT u Hrvatskoj i Srbiji: Nejednaki pred zakonom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Okupljeni su izrazili protivljenje usvajanju tri zakona koje priprema Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – Zakonu o istopolnim zajednicama, Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije.

„U Srbiji već postoji ravnopravnost polova, kao i zakon o zabrani diskriminacije, ali to očito nije dovoljno već se želi zabraniti svaka kritika ovih izmišljenih novatorskih ljudskih prava koja nam se nameću suprotno volji većine građana Srbije, javnom moralu i učenju svih tradicionalnih verskih zajednica“, naveo je Obradović 10. maja u saopštenju.

Dveri organizuju „Porodična šetnju“ već 12 godina, a prethodnih godina ona je organizovana kao kontramanifestacija Paradi ponosa na kojoj pripadnici LGBT+ populacije traže poštovanje svojih prava.

Ovaj pokret je bio među delom opozicije koja je bojkotavala parlamentarne izbore u junu 2020. godine. U prethodnom sazivu Skupštine Srbije bili su zastupljeni u parlamentu.

XS
SM
MD
LG