Dostupni linkovi

Poreska dugovanja u RS: Tolerisanje 'bolesne' privrede


Konvertibilna marka
Konvertibilna marka
U Republici Srpskoj sve glasnije se traži prekid dosadašnje prakse reprogramiranja dugova za doprinose. Ovaj bh. entitet zbog neplaćanja poreskih obaveza na vrijeme, izgubio je u posljednjoj deceniji nekoliko stotina miliona eura. Samo u prošloj godini Ministarstvo finansija RS odobrilo je 217 reprograma, na iznos duga od 43 miliona eura. Vrijeme je da se ovome stane u kraj, smatraju opozicija i sindikati, ali i dio aktuelne vlasti.

I dok se fondovi u Republici Srpskoj nalaze u velikim finansijskim problemima, aktuelna vlast nastavlja sa praksom odlaganja plaćanja doprinosa pojedinim preduzećima. Samo Fond zdravstvenog osiguranja trenutno je u gubitku većem od 200 miliona evra. S druge strane, prema podacima Poreske uprave RS, na kraju 2012. godine dug po osnovu reprogramiranih obaveza za doprinose bio je veći od 150 miliona evra.

"Ostatak duga po osnovu reprogramiranih obaveza odobrenih od strane Ministarstva finansija RS, na dan 31.12.2012. godine, iznosio je 301 milion konvertibilnih maraka, dok je ostatak duga po osnovu reprogramiranih obaveza od strane Poreske uprave RS iznosio 6,7 miliona konvertibilnih maraka", kaže portparol Poreske uprave RS Ivan Vučković.

Prema zakonu reprograme na iznos duga preko dvije i po hiljade evra daje Ministarstvo finansija, a Poreska uprava na one manje od ove sume. Samo u prošloj godini Ministarstvo finansija RS odobrilo je 217 reprograma, na iznos duga od 43 miliona evra.

Tri najveća dužnika po reprogramima odobrenim u 2012. godini su: Željeznice RS sa sedam miliona, Swisslion Industrija alata Trebinje sa šest miliona i Fudbalski klub Borac Banja Luka sa tri i po miliona evra.

Opozicija u Republici Srpskoj smatra da reprogramiranje dugova ne predstavlja pomoć privredi već to smatra zloupotrebom.

„Ona ne pomaže zdravu privredu već pomaže bolesnu privredu koja treba da se reorganizuje ili da nestane, da odumre. Kako tumačiti činjenicu da većinski vlasnik IAT-a u Trebinju neprestano ulazi u reprograme, ne poštuje ugovor o kupoprodaji Industrije alata Trebinje, a istovremeno kupuje vilu od sedam miliona evra na crnogorskom primorju?“, smatra poslanik Srpske demokratske stranke u NS Miladin Stanić.

Poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini Slobodan Popović je dodao:

„Reprogramiranje je jedna totalna glupost. To je samo slanje poruke da se isplati ne plaćati doprinose i poreze zato što će ti entitet reprogramirati obaveze. Najveći dužnik trenutno je Naftna industrija RS kojoj je već reprogramiran dug od 143 miliona. Kad istekne rok oni će ga ponovo reprogramirati, pod uslovom da bude ova skupštinska većina.“

Posljedice opraštanja dugovanja ogromne

Predstavnici sindikata u Republici Srpskoj smatraju da je još prije deset godina trebalo prestati sa praksom tolerisanja neplaćanja doprinosa i davanjem reprograma.

„Da smo to tada uradili, sada ne bi bili u situaciji da je ukupna visina duga prema Poreskoj upravi RS 700 miliona evra, a većina tih sredstava neće biti nikada ni naplaćena“, kaže predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada.

„Sada je kompletna situacija ili kompletnu privredu gurnuti u stečaj, odnosno ukinuti, pa ćemo biti ekološka država, ili druga varijanta – sve dugove pretvoriti u akcije i sve na berzu, i zabraniti reprograme vladi sa bilo kim. Onaj ko ne može platiti tekuće obaveze, mora ići u likvidaciju.“

Zbog neredovnog plaćanja poreskih obaveza veliku štetu imaju i penzioneri koji smatraju da vlada treba prestati sa reprogramima.

„Penzije nisu usklađivane sa platama od 2005. godine. Tako je vlada RS penzionerima ostala dužna više od 530 miliona KM“, upozorio je poslanik Partije ujedinjenih penzionera RS Ilija Stevančević.

Vlada više nema vremena da bilo kome oprašta dugove jer posljedice tih dugovanja su ogromne, ne samo za privredu nego i sve korisnike koji se nalaze u sistemu zdravstvenog i penzionog osiguranja, mišljenja je Željko Ninković iz CCI:

„Prosto je nevjerovatno da vi iz godine u godinu dajete nove i nove iznose sredstava ljudima koji to ni na koji način ne mogu opravdati. Dakle, ako ta praksa ne bude prekinuta - a već sada se fondovi nalaze pred slomom - mi ćemo ih dovesti u potpuno bezizlazan položaj. A to znači da naša djeca, da ne govorim o nama danas, neće imati nikakve mogućnosti, neće ostvariti nikakva prava koja su sasvim normalna u civilizovanom svijetu.“

Petar Đokić
Petar Đokić
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić smatra da će Republika Srpska morati što prije podvući crtu kako bi se konačno znalo šta je od svih poreskih dugovanja naplativo.

„Treba definisati obaveze koje je moguće da se naplate i ići u proces njihove naplate, a ono što nije moguće, što se odnosi na preduzeća kojih više nema, tu jednom moramo definisati status takvih obaveza. Naravno, to nije jednostavno učiniti, ali je za to potrebno stvoriti politički konsenzus oko tog pitanja.“

U proceduri entitetskog parlamenta već se nalazi Nacrt zakona o načinu izmirenja poreskog duga kojim bi se dugovi trebali pretvoriti u akcije. Prema procjenama Poreske uprave RS od 700 milona evra ukupnog dugovanja skoro 450 miliona neće se moći nikada naplatiti jer se većina ovog iznosa odnosi na firme u stečaju ili one koje više ne postoje.
XS
SM
MD
LG