Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Do kraja vijeka porast temperature za šest stepeni


Pesimistične prognoze i dalje na snazi
Naučnici upozoravaju da je emisija ugljen-dioksida samo u poslijednjoj deceniji povećana za trećinu što doprinosi još bržem procesu globalnog zagrijevanja.

Emisije ugljen-dioksida (CO2) tokom posljednje decenije povećane su za skoro trećinu i Zemlja polako gubi sposobnost da apsorbuje ovaj štetni gas, objavili su naučnici u listu "Prirodna geonauka".

"Trenutni globalni trendovi emisija CO2 iz fosilnih goriva ukazuju na to da se usljed globalnog otopljenja krećemo ka povećanju temperature od šest stepeni", rekla je rukovodilac istraživanja profesor Korin Le Kver sa Univerziteta "Istočna Anglija".

Naučnici sa Univerziteta i britanske agencije za istraživanje "Antarktika" mjerili su stepene zagađenja iz globalne mreže stanica za praćenje.

Od 2000. godine emisije štetnih gasova su u porastu u prosjeku za 3,4 odsto godišnje, što je porast u poređenju sa jednim odsto, koliko je bilo devedesetih godina 20. vijeka.

Većina povećanja emisija štetnih gasova je u zemljama u razvoju - kao što su Kina i Indija. U ovim zemljama je od devedesetih godina dvostruko povećano emitovanje štetnih gasova i sada zagađuju atmosferu više nego bogate zemlje.

Problem predstavlja i jeftin ugalj, koji je, prvi put u posljednjih 40 godina od nafte preuzeo ulogu najvećeg zagađivača.

Profesor Le Kver ističe da se situacija pogoršava pošto Zemlja gubi sposobnost da apsorbuje gasove koji stvaraju efekte iz staklene bašte u svojim prirodnim "upijačima ugljen-dioksida" - kao što su okeani i šume.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG