Dostupni linkovi

Poplavljenima pomažu humanitarci: CRS u Doboju


Doboj, septembar 2014.

Na području opština Doboj i Doboj Jug tokom majskih poplava devastirano je više od 3.000 kuća i stanova. Nekim od najugroženijih stanovnika pomažu brojne humanitarne organizacije, među kojima je i Catholic Relief Services (CRS). Predstavnici CRS-a u srijedu su obišli neke od stanovnika u Doboju i Doboj Jugu.

Među korisnicima pomoći američke humanitarne organizacije Catholic Relief Services je i Natalija Gojković, koja sa suprugom i dvoje djece živi u oronuloj zgradi na dobojskoj periferiji koja je izgrađena u doba Austro-Ugarske:

„Mi smo kupili stan prije osam godina i tamo smo sve uložili, sredili, ali voda je sve poduvala, sve nam je otišlo. CRS nam je sada pomogao. Sami smo sebi radili stan, ali oni su pomogli u materijalu - od stolarije, poda, keramike“, priča Natalija Gojković.

Posredstvom ove humanitarne organizacije djelimično je obnovljen dom i 73-ogodišnje Fatime Skule iz opštine Doboj Jug, na čijoj su trošnoj kući još vidljivi tragovi gelera iz bh. rata:

„Parket, krečenje, kupatilo, pločice, svašta. Sve što je trebalo, dobili smo. Ja sam se iznenadila. Nisam ni tražila, ni pomagajisala. Ja sam mislila: ’Dragi Bože, šta će biti?’“, kaže ova starica.

Zahvaljujući sredstvima CRS-a, na području Doboja i opštine Doboj Jug završena je obnova 28 kuća, dok se trenutno renovira 40 devastiranih domova, kaže predstavnik ove humanitarne organizacije u BiH Mar De Silva:

„Nakon poplava CRS je izdvojio pola miliona američkih dolara za hitnu pomoć BiH i Srbiji. Do danas se taj iznos povećao na 850.000 dolara kojima raspolažemo. Jedna od komponenti jes opravka stambenih jedinica“, pojašnjava Mar De Silva.

  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG