Dostupni linkovi

Mostar: Dijelovi grada pod vodom nakon obilnih padavina


Dijelovi Mostara u četvrtak su osvanuli pod vodom, nakon što je cijelu noć, ali i jutro, padala jaka kiša.

„Zbog obilnih padavina tokom noći, Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Mostar imala je više intervencija na ispumpavanju vode, a stanje je još uvijek teško, naročito u naselju Eksperiment, zatim u Dubrovačkoj, Vukovarskoj, Radićevoj i Ilićkoj ulici. Bujica s Raške Gore poplavila je dijelove naselja Raštani“, saopšteno je u četvrtak ujutro iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„U nekoliko ulica je stanje dosta ozbiljno, u smislu dolaska vode u podrumske prostore građana“, rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol Operativnog centra, Pero Pavlović.

Na mjestu događaja smo se o tome uvjerili u Ulici Hrvatske mladeži, bivša Omladinska, gdje je bilo vidljivo da je voda prodrla u neke podrume i garaže. Takođe, prema informacijama s terena, poplavljeni su i neki od pansiona u starom dijelu grada, u neposrednoj blizini Starog mosta, gdje se rijeka Radobolja, pritoka Neretve, bila izlila iz svog korita.

„Mostar je, nažalost, kod svake ozbiljnije kiše, suočen sa ovim problemom i on nije nikakva novost“, dodao je Pavlović, upućujući na institucije Grada Mostara, kada je riječ o uređenju sistema odvoda voda. Međutim, izjavu iz Gradske uprave tokom dana nismo uspjeli dobiti.

U opštini Čitluk, zbog poplavljenosti glavne gradske saobraćajnice, otežan je saobraćaj kroz centar grada, saopštio je, takođe, u četvrtak ujutro Operativni centar Civilne zaštite HN kantona.

„Stanje, kako se smanjila količina padalina, se kad je promet u pitanju kroz središnju ulicu u Čitluku, nornaliziralo“, rekao je Pavlović, dodajući da su kiše takođe izazvale i ozbiljniji odron na putu M-17 Mostar-Jablanica. Službe su na terenu.

U ovom trenutku, akumulacije u slivu Neretve su, istakao je Pavlović, zbog proteklog sušnog perioda, bile dosta ispražnjene, pa sada mogu dosta nesmetano primiti značajne količine vode. Sličan je slučaj i sa koritima rijeka, pa zasad ne treba strahovati od poplava.

XS
SM
MD
LG