Dostupni linkovi

Snaga interneta, VIR-576 protiv HIV-a i miševi koji cvrkuću


Virus HIV-a
Brzi internet najveći tehnološki utiecaj na društvo

U ovom desetljeću to se smatra najvećim tehnološkim dostignućem, aujedno je tehnologija bez koje najveći broj ljudi ne može zamisliti svoj život.

U anketi agencije Zogby, 24 posto od skoro dvije hiljade ispitanih Amerikanaca reklo je da je brzi internet imao najviše tehnološkog uticaja na njihove živote. Na drugom mjestu je društvena mreža Facebook sa 22 posto, a treći je pretraživač Google sa 10 posto glasova.

Na pitanje bez koje tehnologije ne bi mogli živjeti, opet je najviše ljudi, 28 posto, odgovorilo brzi internet. Na drugom mjestu je elektronska pošta sa 18 posto glasova.

Stranica You Tube na internetu, ilustrativna fotografija
Pokušavajući predvidjeti što će izazvati najveći uticaj na društvo u sljedećem desetljeću, 43 posto ispitanika odgovorilo je da će to biti redovna upotreba matičnih celija i tehnika kloniranja ljudskih organa u svrhu transplantacija.

Um ima vlastitu snagu ozdravljenja

To je pokazalo je to istraživanje koje je došlo do zaključka da "lažne" tablete djeluju čak i kad pacijenti znaju da su lažne.

Placebo efekt, prema kojem pacijenti misle da uzimaju "prave" tablete pa osjećaju zdravstvena poboljšanja, bio je i dosada poznat. Ali naučnici iz harvardske medicinske škole su dokazali da 'lažne' tablete funkcionišu i kada se pacijentu kaže istina.Vjeruju da običan 'medicinski ritual' potiče mozak na aktivaciju procesa ozdravljenja tijela, piše Telegraph.

Profesor Ted Kaptchuk je 80 pacijenata podijelio u dvije grupe. Jedna grupa nije primala terapiju, dok je druga bila na "tabletama sličnim šećeru". Rečeno im je kako se radi o lažnim tabletama, koje moraju uzimati dva puta dnevno. Nakon samo tri sedmice čak dvostruko više pacijenata na 'lažnim' tabletama osjetilo je poboljšanja u odnosu na one koji nisu primali terapiju.

Megan od Fanconi anemije spasio brat Max

Po prvi put u Britaniji izvedena je transplantacija kojom je devetogodišnjoj djevojčici život spasio njen 'brat spasitelj'.

Devetogodišnja Megan Mathews boluje od rijetke i nasljedne Fanconi anemije i vjerojatno bi umrla da joj ljekari nisu transplantirali tkivo brata Maxa. Anemija Fanconi onemogućuje funkciju koštane srži i njeno tijelo nije moglo proizvoditi krv pa je svakih nekoliko sedmica morala ići na transfuziju krvi, a organizam se nije mogao oduprijeti raznim infekcijama.Potraga za donorom koštane srži po cijelom svijetu nažalost nije davala rezultat.

Meganini roditelji, Katie i Andy Matthews iz Norfolka ističu kako su uvijek željeli drugo dijete, a šansa da ono bude donor koštane srži bila je jedan na prema četiri. Također, postojala je i mogućnost da i drugo dijete ima isti poremećaj.

Miševi koji cvrkuću kao ptice

Japanski naučnici su stvorili genetski modificirane miševe koji cvrkuću poput ptica, piše "Daily Mail".

Tim naučnika sa Univerziteta Osaka uzgaja genetski modificirane miševe koji su podložni modifikacijama DNK i kod kojih postoji velika šansa za razvijanje mutacije. Miševi koji cvrkuću kao ptice su dio velikih ekperimenata s miševima, a naučnici se nadaju da će rasvijetliti misteriju razvoja jezika.
Eksperimentalni miševi, ilustrativna fotografija

"Mutacije su pokretačka snaga evolucije. Uzgajali smo nekoliko generacija genetski modificiranih miševa i čekali da vidimo šta će se dogoditi. Provjeravali smo novorođene miševe jednog po jednog. Jednog dana smo primjetili da jedan od njih pjeva poput ptice"
, rekao je vodeći naučnik Arikuni Uchimura.

U projektu je stvoren i miš sa kratkim nogama i repom kao što je slučaj kod psa jazavičara. U laboratoriji, kojom rukovodi profesor Takeshi Yagi, nalazi se više od 100 "pjevajućih miševa" na kojima će biti obavljena nova istraživanja.

VIR-576 zaustavlja širenje virusa

Novi eksperimentialni lijek može da zaustavi širenje virusa HIV u početnoj fazi infekcije, što bi u budućnosti moglo da dovede do razvoja novih lijekova protiv ostalih opasnih virusa, saopštili su njemački naučnici.

Lijek koji razvija mala privatna kompanija "VIRO farmaceutika" zove se VIR-576 i uspio je da umanji obim infekcije u krvi za 95 posto u testovima na 18 pacijenata.

Lijek djeluje tako što onemogućava virusu da se "usidri" u ljudskim imunološkim ćelijama, navode istraživači koji su objavili studiju u žurnalu "Naučna translatorna medicina".

Rezultati su pokazali da je doza od pet grama lijeka dnevno dovoljna da umanji obim infekcije za 95 procenata. Sporedni efekti su minimalni i uglavnom se odnose na bol oko ubodnog mjesta igle.
XS
SM
MD
LG