Dostupni linkovi

Terorizam u centru međunarodnih investicija u Africi


Napadi militanata u mozambičkoj provinciji Kabo Delgado porasli su za 300 posto u prva četiri mjeseca 2020.
Napadi militanata u mozambičkoj provinciji Kabo Delgado porasli su za 300 posto u prva četiri mjeseca 2020.

Terorističke aktivnosti u istočnoafričkoj državi Mozambiku, bivšoj portugalskoj koloniji, u porastu su od 2017. godine, a više od 1.000 civila ubijeno je od početka nasilja u avgustu 2020. Lokalna pobunjenička grupa Ahlu Suna Val Džama (ASWJ) - koja se naziva i al-Šabab – fokusirala je najviše svojih napada u blizini provincije na sjeveru, Kabo Delgado.

Napadi militanata u Kabo Delgadu porasli su za 300 posto u prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isti period prošle godine, navodi Amnesty International.

Evropska unija je dala pozitivan odgovor na zahtjev Mozambika za pomoć u borbi protiv pobunjenika koji je upućen u septembru, rekao je ambasador Antonio Sanchez-Benedito Gaspar u izjavi od 9. oktobra, prenosi agencija Reuters.

Iako se ponekad naziva al-Šabab, ASWJ nije povezan sa al-Šababom u Somaliji. Međutim, džihadistička aktivnost značajno se povećala od juna 2019. godine, jer je IDIL-ov ogranak u Mozambiku – tzv. provincija Islamska država Srednje Afrike (ISCAP) - počela redovno da izvoditi napade u sjevernom Mozambiku i Tanzaniji.

Od avgusta 2020. godine, zbog nastavka i kontinuiranog nasilja raseljeno je više od 200.000 ljudi.

Pobunjenička grupa Ahlu Suna Val Džama

Ahlu Suna Val Džama (ASWJ) je navodno osnovan 2008. godine, međutim, vrlo malo se zna o njegovom rukovodstvu ili grupi uopšte. Neki analitičari tvrde da je grupa evoluirala u pokret zbog javnog nezadovoljstava - kontinuirano siromaštvo i neadekvatna zaštita mozambičkih snaga sigurnosti kao odgovor na rastuću pobunu. Ali i zbog širenja selafističke ideologije već od 2015. godine.

Vijeće za vanjske odnose Mozambika, kao primarni sponzori ASWJ-a bili su sljedbenici šeika Roga - radikalnog imama kojeg su Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije sankcionisale 2012. godine zbog pružanja podrške al-Šababu u Somaliji.

Nakon Rogove smrti, nekoliko njegovih sljedbenika preselilo se u sjeverni Mozambik. Međutim, neki izvještaji tvrde da ASWJ navodno vode Gambijac Musa i Mozambikanac Nuro Adremane. Adremane se navodno obučavao u Somaliji zajedno s drugim regrutima. Musa je poznat kao ključni regrut u čitavom okrugu Montepeuz koji je osluškivao nezadovoljstvo javnosti koja je negativno pogođena povećanim prisustvom međunarodnih naftnih kompanija i koja osjeća da je nacionalna policija nedovoljno štiti.

Terorizam u porastu nakon otkrića izvora prirodnog gasa

Eksploatacija prirodnih resursa od strane međunarodnih kompanija pogoršala je neravnopravne uslove za lokalnu zajednicu, a pobunjeničke grupe iskoristile su situaciju da se prikažu kao alternativa trenutnoj vladi, koja je prioritet dala ekonomskoj dobiti.

Mozambički al-Šabab je početkom ove godine snimio i jedan video u kojem je njihov vođa objasnio šta oni žele. "Okupiramo gradove kako bismo pokazali da je vlast nepoštena. Sramoti siromašne i profit daje šefovima", rekao je visoki muškarac u vojnoj uniformi. Nije nosio masku, a bio je okružen drugim borcima. Muškarac je u svom govoru više puta spomenuo islam i svoju želju da Mozambikom vlada vlast vjernika, takođe je rekao i da mozambička vojska provodi diskriminatorne akcije.

Iako je džihadistička prijetnja prisutna u Mozambiku više od dvije decenije, zemlja je doživjela značajan porast broja terorističkih napada nakon otkrića izvora prirodnog gasa i drugih prirodnih resursa na tom području.

Američka energetska kompanija Anadarko otkrila je 2010. godine velike rezerve plina u slivu rijeke Ruvuma duboko u Indijskom okeanu, a 2011. italijanska energetska kompanija ENI takođe je otkrila značajne rezerve plina na tim lokacijama. Ova otkrića privukla su međunarodni kapital i postavila Mozambik na mjesto jednog od sljedećih velikih dobavljača plina za globalno tržište.

Napad Al-Šababa na vojnu bazu u Keniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

U avgustu su militanti povezani sa tzv. Islamskm državom nakon višednevnih borbi zauzeli važnu stratešku luku u gradu Mokimboa da Praia, kako je prenio BBC. Ovaj grad se nalazi u blizini nalazišta prirodnog gasa na kojem se radi projekat vrijedan 60 milijardi američkih dolara.

Hoće li Mozambik podijeliti sudbinu Nigerije?

Stručnjaci kažu da je evolucija nereda u Mozambiku slična onome što se desilo u Nigeriji s formiranjem Boko Harama. Al-Šabab je slično kao i Boko Haram počeo kao marginalna grupa koja je iskorištavala nezadovoljstvo stanivništva i terorisala lokalne zajednice. Pored toga, oni su nezaposlenim mladim ljudima nudili priliku za alternativnu zaradu. Svoje aktivnosti predstavljali su kao borbu protiv korumpirane države.

Vlada Mozambika ispočetka je umanjivala značaj i moć pobunjenika, govoreći o njima kao o kriminalcima. Novinarima je takođe bilo zabranjeno da idu u provinciju Kabo Delgada.

Militantne grupe jačaju u Africi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Međutim, danas se situacija mijenja.

“Vidjeli smo promjenu u tom stavu i promjenu politike poricanja. Većina društva i političara sada prihvata da je po srijedi islamistička pobuna”, rekao je za BBC Eric Morier-Genoud stručnjak za Mozambik.

Vlada je čak angažovala i strane plaćenike, navodno iz Rusije, Sjedinjenih Država i Južne Afike kako bi pomogla svojoj vojsci da uguši pobunu, ali bezuspješno.

Stanovništvo provincije Kabo Delgado je većinski muslimansko, ali istorijski gledano sufijski orijentisano što se kosi sa shvatanjima radikalnih frakcija koje pripadaju sunitskom islamu.

Prema istraživačima Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS), novi talas radikalnog islama počeo je zahvatati Kabo Delgado 2014. i 2015. godine kada su radikalni propovjednici iz obližnje Tanzanije, kao i radikalni imami iz Kenije, Ugande, Somalije, i Kongo, došli u sjeverni Mozambik.

Njihova ultrakonzervativna poruka odjeknula je među obespravljenom mladim ljudima Mozambika, što je postavilo temelje trenutnoj pobuni. Kako se na tom području počela formirati nova sekta radikalnog islama, koja se lokalno nazivala Ahlu Suna Val Džama (ASWJ), budući članovi postali su sve zainteresovaniji za učenja grupe jer su se obećavali mali finansijski zajmovi ako bi se pojedinci obvezali na lojalnost.

Najnoviji razvoj događaja od avgusta povećava zabrinutosti da bi se konflikt lako mogao preliti u susjednu Tanzaniju, možda i u Južnu Afriku.

Evropska unija (EU) složila se da pomogne Mozambiku u jačanju kapaciteta u njegovoj borbi protiv rastuće islamističke pobune u provinciji Kabo Delgada, javila je agencija Reuters, gdje se nalaze najveće strane investicije u Africi.

Svijet nakon 11. septembra: Rivalstvo ekstremista
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG