Dostupni linkovi

Situacija se stabilizuje, strah od novih padavina


Poplava u Goraždu, 2. decembar 2010.
Poplava u Goraždu, 2. decembar 2010.
Iako se situacija u poplavljenim mjestima u BiH polako stabilizuje, strahuje se od novih padavina.

Situacija je još uvijek kritična u Hercegovačko-neretvanskom i u Podrinjskom kantonu, a u Republici Srpskoj u okolini Višegrada i Bijeljine.

Desetine kuća je još uvijek pod vodom, a pokrenuta su i klizišta koja su u Tuzli odnijela tri života. Naime, kuća koja je bila na klizištu se srušila, i u njoj su poginula tri člana porodice Salkić.

Prvi komšija Nuraga Hujdur ispričao je za RSE kako se to desilo.

„Pokušao je izaći na vrata iz sobe gdje je spavao i nije uspio jer su vrata bila već blokirana. I onda je, kaže, povukao ženu za ruku i betonska ploča je pukla na dva dijela. Jedan dio ploče mu je ženu uhvatio. Do pola devet, dok ga nisu, izvukli vikao je dva sina Nerko, Semire. Sin je ostao u svojoj sobi zarobljen“, priča on.

I kuća Danice Rahimi biće u potpunosti srušena jer je klizište oštetilo temelje kuće. Rahimi tvrdi kako već mjesecima pokušava obavijestiti nadležne u opštini Tuzla o opasnosti od klizišta, ali su je, kaže, uvjeravali da nema nikakve opasnosti.

„Rekli su mi da nema terena tvrđeg na području Tuzle, da ovo nije klizište. A je li vi vjerujete da ljudska ruka može toliko izazvati? Pa to je bilo i drveće i voće. Niko nije imao, vjerujte, sluha. Da je bilo imalo sluha, ovaj narod ne bi poginuo“, kaže ona.

Poplave u Hercegovini, 2. decembar, Autor: Tina Jelin

x
Poplave u Hercegovini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Direktan link

Stanovnici tog naselja evakuisani su i malo je izgledno da će im kuće zbog trusnog područja ponovo biti u funkciji, kaže Ibrahim Hadžić, šef službe civilne zaštite opštine Tuzla.

„Građevinski inspektor na terenu je zabranio dalje stanovanje u tim objektima, načelnik je proglasio prirodnu nesreću, mi smo im ponudili tzv. nužni smještaj dok se to sve ne vidi kako je. Tri porodice su prihvatile nužni smještaj koji smo mi ponudili, a ostale porodice su našle smještaj kod rodbine i kod prijatelja“,
rekao je Hadžić.

Kritična situacija je u Popovom polju gdje su kuće gotovo do krova u vodi. Oko 30-tak stanovnika zatražilo je od rukovodstva Elektroprivrede RS i Elektroprivrede Herceg Bosne da naprave dogovor za ispuštanje vode na Hidroelektrani Čapljina, kako bi se nivo vode spustio. Inače, voda dnevno u tom području raste za četiri centimentra.

Na području Bijeljine, gdje je u protekla tri dana bilo neprohodno nekoliko saobraćajnica, kao i granični prijelaz prema Srbiji - Pavlovića Most, situacija je nešto bolja nego prethodnih dana, kaže Drago Ristić, načelnik štaba civilne zaštite opštine Bijeljina.

„Sada su uglavnom sve komunikacije slobodne, prohodne, izuzev komunikacije prema Pavlovića Mostu, ali i dalje je voda ostala u mjestima koja su bila zaplavljena. Jeste došlo do sniženja nivoa, ali i dalje su u većini kuće zaplavljene“, kaže Ristić.

Ogromna materijalna šteta


U Goraždu su kuće još uvijek pod vodom. Šteta je ogromna. Ešref Jusupović iz Zupčića kod Goražda ispred svoje kuće pokušava raščistiti mulj i drveće koje je donijela Drina. I zidovi na kući su od poplave popucali.

„Dabogsačuvaj, ovo je nezapamćeno kakva je voda krenula, za pola sata sve poplavila. Evo kuća mi u pitanju, štala bila. Spasio sam jednu koku i kravu, ostalo sve mi odnijela. Odnijela mi drva, ne znam šta ću ogrjev. U komšije ovdje plastenik odnijela, odnijela mu i štalu i ćumez. Čekam inžinjera da vidim smijem li stanovati. Imam ženu, dvoje djece, čekam treće dijete. Ne znam šta ću“,
priča Jusupović.

Šteta na području opštine Goražde preliminarno je procijenjena na 15 miliona maraka. Štab civilne zaštite najavljuje da će angažovati tim eksperata koji će analizirati uticaj ljudskog faktora u najvećoj poslijeratnoj katastrofi koja je zadesila Goražde.
Mi smo ubjeđenja da je ovdje i ljudski faktor krivac, prije svega oni koji upravljaju branom Mratinje i HE Višegrad - jer za 48 sati da se ispusti tolika količina vode to je neshvatljivo, kaže Muhamed Ramović.

„Mi smo ubjeđenja da je ovdje i ljudski faktor krivac, prije svega oni koji upravljaju branom Mratinje i HE Višegrad - jer za 48 sati da se ispusti tolika količina vode to je neshvatljivo. Osim toga nikada nismo zvanično obaviješteni da će se to desiti, koliko će biti vodostaj povećan. Zamislite, Drina je danas 2 metra i 40 centimetara, a te noći kada je Goražde bilo u najtežim trenucima iznosila pet metara i 40 centimetara“,
kaže načelnik opštine Muhamed Ramović.

Iako je tokom vikenda predsjednik RS Milorad Dodik izjavio kako je šteta od poplava u tom entitetu veća od pola milijarde maraka, u federalnom Operativnom centru civilne zaštite kažu da je o procjeni štete još rano govoriti.

Mirsad Teskeredžić
iz federalnog Operativnog centra procjenju da će šteta zasigurno biti više desetina miliona maraka.

„Što se tiče šteta nakon prestanka stanja prirodne i druge nesreće koje su proglasile općine podrinjskog kantona, odnosno općine Čapljina pristupiće se procjenama šteta na tim područjima. U junu mjesecu smo imali ogromne štete perko 50 miliona maraka, a ove štete na području goraždanske regije, odnosno Čapljine ne mogu doseći taj nivo, ali mogu biti približno jednake“,
kaže Teskeredžić.

Šteta će se procjenjivati u narednih nekoliko mjeseci, a sudeći prema dosadašnjoj praksi prema kojoj odštetu nisu dobili ni stanovnici kojima su kuće poplavljene prošle godine, i ovogodišnja procjena šteta biće samo statistika.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Region: Poplave ne prestaju, zatražena i pomoć NATO-a
Nesagledive štete od poplava u Zeti
XS
SM
MD
LG