Dostupni linkovi

Vlasti Srbije objavile da je patrijarh Porfirije vraćen sa kosovske granice


Patrijarh Porfirije bio je na Kosovu u Pećkoj patrijaršiji u oktobru ove godine
Patrijarh Porfirije bio je na Kosovu u Pećkoj patrijaršiji u oktobru ove godine

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković objavio na Tviteru da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije vraćen sa prelaza Merdare 26. decembra, kada je probao da uđe iz Srbije na Kosovo.

"Njegova Svetost je fizički vraćen sa prelaza Merdare. Ovim je Kurtijevo nasilje nad srpskim narodom doseglo neviđene razmere", napisao je Petković na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova je prethodno saopštilo da patrijarhu Porfiriju nije zabranjena poseta Kosovu.

Zatraženo je da osudi ili da se distancira od "delovanja članova Crkve koji pružaju podršku kriminalnim grupama na severu Kosova, koje se smatraju odgovornim za barikade", navelo je u saopštenju ovo ministarstvo.

SPC je prethodno objavila 25. decembra da su "vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju". Patrijarh je tražio da na Kosovu boravi tri dana, od 26. do 28. decembra.

"Patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi bogosluženje Pećkoj Patrijaršiji i sačeka da se ova krajnje diskriminatorska odluka stavi van snage i da prestane sa kršenjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih hrišćana”, navedeno je u saopštenju SPC.

S druge strane, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova Kosova podvlače da zahtev za posetu Porfirija nije odbijen, već da je od njega zatraženo da se distancira od, kako je već navedeno, delovanja pojedinih članova SPC.

Precizira se da je takav zahtev upućen nakon što je sveštenik Predrag Popović iz Crkve Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Beogradu, rekao da je u utorak prošle nedelje (20. decembar) ilegalnim putem prešao granicu sa Kosovom kako bi boravio na barikadama u Leposaviću.

Takođe se u saopštenju dodaje da je Kancelarija Kosova za vezu sa Srbijom kontaktirala predstavnike diplomatskih misija zemalja Kvinte kako bi im objasnila da je "izjava SPC nije tačna, te da patrijarhu nije odbijen zahtev za posetu".

Granični prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo su blokirani od 10. decembra jer su teškom mehanizacijom blokirani putevi u tom region. Barikade su podinute zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg kosovskog polcajca, koji se tereti da je učestvovao u napadu na članove Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG