Dostupni linkovi

Patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici kritikovao rezoluciju o Srebrenici


Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije (foto arhiv)
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije (foto arhiv)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije naveo je u petak u poslanici povodom Uskrsa po Julijanskom kalendaru da predlagači rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici "pokušavaju srpski narod da proglase počiniocem genocida".

Dodao je i kako se "ne obaziru na zločine počinjene nad srpskim narodom".

Porfirije je govorio o stradanju Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu i naveo da "istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije".

"Njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida", naveo je Porfirije u poslanici.

"Snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida".

Poglavar SPC je dodao da "ne umanjuje razmere zločina u Srebrenici", ali da "kao pravoslavni Srbi ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice".

Predlogom rezolucije Ujedinjenih nacija se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Ni srpski narod, ni kolektivna odgovornost se ne spominju u finalnom predlogu rezolucije.

U dokumentu se, između ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida u Srebrenici, kao i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, zvanični Beograd negira da je u Bosni i Hercegovini jula 1995. godine počinjen genocid, a ubistvo više od 8.000 bošnjačkih civila naziva "strašnim zločinom" ili "masakrom".

Vlasti u Beogradu protive se usvajanju rezolucije čiji je finalni predlog 2. maja upućen predsedniku Generalne skupštine UN-a i svim stalnim misijama u UN.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora, pred međunarodnim i sudovima Bosne i Hercegovine.

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu taj zločin označen je kao genocid koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG