Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poplave jenjavaju


Virpazar
Za razliku od regiona gdje, prema posljednjim informacijama, vodostaj rijeka i dalje raste, u Crnoj Gori se javljaju prvi ohrabrujući znaci, koji govore da je za poplavljena područja najgore prošlo, te da narednih dana treba očekivati stabilizaciju.

"Vodostaj rijeke Bojane je opao za četiri centimetra. U naredna dva dana se očekuje i smanjenje nivoa Skadarskog jezera", rekao je za naš Radio, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović, koji dodaje da sva voda iz Bojane i Morače lagano otiče u more, te da bi Skadarsko jezero u naredna dva dana trebalo da bude potpuno stabilno.

"Bojana je opala na neka četiri centimetra, a na nekim područjima i više. Počinje lagana stabilizacija, i dobro je to što se i Morača i Bojana istovremeno prazne. To je dobro. Ja se nadam da će ova naredna dva - tri dana sve biti potpuno stabilno, a od četvrtka, kada bude sjeverni vjetar, biće i brže pražnjenje jezera. Ova storija je završena, nadam se", kaže Begović.

Kolika će materijalna šteta, nastala kao posljedica poplava koje ovih dana ugrožavaju područja u dolinama rijeka i jezera u Crnoj Gori, još uvijek nije poznato. Na udaru su naročito mjesta u blizini rijeke Bojane i Skadarskog jezera. Za sada se zna ni koliko je objekata trenutno pod vodom, a tačna procjena će biti tek narednih dana.
Ulcinj

Pomoćnik ministra Unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zoran Begović:

"Kada se jedna kuća poplavi, to je velika šteta i za domaćina i za čitavu društvenu zajednicu, a kamoli kada se radi o toliko objekata koliko se našlo pod vodom. Ja ne mogu da procijenim tačno koliko je toga. To ćemo znati narednih dana. U odnosu na ono što se dešava u Albaniji, to je neuporedivo manje. Tamo je preko četiri hiljade ljudi evakuisano. Četiri hiljade domova je pod vodom. To je ogromno."

Na pitanje koliko je ovdje objekata pod vodom, Beogović je odgovorio da "ne zna tačno".

NEUTEMELJENA NAGAĐANJA

Da li Ministarstvo poljoprivrede raspolaže procjenama o štetama koje trpe poljoprivredna gazdinstva danas nijesmo mogli saznati, jer nije bilo moguće stupiti u kontakt sa pomoćnikom ministra zaduženim za ovaj sektor Brankom Bulatovićem. Nije bilo moguće saznati ni, makar preliminarnu procjenu, eventualne štete u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero". Međutim, što se ekološkog aspekta tiče, povećanje količine vode, pticama, bar za sada, pogoduje. Ornitolog Darko Saveljić:

"Poplave su jako dobre što se tiče ornitofaune. Smrzla su se jezera sjeverne i centralne Evrope, a Crna Gora se nalazi na migracionom koridoru, i ona sada više nego ikada imaju veću površinu za slijetanje i boravak. Ono što može da bude dugoročni uticaj, možda dobar, a možda i loš je da su bujične vode, i sve vode koje su se podigle posljednjih dana modifikovale vodena staništa. Negdje će doći do zatrpavanja, negdje do proširivanja vode na korita, ili jezera. Tek će se naknadno vidjeti kakav će uticaj sve ovo imati na ptice."

Jedna od posljedica vanrednih događaja skoro uvijek su i razne glasine. Tako se ovih dana spekulisalo s mogućnošću serije zemljotresa, koje se navodno javljaju kao posljedica prethodnih poplava. Međutim, takva nagađanja su potpuno neutemeljena, jer poplave nijesu ni u kakvoj vezi sa seizmičkim aktivnostima. To nam je potvrdio direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović, koji kaže da se radi o maloj dubini od svega nekoliko stotina metara, a nivo na kom se događaju zemljotresi na ovom području nalazi se na dubini od pet, deset, pa i više kilometara:

"Vršili smo čak i korelaciju za jedan desetogodišnji period seizmičke aktivnosti na širem prostoru područja Skadarskog jezera, i stanja nivoa jezera kao indikatora ukupne količine padavina na tom slivnom području, i rezultat te cross korelacije, te dvije funkcije u desetogodišnjem periodu, bio je apsolutno negativan. Imajući u vidu i saznanje do kog nivoa prodiru te površinske vode, uključujući i te podzemne vode, to je nivo erozionog bazisa, ili nivo do kog je stepen ispucalosti stijenskih masa relativno visok da omogući prodor tih površinskih voda u strukturu stijene i njihovo kanalisanje do nekih nivoa koji su definitivno približno jednaki nivou mora."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG