Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ispitivaće se da li je uzročnik poplava u Derventi ljudski faktor


Derventa nakon poplava
Neočekivano za ovo doba godine poplava je poharala prošle sedmice veći dio Bosne i Hercegovine. Najugroženija je bila opština Derventa, gdje je poplava zahvatila više od 1.000 kuća.

Poplava koja je prošle sedmice zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine prouzrokovala je višemilionsku štetu. Voda, koja je u nekim kućama na području Dervente dosezala i metar visine, uništila je gotovo sve - zidove, namještaj, parkete, a mulj kojeg je nanijela rijeka Ukrina nalazi se u svakom dvorištu. Osim kuća, uništeni su i poslovni prostori.

Trag od vode na kući u Derventi
Vlasnica prodavnice prehrambenih proizvoda Fikreta Mujanović kaže da joj je šteta u objektu oko 5.000 eura:

„Sve smo izgubili. Sve je to otišlo, ništa nije ostalo, ništa - frižideri i sve.“

Građani kažu da ih za vrijeme i poslije poplave niko od nadležnih nije obišao. Neki od njih nisu imali ni vode, ni hrane za piće. Nije bilo struje, telefonske i mobilne veze nisu radile dva dana u gradu. Građanima je na raspolaganju bilo tek nekoliko gumenih čamaca, koji su se nalazili u derventskoj kasarni Oružanih snaga BiH:

„Dijete mi dan nije imalo mlijeka. Kažu šalju, ma nisu ni dali, zovem od jutra da mlijeko mi pošalju. Ma niko ništa. A sve na televiziji kaže dobivamo. Ma ništa, čaše vode nismo dobili.“
„Sve mi je propalo, sve. Čovjek mi invalid, troje male djece. U kući sve uništeno. Katarstrofa. S djecom ne znam gdje ću, ovdje ući ne mogu. Niko mi nije donio litru vode, ni pitao da popijemo, a ne nešto drugo.“
„Niko nas nije obišao, ni flašu vode donio, a da ne govorim nešto drugo. A kamoli čamce za spasavanje.“


Zbog poplave, koja je razorila veći dio opštine Derventa, u srijedu će biti održana vanredna sjednica Skupštine opštine. Komisije za popis štete već su na terenu.

Ne zna se ko će nadoknaditi štetu

S obzirom da se u gradu spekuliše kako poplava nije uzrokovana kišom već puštanjem vode iz jezera Drenova, koje se nalazi na području opštine Prnjavor, u derventskoj opštini žele da znaju da li su te informacije tačne i ko će snositi krivicu ako se utvrdi njihova istinitost.

„Da li neprincipijelno, neodgovorno, nedovoljno stručno eventalno ispuštanje vode, da li nedovoljno na vrijeme, da li nedovoljno u kontinuitetu - to su stvari na koje građani traže odgovor“, kaže Načelnik Dervente Milorad Simić:

Nakon poplava u Derventi
Načelnik Prnjavora, grada koji je također poplavljen, Darko Tomaš tvrdi kako je dezinformacija da je odlukom opštine, na čijem je čelu, puštana voda iz jezera Drenova i da je to jedan od razloga poplave u Derventi. Tomaš navodi da jezerom gazduje poljoprivredno preduzeće koje je nadležno za ispuštanje vode.

„Ja sam dobio informaciju od građana iz Dervente kako je opština Prnjavor puštala vodu iz brane i da je to jedan od razloga poplave u Derventi, što sigurno nije tačno. Opština Prnjavor ne gazduje tim objektom i nema nikakve nadležnosti. A reći ću vam da smo mi bili sa njima bili u kontaktu i da nije voda iz jezera ispuštana uopšte, nego da je tolika količina vode bila da je prelazila voda preko brane,“ rekao je on.

Derventski načelnik Milorad Simić:

„Sve ukazuje da je neka velika količina uz dužno poštovanje i količine padavina koje nisu zabilježene po kvadratu itd. da ima indicija da se tu može razgovarati i o jezeru i o preplavljenim ribnjacima. Moja informacija ukazuje da nisu popustili nasipi ribnjaka, ali da je voda prešla visine nasipa - to jeste. Tih 6,5 kilometara površine ribnjaka je velika bomba za svo stanovništvo Dervente i za svu imovinu i za sav donji dio sliva rijeke Ukrine.“


Prnjavorski načelnik ne isključuje mogućnost da nadležni nisu pratili vodostaj jezera i prilagođavali ga. Istovremeno, još uvijek se ne zna ko će i da li će uopšte nadoknaditi štetu stanovnicima Dervente. Oni tvrde da je u pitanju ljudski nemar i da će, bez obzira na rezultate istrage koja se vodi kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do poplave, tužiti nadležne u opštini Prnjavor zbog svega što su preživjeli. Traže i da se jezero zatvori kako ponovo ne bi strahovali od poplava.
XS
SM
MD
LG