Dostupni linkovi

Ukrajinske snage proglasile sedmodnevni prekid vatre


Proruski separatisti u regionu Donjetsk, 19. juni 2014.
Ukrajinske snage proglasile su u petak sedmodnevni prekid vatre u borbi protiv proruskih separatista na istoku zemlje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, pozivajući se na predsednika Petra Porošenka, koji je najavio i mirovni plan u 14 tačaka u cilju okončanju sukoba na istoku zemlje.

Prekid vatre stupio je na snagu u petak, a trajaće do 27. juna, navelo je Ministarstvo. Porošenko je rekao, navodi se u saopštenju, da će u tom periodu vladine snage pucati samo ako se nađu na udaru proruskih separatista.

Rusija je saopštila da prekid vatre, koji je proglasio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ne predstavlja ponudu za mir, već ultimatum, saopšteno je u petak uveče iz Kremlja.

"To nije ponuda za mir i pregovore, već ultimatum milicijama na jugoistoku Ukrajine da polože oružje", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na ruski kontrolni punkt na granici sa Ukrajinom otvorena vatra, te da Moskva traži objašnjenje i izvinjenje od Kijeva, prenose ruske novinske agencije.

Istovremeno, u sukobima u Donjeckoj oblasti je ubijeno sedam ukrajinskih vojnika, a prema nezvaničnim podacima i 300 proruskih separatista.

Portparol ukrajinskih snaga Vladislav Seleznjov izjavio je da je osim ubijenih 300 proruskih pobunjenika, uništen i znatan deo njihovog naoružanja.

Za sada nema potvrde ove informacije. Rojters javlja, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj armiji, da oko četiri hiljade proruskih separatista učestvuje u ovim borbama dok je ukrajinska pešadija podržana sa 20 tenkova, kao i artiljerijom.

U međuvremenu, prema nezvaničnoj verziji koju su objavili ukrajinski mediji, planom predsednika Petra Porošenka je predviđeno stvaranje tampon zone široke 10 kilometara na granici sa Rusijom dugoj 1.900 kilometara.

Nije poznato da li će cela predložena demilitarizovana zona biti na ukrajinskoj strani ili i na ruskom delu granice. Nije poznato ni kakav će status imati ljudi, koji žive u pograničnim zonama.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihailo Koval rekao je u petak u parlamentu da vojska sada kontroliše granicu i da nema mogućnosti da se vojna oprema iz Rusije dostavlja separatistima u istočnoj Ukrajini.
Porošenko je rekao početkom ove sedmice da bi “kratko primirje” omogućilo pobunjenicima u Donjecku i Lugansku da polože oružje, što oni za sada odbijaju.
Predviđena je amnestiju za one koji polože oružje i koji nisu počinili teške zločine, prekid ilegalne okupacije zgrada administracije u Donjecku i Lugansku. garancije za formiranje koridora za ruske i ukrajinske plaćenike da odu iz zemlje.

Najavljena je decentralizacija vlasti i garancija za službenu upotrebu ruskog jezika usvajanjem amandmana na Ustav. Predviđeno je i održavanje prevremenih parlamentarnih kao i lokalnih izbora.

Porošenko je razgovarao u četvrtak uveče s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom – drugi put ove sedmice - o planu za okončanje krize na istoku Ukrajine

On je rekao Putinu da "računa na podršku mirovnom planu" posle prekida vatre, insistirajući na oslobađanju talaca koje drže ruski separatisti, saopštilo je ukrajinsko predsedništvo.

Putin je posle razgovora podvukao da je neophodno da se odmah prekinu vojne operacije Kijeva protiv proruskih separatista u regionima Donjecka i Luganska, saopšteno je iz Kremlja.

Ukrajinski i ruski predsednik su razgovarali nekoliko časova nakon što je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio da je još nekoliko hiljada ruskih vojnika premešteno u blizinu granice sa Ukrajinom.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao da su u Moskvi iznenađeni zbog ove osude, tvrdeći da su ruski vojnici prisutni samo u cilju obezbeđivanja granice.

U međuvremenu, Rusija je počela vojne vežbe u Sibiru i na Uralu kako bi se, kako ističe, utvrdila spremnost vojske.

"Motorizovane jedinice i jedinice protivvazdušne odbrane stacionirane na Uralu i u zapadnom Sibiru stavljene su u stanje pripravnosti", rekao je Jaroslav Roščupkin, vojni zvaničnik zadužen za centralni vojni distrikt.

On je dodao da su se jedinice uputile ka poligonima koji su udaljeni više kilometara od kasarni, ne navodeći o kojim poligonima je reč.

Kijev optužuje Moskvu da podstiče pobunu omogućavajući dobrovoljcima iz Rusije da pređu u Ukrajinu kako bi pomogli separatistima. Zvanični Kremlj negira ove tvrdnje.
Džo Bajden
Džo Bajden


Potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) kazao je Porošenku u sredu veče da će Rusija snositi dodatne posledice ukoliko ne upotrebi svoj uticaj da spreči nasilje separatista.

Ukrajinski predsednik je dobio podršku parlamenta koji je ogromnom većinom potvrdio njegove nominacije za tri ključne pozicije u državi, uključujući i šefa diplomatije.

Porošenko je najavio da će potpisati 27. juna sporazum sa EU o pridruživanju, što bi, prema oceni analitičara, trebalo definitinvo da isključi mogućnost ulaska Ukrajine u Evroazijsku uniju čije su članice Rusija, Belorusija i Kazahstan.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG