Dostupni linkovi

Kako sprečiti trgovinu ljudima na Zapadnom Balkanu


Ilustrativna fotografija

Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa ozbiljnim izazovima u borbi protiv trgovine ljudima, koja u poslednjoj godini dobija nove trendove i forme. Istraživanje Međunarodne organizacije za migracije - IOM je pokazalo da se nepropisna migracija u regionu zapadnog Balkana povećava, da porasta ima i kod eksploatacije rada, kao i da su se pojavile i nove forme eksploatacije dece.

“Region se suočava sa dugotrajnim izazovima u odnosu na trgovinu ljudima, zbog složenih socio-ekonomskih i političkih pitanja u ovim zemljama”, rekla je Majra Albu, koordinator za asistirano dobrovoljno vracanje I za borbu protiv trgovine ljudima u IOM.

Ipak, veći deo otkrivenih slučajeva trgovine ljudima u regionu su žene zbog seksualne eksploatacije. Poseban aspekat je da su te žene obično mlade, a često i maloletne. Istraživanje je pokazalo da u Makedoniji i na Kosovu u većini slučajeva trgovine ljudima žrtve nemaju niti završeno osnovno obrazovanje. Otkriveno je i više formi regrutiranja ljudi koji postaju predmet ekspoatacije. Najčešće se to radi lično, ali kao kanali za regrutiranje služe i reklame, internet i privatne agencije za zapošljavanje. Šef administracije u italijanskoj ambasadi u Skoplju Đovani Vietri je istakao važnost koordinirane saradnje između institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou u borbi protiv ove pojave.

“Ne mogu se ostaviti žrtve da se same bore protiv ove pojave. Od najveće važnosti je da međunarodne institucije mogu njima dati ekspertizu.”

Ističući značenje ovog istraživanja i njegove preporuke, zamenik makedonskog nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima Sande Kitanov obećao je niz aktivnosti koje će nadležni poduzeti u borbi protiv ove pojave.

“Imajući u vidu da u je Makedonija zemlja porekla, tranzita i destinaciju, veliki broj neidentifikovanih stranih žrtava koje su predmet ovog istraživanja dolaze upravo iz regiona. Oni su iz Srbije, Kosova, Albanije i Bugarske. Sve to nama daje jasnu sliku da bi predvideli potrebe i u regionu i u Makedoniji da planiramo buduće zajedničke aktivnosti.”

Nalazi ovog istraživanja ukazuju na nekoliko slabih tačaka i propusta prilikom otkrivanja mehanizama o identifikaciji i programa za zaštitu i pomoć kod trgovine ljudima. Na primer, ističe se da region nema efikasnih mehanizama o brzom i tačnom otkrivanju žrtava trgovine, da ima problema sa osnovnim pravnim okvirom, u otkrivanje nisu uključeni svi potrebni sektori, ima nedostatka kapaciteta kod ključnih aktera uključenih u otkrivanje ovakvih slučajeva, a da je osnovni problem i nedostatak političke volje u određenim slučajevima.

Preporuke uključuju veću saradnju na državnom i međunarodnom nivou, efikasne krivične sudske postupke, veće zalaganje vlada i podelu resursa te više usluga za podršku i reintegraciju osoba koje su bile žrtve trgovinom ljudi.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG