Dostupni linkovi

Patrijarh SPC: Da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo


Nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire: Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije apelova je, povodom sukoba koji se dogodili tokom protestnih blokada autoputeva i mostova, da građani čuvaju jedni druge, a ne da se tuku.

Demonstranti u nekoliko gradova Srbije su u subotu, 27. novembra, blokirali puteve i mostove na jedan sat, u znak protesta zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu. Tokom protesta na pojedinim mestima je došlo do adgurivanja sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u Šapcu na zapadu Srbije su maskirane osobe palicama i čekićima napale demonstrante.

U objavi na društvenoj mreži Instagram Porfirije je rekao da je “sa tugom pratio” sukobe među “pripadnicima istog naroda”, ali i među građanima Srbije “nezavisno od toga kom narodu pripadaju”.

On je kazao da ne želi da analizira “šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba ni ko je kriv, a ko je nevin”, dodajući da “oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu”, kao i oni koji “kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju”.

“Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva”, rekao je Porfirije.


Prvi čovek SPC je dodao da “nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire”.

“U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva (…) ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države”, rekao je prvi čovek SPC.

Demonstracije su u subotu organizovane u više gradova širom Srbije. U Beogradu su jake policijske snage postavile kordone na više prilaza mostu Gazela i autoputu, onemogućivši više hiljada građana da blokiraju saobraćajnice.

Ipak, deo demonstranata je uspeo da prođe i blokira autoput od 14 do 15 sati.
Blokade su organizovane i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Požegi, Šapcu i nekoliko drugih gradova u Srbiji.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

U Šapcu su demonstranti snimili kako bager ulazi u masu koja je blokirala izlaz iz grada, a iza vozila je išla grupa maskiranih muškaraca, za koju demonstranti tvrde da su pristalice vlasti, koji su palicama tukli okupljene.

Opozicioni pokret Ne davimo Beograd, Otvorena građanska platforma "Akcija", stranka Zajedno za Srbiju i Ekološki ustanak organizovali su u 28. novembra u Beogradu protest protiv nasilja režima nad opozicionim demonstrantima i tražili da bude oslobođen građanin Šapca koji je pokušao da zaustavi bager koji je išao na učesnike blokade.

Blokadu u subotu je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija u znak protesta protiv Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, koje je Skupština Srbije usvojila.

Organizatori protesta smatraju da ti zakoni predstavljaju udar na privatnu svojinu građana, kao i da idu u korist privatnih kompanija, navodeći kao primer "Rio Tinto", koji planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji. O tom projektu su vlasti u Srbiji najavile da će se građani izjašnjavati na referendumu.

Ekološki aktivisti smatraju da je problematična predložena odredba koja omogućava da se postupci u vezi sa eksproprijacijom zemljišta, odnosno oduzimanjem privatne svojine zbog projekta od javnog interesa, obavljaju po hitnom postupku u roku od pet plus tri dana.

Takođe, ocenjuju problematičnim i ukidanje cenzusa od 50 odsto upisanih birača na referendum.

Predstavnici vlasti su u nekoliko navrata rekli da izmene dva zakona nemaju veze sa planiranim projektom kompanije “Rio Tinto”.

XS
SM
MD
LG