Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sutereni i garažna mjesta za otplatu poreskog duga


Poreski dug je, inače, u Crnoj Gori veoma važno pitanje jer ukupan zbir dugovanja preduzeća iznosi oko polovine godišnjeg državnog budžeta: Podgorica

Uprkos činjenici da je Državna revizorska institucija (DRI) konstatovala poražavajuće efekte prethodne Vladine Uredbe koja je omogućavala firmama - poreskim dužnicima da dug izmiruju imovinom, Vlada se nedavno ponovo odlučila za slično rješenje.

Iako su pitanja poslata još prije tri dana, iz Ministarstva finansija nijesu stigli odgovori na pitanja u vezi sa Vladininom novom-starom Uredbom o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih dužnika.

Poreski dug je, inače, u Crnoj Gori veoma važno pitanje jer ukupan zbir dugovanja preduzeća na ime poreza i doprinosa iznosi oko 700 miliona eura što je oko polovine godišnjeg državnog budžeta.

Dodatni problem je što zvanične procjene govore da je od te ukupne sume naplativo svega oko 250 miliona jer su, dok je država čekala, mnoge firme ostale bez novca i imovine i u međuvremenu otišle u stečaj.

Vlada je marta 2013., već jednom usvojila Uredbu o naplati poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika što je, na prvi pogled, moglo da bude kakvo-takvo rješenje u ekonomiji koju karakteriše opšta nelikvidnost preduzeća. Međutim, Izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) iz oktobra 2016. je ukazao na brojne negativne aspekte ovakvog pristupa.

Uprkos tome, Vlada ponovo donosi Uredbu sa sličnim naslovom, ali za javnost, nepoznatog sadržaja.

Međutim, iako se ne zna šta tačno piše u novom dokumentu, sudeći po prethodnom nalazu DRI, postoji vjerovatnoća da će i njegova primjena biti predmet sporenja jer je sam koncept naplate kontroverzan.

DRI je u prethodnom slučaju utvrdila da efekti primjene Vladine Uredbe o naplati poreskog duga imovinom dužnika nijesu dovoljni jer nije značajnije doprinijela smanjenju poreskog duga i efikasnijoj naplati, nije značajnije uticala na budžetske uštede, a nije čak ni uticala da poreski dužnici koji su dug izmirili imovinom urednije izmiruju porese obaveze.

„Država je u određenom broju slučajeva dobila suterene, garažna mjesta, nezavršene poslovne prostore i prostore u lošem stanju“, eksplicite se navodi u Izvještaju DRI.

Član Senata Državne revizorske institucije koji je rukovodio revizijom efikasnosti naplate poreskog duga imovinom, Branislav Radulović, za Radio Slobodna Evropa podsjeća da je prethodna Vladina Uredba o naplati poreskog duga imovinom ukinuta nakon sugestija DRI.

„Ovom revizijom DRI je utvrdila da ovakav način naplate poreskog duga nije dovoljno efikasan. I pored, pretpostavimo, dobre namjere da se za potrebe državnih organa obezbijedi odgovarajući broj poslovnih prostora, jedan broj ovih objekata je bio apsolutno neadekvatan. Na taj način, država je anulirala značajna sredstva koja potražuje, a dobila je prostore koji nijesu obezbjeđivali zaštitu javnog interesa.“

Da li Vlada na ovaj način želi da poruči da porez ne treba da se plaća novcem: Raško Konjević
Da li Vlada na ovaj način želi da poruči da porez ne treba da se plaća novcem: Raško Konjević

Funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije, Raško Konjević je ovih dana reagovao na konkretan slučaj naplate poreskog duga imovinom dužnika. Naime, Vlada je čak i prije usvajanja nove Uredbe sklopila ugovore sa dvije privatne firme: WorkFinder i Đurković company, naplati poreskog dugovanja imovinom.

„Treći put pozivam resornog potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ministra finansija Darka Radunovića da, imajući u vidu da su u Vladinom saopštenju tvrdili da se radi o zakonitom pravnom poslu, stanu iza svog saopštenja, objave ugovore sa kompanijama Workfinder i Đurković company. Kada to urade, istog trenutka te ugovore uz krivičnu prijavu predati Specijalnom tužilaštvu.“

Konjević smatra da je proniknuo u stvarne motive i namjere Vlade.

„Vlada pod pritiskom nekoliko tajkunskih firmi bliskih vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista donosi Uredbu koju je prethodno ukinula i želi da dezavuiše Zakon o reprogramu poreskog duga.

Da li Vlada na ovaj način želi da poruči da porez ne treba da se plaća novcem, nego bezvrijednom imovinom“, zapitao se Konjević.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG