Dostupni linkovi

Poplavljenima pomažu humanitarci: CRS u Doboju


Doboj, septembar 2014.
Doboj, septembar 2014.

Na području opština Doboj i Doboj Jug tokom majskih poplava devastirano je više od 3.000 kuća i stanova. Nekim od najugroženijih stanovnika pomažu brojne humanitarne organizacije, među kojima je i Catholic Relief Services (CRS). Predstavnici CRS-a u srijedu su obišli neke od stanovnika u Doboju i Doboj Jugu.

Među korisnicima pomoći američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services je i Natalija Gojković, koja sa suprugom i dvoje djece živi u oronuloj zgradi na dobojskoj periferiji koja je izgrađena u doba Austro-Ugarske:

„Mi smo kupili stan prije osam godina i tamo smo sve uložili, sredili, ali voda je sve poduvala, sve nam je otišlo. CRS nam je sada pomogao. Sami smo sebi radili stan, ali oni su pomogli u materijalu - od stolarije, poda, keramike“, priča Natalija Gojković.

Posredstvom ove humanitarne organizacije djelimično je obnovljen dom i 73-ogodišnje Fatime Skule iz opštine Doboj Jug, na čijoj su trošnoj kući još vidljivi tragovi gelera iz bh. rata:

„Parket, krečenje, kupatilo, pločice, svašta. Sve što je trebalo, dobili smo. Ja sam se iznenadila. Nisam ni tražila, ni pomagajisala. Ja sam mislila: ’Dragi Bože, šta će biti?’“, kaže ova starica.

Zahvaljujući sredstvima CRS-a, na području Doboja i opštine Doboj Jug završena je obnova 28 kuća, dok se trenutno renovira 40 devastiranih domova, kaže predstavnik ove humanitarne organizacije u BiH Mar De Silva:

„Nakon poplava CRS je izdvojio pola miliona američkih dolara za hitnu pomoć BiH i Srbiji. Do danas se taj iznos povećao na 850.000 dolara kojima raspolažemo. Jedna od komponenti jes opravka stambenih jedinica“, pojašnjava Mar De Silva.

XS
SM
MD
LG